Законът за личната помощ в задънена улица. Сега накъде?

Психолог: В края на еврошефството е време за вътрешните проблеми
Обновена: 15 юни 2018 22:36 | 15 юни 2018 22:30, Екип на Bulgaria On Air
8

"В етапа, в който се намира правителството, а именно почти към края на европредседателството, е нормално да се обърне внимание на вътрешнополитическите проблеми на страната ни. Те са свързани с доста секторни политики, които изискват много по-сериозни реформи, отколкото до момента са се случили", посочи в студиото на "Денят ON AIR" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя подчерта, че разговорите, които бяха проведени с майките на деца с увреждания, не дават добра перспектива за справяне с проблема.

"В тази посока може да се очаква повече от държавата. На практика това е правителството, което е отделило най-много средства за социални политики. Проблемът обаче е, че години наред те бяха поставяни на последно място и няма как за ден или два да се случат мащабни реформи", допълни още проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Без резултат премина днешната среща на майките на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова и социалния министър Бисер Петков във връзка с финансовата рамка на закона за личната помощ.

След разговорите социалното министерство трябваше да излезе с окончателно решение за Закона за личната помощ, както и да представи финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане.

Такова обаче не беше взето заради липсата на данни в министерството за броя на хората с увреждания в България.

"Ако едно правителство не обръща внимание на вътрешните проблеми в държавата, то значи не трябва да управлява. Тепърва ще започнат да гърмят бомби, с които кабинетът трудно ще се справи", каза политологът Иво Инджов в студиото на Ганиела Ангелова.

По думите му действията на Борисов са показателни за това, че държавата не може да се справи с проблемите на слабите.

Срещите ще продължат и следващите три дни, като във вторник ще се проведе заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Омбудсманът и майките не се отказват от искането максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална заплата, но да се получава само от най-тежките случаи, които са около 10 000. Така таванът, отнесен към сегашната минимална заплата ще бъде в размер на 765 лв. на месец.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Виж ти! преди 5 години
Доста интересно съвпадение, че Червен Мая и Червен Слави се занимават с проблемите на тези майки...
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам младо семейство с три деца - на 9, на 5 и на 3 години. И трите са с тежки ментални увреждания, т.е. - идио`тчета.Скоро ще ражда четвърто. Вероятно единият родител има генетични увреждания, но раждат ли раждат и няка кой да ги спре.
3
6
 
3
 
! Отговори
До 2 от Радост вкъщи преди 5 години
Понеже ме обвиняваш в безчувственост ще ти кажа, че искрено съжалявам за проблемите на майките и не им завиждам на парите, които между другото обаче са доста повече от 700лв. Наистина никой не е застрахован от нещастие, но и никой не е виновен за тяхното, нито им е длъжен. Това ми е мнението.
2
1
 
8
 
! Отговори
До радост преди 5 години
Хубаво е човек да помислиш малко преди да пише, ако има с какво де. Дали ще си много радостен, ако детето тие с менталноили или физическо увреждане??? Голяма радост ще ти е, нали, да взимаш 700 лв, толкова много пари... ***!
1
7
 
4
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 5 години
Хора, не се заблуждавайте, не става въпрос за пари, а за много пари. И за голяма наглост, защото в момента тези майки взимат месечно по 2 минимални работни заплати, а на много хора им скъсват гьона от работа и за една! Това е положението.