Пенсиите в полза на мъжете – със стотачка!

ЕС предстои да разгледа стратегия за премахване на разликата
Обновена: 18 юни 2018 18:17 | 18 юни 2018 16:30,
126
Пенсиите в полза на мъжете – със стотачка!
Снимка: Pixabay

Разликата между средния размер на пенсията при мъжете и жените е 121,57 лв. Това е около 38 на сто от 1 543,5 хиляди пенсионери от общо 2 172,8 хиляди пенсионери за 2017-та, сочи анализ на НОИ за пенсиите от държавното обществено осигуряване. Справката е направена през призмата на различията между половете.

В нея се посочва, че през миналата година средният осигурителен доход е бил 821,51 лв., като - 861,71 лв. - за мъжете, и 779 лв. - за жените, а разликата е 10,6 на сто в полза на мъжете.

За сметка на това, средната пенсия на един пенсионер е 345,46 лв., като за мъжете тя е била 410,58 лв., а за жените - 298,48 лв. При тези стойности брутният коефициент на заместване общо за всички пенсионери е бил 42,1 на сто, за мъжете - 47,6 на сто, а за жените - 38,3 на сто или около 9,3 пункта по-нисък. Има и съществени разлики в размера на получаваните пенсии. В абсолютна стойност разликата е 112,11 лв., а в относителна - около 38 на сто.

Още по темата

Положителен факт, според НОИ, за периода 2009-2017 г., е, че половите различия в коефициента на заместване на дохода при пенсиите за осигурителен стаж и възраст намаляват. През 2009 г. разликата е била 14,8 пункта в полза на мъжете (55,1 на сто срещу 40,3 на сто), докато през 2017 г. тя вече е 10,2 пункта.

Измежду факторите, които оказват най-голямо влияние върху различията в размера на получаваната пенсия и заместването на дохода, са продължителността на осигурителния стаж и размерът на осигурителния доход. Разликата средно за 2017 г. е приблизително 83 лв., което е около 10,6 на сто.

Изводът е, че има ясно забележими разлики в заплащането между жените и мъжете, което се потвърждава и от данни от други изследвания. Например, показателят за неравенството в заплащането по пол (т.нар. gender pay gap), характеризиращ разликите в брутните часови възнаграждения на жените и мъжете, за 2016 г. у нас е заемал стойност от 14,4 на сто, при средно за ЕС от около 16,2 на сто (Eurostat, 2018).

В анализа се посочва, че наетите жени доминират в сектори, в които средният размер на работната заплата е под средното за страната. Доказателство за това са данните от Наблюдението на разходите за труд, провеждано веднъж на четири години от Националния статистически институт.

Изследване от 2014 г. показва, че над 40 на сто от наетите жени са работили в преработващата промишленост и търговията, където брутната годишна работна заплата е била под 90 на сто от средната за страната, други 23 на сто са били концентрирани в образованието, хуманното здравеопазване и социалната работа - сектори, при които заплатата доближава средната за страната, допълват от НОИ.

През 2017 г. средният осигурителен стаж на мъжете пенсионери с лични пенсии за осигурителен стаж и възраст от най-масовата трета категория труд е бил 38,7 години, а на жените - 33,1 години. Това е разлика от повече от 5,6 години, допълват от НОИ.

Коефициентът на заетост за жените (20-64 г.) от една страна е сравнително нисък, а от друга - е значително по-нисък от този на мъжете. По данни от Наблюдението на работната сила на Националния статистически институт през 2017 г. коефициентът на жените е бил 67,3 на сто, а този за мъжете - 75,3 на сто, при средно за страната от 71,3 на сто (НСИ, 2018).

Разликата между двата пола е в порядъка на 8 процентни пункта, като тя се запазва устойчива, въпреки факта, че коефициентът на заетост за жените е нараснал с 13,3 пункта за периода 2003-2017 г. (при нарастване от 13,1 пункта за мъжете).

От друга страна, заложеното в нормативната уредба плавно повишаване на изискуемия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за жените и мъжете съдейства за изравняване на тези разлики, поне що се отнася до новоотпуснатите пенсии, смятат експертите.

Данните на НОИ сочат, че средният осигурителен стаж от трета категория труд при пенсиониране с пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2017 г. е бил 35,1 г. за жените и 35,7 г. за мъжете. Занапред съществуващите разлики в осигурителния стаж на "новите" пенсионери ще продължат да намаляват.

В анализа се посочва, че според последния доклад на Европейската комисия за равенството между жените и мъжете, средно за ЕС доходът от пенсии на жените на 65 г. и повече навършени години е с около 38 на сто по-нисък в сравнение с този на мъжете в същата възрастова група.

Също така, по данни на Европейската комисия, средно за ЕС делът на жените над 65-годишна възраст, получаващи пенсия от публична пенсионна схема, е с около 5 процентни пункта по-малък от дела на мъжете в същата възрастова група.

Тези обстоятелства подтикнаха Европейския парламент да обсъди и необходимостта от приемане на специална стратегия на ЕС за предотвратяване и премахване на разликата в пенсиите на мъжете и жените, допълват от НОИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсиите са в зависимост от внасяните осигуровки и стажа. Нямат общо с онова между краката.Не знам авторът на заглавието какви мисли го вълнуват, но явно е далеч от пенсионните правила.Подходящо заглавие е , че без платени осигуровки зелените чорапи, ченгетата и прости милиционери вземат над три пъти по високи пенсии от останалите певсионери
29
1
 
8
 
! Отговори
Пророкеса преди 5 години
Аз искам да си гледам децата, но с 340 лв майчинство по мое време и бутафорна работа след майчинството, ми остана само да ти имам пророчествата. Хайде да си сменим местата и да пророкуваш пак. Икономист съм. Готов ли си за жълти стотинки да прилагаш висша математика всеки ден. Заради равенството. Обещавам и 5 години по дълъг живот в мизерия да ти дам. Пък да те видя какво ще пророкуваш накрая. Имаме ли сделка?
28
4
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
А едно време кви жени имаше..Жени ударници , стахановки , кранистки , стругарки , арматуристи...А сега гледат да разведат някой бизнесмен и да се наместят в леглото.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Мъже има колкото щеш - много и лесни. Едва ли си струва човек да плачи за тях.
26
4
 
4
 
! Отговори
пророк преди 5 години
докато има хора, които отричат, че мъжете и жените са биологично и физически различни и съответно имат различна биологична роля, само мъка ни чака. Мъжете и жените се допълват, но има политическа прослоюка, чийто интерес е на внушава неравенство, за да има напрежение, т.е. на принципа разделяй и владей! Най-лошото е, че жените не се усещат, как ги пързалят, а на мъжете вече им писна от криворазбран феминизъм. Резултатът е, че жените са тези дето отново ще плачат - без мъж до себе си, но равни!!
25
0
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
До Анонимен 16 А напъни се да се сетиш коя е тази държава? Щото и на мен ми е минавала такава мисъл , ама не знам да се е случило някъде. То и в София ако никой не се качи на обществен транспорт , билетчето ще стане по 20 ст. Ама винаги има предатели и не става.
24
1
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Ами 😁 не бе не, пак не сте разбрали мъжете. Раждайте вие от който щете бе, пишете вие от болка, докато Раждайте, после деца гледайте, изпуснете си кариерата заради това и печелете мизерни пари, нали е привилегия, нали е хубаво?!! Ей на, един и на мензиса нали завиждаше, понеже удължава живота. И всичко ще бъде наред бе, нали? Равенство между половете ще настъпи и жените ще спрем да сме привилегировани, пари ще видим и ние тъкмо, а вие ще сте доволни. Нали? Само с мензиса, това към някой лекар.
23
1
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
...Жена - програмист и мъж - продавачка има ли? Има, ама са малко. Затова и заплатите са различни. Всеки сам си избира професията.... ------Доскоро и аз си мислех че мъж продавач има само в Ориента защото там не пускат жените си на работа , но я се поогледай...вече масово мъже продавачи има и у нас.По пазари,малки магазинчета,вериги,молове.Навсякъде.
22
2
 
7
 
! Отговори
v преди 5 години
ДО НОМЕР 7 И НОМЕР 10: НИМА СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ РАЖДАНЕТО НЕ Е НИКАКВА РАБОТА, НИМА ЖЕНИТЕ НЕ УМИРАТ, НИМА НЕ СИ ХАБЯТ ОРГАНИЗМА.А ИМА ЛИ ТОЛКОВА НА БРОЙ ПРОФЕСИИ КОЛКОТО ЗА МЪЖЕТЕ. А СЕКС ТОРМОЗА, КОЙТО ПРЕЖИВЯВАТ НЯКОЙ ЖЕНИ НА РАБОТА? И ДА КАЖА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА СЕ РУШИ НЕ ЗАЩОТО НИЕ ВИ ПОМАГАМЕ, А ЗАЩОТО ЖЕНИТЕ ВИ ЧАКАТ ДА СЕ НАХОДИТЕ И ДА ПОЖЕЛАЕТЕ НАЙ- СЕТНЕ СЕРИОЗНА ВРЪЗКА ИЛИ БРАК ИЛИ ПРОСТО ДА СРЕЩНЕ НЯКОЙ НОРМАЛЕН.
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мъжкарлигляо, сама съм си изплатила апартамента. денем - на строежа, след работа карах такси, а в събота и неделя - на частно. питай съседите ми, и тогава говори доколко и кои жени са лигли и искат на готово.
20
1
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Ми дарява кръв, като за виждаш на жените за мензиса. И живей дълго. Само че ми отговори на въпроса, защо им е на жените дълъг, но беден и мизерен живот и колко точно теб това те прави щастлив? Много ли те радва чуждото нещастие? Колко точно те радва?
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10Зависи си от хората - много жени не работим по-лека работа от колегите мъже и въпреки това ни плащат по - мал ко от тях. Това се има предвид в статията и уви, е изключително несправедливо. На интервюта за работа също ни дискриминират с оглед на евентуална бременост и отсъствия от работа.
18
4
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
аз какво съм ти виновен, че си лягаш с грешните мъже и си самотна майка! всеки сам си плаща за грешките, защо обществото е длъжно да плаща за твойте!!
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жена - програмист и мъж - продавачка има ли? Има, ама са малко. Затова и заплатите са различни. Всеки сам си избира професията.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мъжкарПриятел, а знаеш ли какво е станало когато в една държава, не помня коя, в знак, че получават по-ниско заплащане за труда си ВСИЧКИ жени са отказали да идат на работа? Пълен хаос е станало! И то това е било само за 1 ден. Та, ти хубаво се имаш за голяма работа, ама ако всички жени спрат да работят ще цъфнеш и ще вържеш както се казва.
15
4
 
8
 
! Отговори
въпросче преди 5 години
защо като средната продължителност на живот на мъжете е по-малка (научен факт дължащ се на по-високите ниво на желязо в кръвта, за разлика от жените, които го отделят чрез месечният си цикъл), то мъжете се пенсионират по-стари, т.е. хем живеят по-малко, хем по късно могат да спрат да работят?! това е невероятен абсурд и несправедливост!!
14
4
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Тогава ти пищи от болка, докато раждаш, после с детето фотосинтезирайте, понеже то само не може да се гледа, а ти през това време няма как да работиш. Не спи, за да гледаш детето и другото дете, което ти е направило детето. Изгуби си всички шансове за кариера покрай това. После живей с малка заплата и малка пенсия. И кажи, че е привилегия. Ама ако ти се случи, друга песен ще пееш.
13
5
 
13
 
! Отговори
произход на видовете преди 5 години
аз поглешно си мислех, че комунизмът си е отишал, той никога не се е вихрил по-силно в Европа, отколкото сега при диктатурата на ЕС, като се борим за равенство, ами защо тогава не ми плащате колкото на Еврокомисар, дали сме равни или отново има по-равни номенклатура и политбюро от Брюкселски тикви, умишлено насъскващи жените срещу мъжете с цел разрушаване на обществото и градивната му единица - семейство съюз между мъж и жена, а не между 2 джендъра. Анатема Вам!!
12
4
 
12
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Защо трудът в шивашка фирма да е по евтин от този на един строеж? Мислите, че да шиеш 8 часа нон стоп на изкуствена светлина в помещение без вентилация е по-леко от това да носиш строителни материали и да шпакловаш ли?
11
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Без доказателства няма как да се съглася с теб. Колкото и да имаш претенции за виждане. А това в материала е математика. Смятай, ако можеш. Ако не, не мога да ти помогна.

Спонсорирани публикации