Младият лекар, който поема към Северозапада, а не към Запада

Имам дълг към хората в България, какво ще стане, ако всички заминат?
Обновена: 20 юни 2018 18:31 | 20 юни 2018 18:30, Елка Василева
75
Младият лекар, който поема към Северозапада, а не към Запада
Снимка: Дойче веле / Р. Бройер

Много български лекари отиват в чужбина. Шеип Панев също заминава, но вместо за Западна Европа поема към изоставените села на Северозападна България. За да лекува самотните възрастни хора - без да взима и стотинка, разказва Дойче веле.

Баба Милка е вдигнала  кръвното. Сигурно е от сапунените опери, които гледа всеки ден, казва тя. Споделя, че преживява някои от историите много емоционално, а други, които намира за примитивни, само я дразнят. Въпреки това не изключва телевизора. Високото кръвно може да се дължи и на факта, че не си пие редовно лекарствата. „Трябва да си взимаш лекарствата по едно и също време - рано сутрин, а не късно след обяд, това е много важно", казва ѝ Шеип Панев.

Съвсем скоро той ще се дипломира като лекар. Днес е пристигнал в село Лютиброд в Северозападна България на около 100 километра от столицата София. Тук преглежда малкото останали възрастни хора. Северозападна България е един от най-бедните региони в ЕС. Младите хора отдавна са напуснали селата и се прибират само по уикендите. По тези места хората виждат лекар само веднъж в месеца – но само лете. През зимните месеци всичко зависи от времето.

Провалът на държавата

„Винаги казвам на дъщерята: Ако не дай Боже ми се случи нещо и успея да ти се обадя по телефона, едва ли ще те дочакам жива, докато пристигнеш от София. Тук нямаме лекар. Колко пъти съм се молила да намерим някой, който да идва поне в понеделник, сряда и петък. В другия край на селото живее една акушерка, която се грижи за болната си майка. Когато ме заболят силно коленете, отивам при нея, за да ми бие една инжекция“, казва баба Милка.

Шеип Панев не иска да се примири с тази ситуация. Вместо това действа - по собствена инициатива и на доброволни начала. Заедно с лекари от една столична болница посещава различни села в Северозападна България - но не само, за да трупа практически опит като лекар: „Длъжни сме да помогнем на хората тук, защото държавата очевидно не се справя. Във всяка възрастна жена виждам сякаш моята баба и това ми стопля сърцето. Хората тук ценят работата ни и се радвам, че мога да сторя нещо добро за тях, че съм им полезен. А това значи, че не живея напразно", казва младият лекар.

Безвъзмездният лекарски труд е просто благословия за неправителствената организация „Проект Северозапад“. От три години Яна Рупева са грижи за забравените хора в региона. „Освен работата ни с възрастните хора се опитваме да интегрираме в обществото и младежи с психически недъзи, които са прекарали целия си досегашен живот в социални домове. Налага се да ги учим на най-елементарни неща - да разпознават часовника, да внимават, когато пресичат улиците, да знаят как се пътува с влак и т.н.“, казва Рупева.

Социални услуги – просто няма

В отдалечените региони на България не съществува функционираща система на социални услуги, добавя тя. Само от дарения Яна Рупева е създала работилница за хора с увреждания. Държавата не отпуска и стотинка. Сега тя иска да създаде и социална кухня, в която хората с увреждания да приготвят и доставят храната за възрастните и самотни хора. „Старците тук изобщо не могат да повярват, че има някой, който е готов да се грижи за тях. Те са безкрайно благодарни, че им се дава възможност да водят приличен живот на старини“, казва Яна Рупева.

Лекари като Шеип Панев са абсолютно необходими в тези региони. Спасяването на човешки живот нерядко зависи от бързината на лекарите. „В учебниците четем за онези решаващи пет до десет минути, през които пациентът трябва да бъде реанимиран. На практика обаче линейките пристигат след два, три, а понякога и след четири часа в отдалечените села. Умират хора, които при нормални обстоятелства бихме могли да спасим“, казва Шеип.

За съжаление лекари като Шеип се броят на пръсти. Повечето млади лекари ги тегли към Западна Европа, а не към селата в България. „Отварянето на границите, което първоначално приветствахме, имаше и отрицателни последици. Днес нашите лекари напускат България. Утре обаче и българските пациенти ще тръгнат към чужбина и това ще постави под натиск и германската здравна система. За тези неща трябва да се помисли още днес - преди да сме започнали да внасяме евтина чужда ръка отвън", казва бившата зам.-председателка на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

"Имам дълг към хората тук"

Над 1600 български лекари работят понастоящем в Германия. Шеип Панев обаче не иска да напуска България. „Човек живее само веднъж и всеки сам си взима решенията. Не осъждам моите колеги, които заминават. В България е много трудно за младите лекари. Бих заминал за Германия, но само временно - на специализация, а не за постоянно. Мисля, че имам дълг към хората в България. Искам да остана, за да ги лекувам. Какво ще стане, ако всички заминат оттук?", казва младият медик.

След прегледа при него баба Милка, която участва в местна фолклорна група, се отправя към съседното село. „Коленете нещо не ме държат, но гласът ми все още е силен. „За болежките в коленете ще трябва да чакам, докато се появи отново д-р Панев", казва бабата.

 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
Добре дошъл в Враца, може да работи много но заплатата може и да не си я получи, добре дошъл в Българския северозапад
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре че още има човеци ...Но с бели престилки ...Това е благородно и много човешко което правят.А не като някои от здравната система ..ояли се и самозабравили се ...че ако не са тия стари хора -като тяхните бащи и майки градни ще умрат .Кой ще иде да се лекува ?То вече в България само такива хора останаха.Че ще ми искат увеличуние на такси ...да си изключват мобилните в събота и неделя ...Не ги е срам !Наядоха се и се забравиха ...само пари виждат ...
65
1
 
5
 
! Отговори
Rе Колега 56 преди 8 месеца
Това е страшната действителност в БГ. И този пример съм го дал от живота, с мой колега - лекар. Не става за по-сложни операции, но си върти "космическа далавер$а" с частен център и болница. В момента е милионер - нищо че кара стара бричка и е античовек, в пълния смисъл на думата.
Върху него него не бих се изхрачил, но фактите са факти. Подобни индивиди са на върха на паричната верига.
Свиквайте, че на вас гледат като на парче месо. Отиде си старата генерация, които бяха кадърни, сега е пълно с.Б
64
1
 
7
 
! Отговори
един избягал преди 8 месеца
как кой ще остане ... ще останат мутри и политици да се грижат едни за други
63
0
 
7
 
! Отговори
Колега56 преди 8 месеца
Коментарите са ви от много нисък ранк. Заради такива патриоти като вас България е на такова ниво, не заради хора като него. На мен все пак ми е интересно, семейство на 40г ли ще гради?И как ще живеят, защото мисля че хората които напускат държавата е именно заради бъдещето на семейството!?
62
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно е отишъл на държавен стаж, преди държавните изпити.После , като чета името му ще замине я за Турция, я за запада.Стига сте писали гръмки слова.С кило картофи и три яйца от бедните баби никой не ще може да живее днес!!!
61
11
 
9
 
! Отговори
хехе преди 8 месеца
какви жалки отчаяни опити да ловят балъци с тия лафове от селски вечеринки.... Вее какво ли не измислят.
60
12
 
7
 
! Отговори
Теа преди 8 месеца
Все едно чета вестник Студентска комуна! Едно към едно! Този човек не е завършил и питам, аз кой го пуснал да "лекува" и какво точно "лекува", като не е завършил? Как така е решил да се скита из селата, и къде тчно "лекува"? Или е отищъл при дядо и баба на гости да чете на тишина и е измерил кръвното на 3-4 баби? Не съм сигурна, че и това може да прави. Глупости се пишат, все едно сме *** и варваме.
59
6
 
7
 
! Отговори
Съвет Колега преди 8 месеца
Нека да седи тук момчето, НО за всеки случай да направи частен МЦ, за предпочитане в С-я, в близост до Пирогов. На два-3 етажа. Архитектите на Красно село дават лесно разрешителни, и СРИОКОЗ. За предпочитане педиатрия. Да направи една болничка десет легла, ОТ НЗОК ще взима минимум 2 милиона гозишно. Половин милион в джоба. Да издава разрешителни за оръжия - има далавер^а и лечение в чужбина. Без да деклалира доходи. Не е лошо и с мутр^и да се свърже, там са парите. Смело да иска пари, пей сърце
58
0
 
26
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
До 56. Много си прав. Момчето може и да го прави сега, но утре като се хване с някоя мацка и той ще иска семейство да прави и той ще иска най-доброто за семействоти си като повечето от нас и така. Това не е държава, а Геноцид. Ако една държава не се грижи за децата и за възрастните си хора, каква държава е изобщо? Закривай. Няма смисъл да се мъчим тук. Как може да не ги е срам? На колене трябва да им падат на възрастните хора политиците..не само да им дрънкат за пенсии..
57
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Джумбиш. Ама той още незвавършил, мерил кръвно на баби.. не е
сериозно.
56
3
 
14
 
! Отговори
Упфи преди 8 месеца
Евала на ентусиаста, ама кауза пердута. Този край у тежко болен от болшевизъм. Нелечимо състояние.
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статията лъха на партийна пропаганда! Ако беше по Татово нямаше как да се махне човек без изходна виза. Сега такива смешни визи няма и единствения вариант е да мием мнение и мозъци. Евала на младия човек за идеята и желанието но какво ще стане от там на сетне. Ще успее ли скапаната ни държава да задържи и подкрепи такива прекрасни хора като него??! Настроението е сериозно скептично и за съжаление има основа за подобен скептицизъм. Мислите ли че този млад човек ще приеме съдбата на жертва за нищо
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не бе то ОК че е свестно момчето, ама то не си струва да се жертваш и да останеш в БГ понеже хората тук са неблагодарници и са кoмплекcapи. Много бързо забравят че си им направил услуга. Аз за такива хора никога не бих се жертвал.
53
1
 
24
 
! Отговори
Лекар преди 8 месеца
Чета коментарите по долу и се нищо не ме изненадва!Злоба ,завист и проклетия,както казваше една моя починала вече леля!Познавам момчето !Умен ,възпитан и уважаван колега!Родителите му могат само да се гордеят с него !За съжаление ,ако се върже на написаното от хората разбиращи от всичко,ще хване първият самолет за някъде ,където гледат с друго око на хората като него !Браво Шеип!Дано да има повече такива като теб!
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само някой да напише че е по-добре на Запад и веднага се задейства българската гума. С триеници България няма да се оправи. Приятно потъване!
51
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лекари неграмотни.
Санитари прости.
А болните бог да ги прости.
Р.Ралин
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кой ще лекува в тази част на БГ,като там не остана народ.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам защо всички болни хора които разполагат с пари
не се лекуват у нас а предпочитат Турция,Изрел,Франция,Германия.
48
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отидете в интензивното отделение във Военна болница и
ще видите как ги лекуват.С асансьора количките са една след друга
за към етаж -1.Тапията не прави лекара.
В Германия не ги признават наще лекари с измислени дипломи.
Курсове 1-2 години изпит и тогава практикува.