Република Северна Македония: Одобрява ли българинът това?

Според 31% от хората това название застрашава България
Обновена: 26 юни 2018 08:10 | 25 юни 2018 14:00, Красимир Ангелов
97
Република Северна Македония: Одобрява ли българинът това?
Снимка: БТА

Преди седмица външните министри на Гърция и Македония подписаха исторически договор, с който Бившата югославска република Македония вече ще се нарича "Република Северна Македония".

Договорът беше подписан в гръцкото село на брега на езерото Преспа, след което делегацията се прехвърли и в Македония.

Още по темата

На този етап обаче Европейската комисия съобщи, че ще продължи да използва досегашното име на Македония - БЮРМ, въпреки подписаното споразумение за смяна на названието на Скопие. Това ще бъде така, докато не приключи ратификацията на споразумението в парламентите в Скопие и в Атина.

А иначе вътре в двете страни решението за новото име на западната ни съседка предизвика и протести, организирани от противници на договора. В разгара на споровете и дискусиите, екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Одобрявате ли името Република Северна Македония за западната ни съседка?

В традиционната ни анкета участие взеха точно 1889 наши читатели.

Оказа се, че цели 31% от анкетираните не одобряват новото име на Македония, защото според тях то може да бъде основата за евентуални бъдещи териториални претенции към нашата страна.

17% одобряват безусловно името, а други 20% са съгласни с него, но само при изрични гаранции от македонската страна, че то няма да има териториални претенции към България.

12% от анкетираните пък смятат, че страната ни не трябва да взима отношение по името на западната ни съседка, защото това е въпрос между Гърция и Македония и правилно двете страни са се споразумели за името.

Почти всеки пети пък – 19%, е убеден, че надали България може да вземе кой знае какво отношение по този въпрос, след като има международен натиск за бързо решаване на спора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българина му е през ...
58
16
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Няма значение името, важното е Македония да влезе в ЕС, само така двата народа ще живеят заедно! А това "северна" е като камофлаж за пред византийците в Атина!
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Ердоган ли вдига цената на тока ?
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Албанското им мюсулманско население ще им види сметката с галопиращата си демография само след 10-15 години.Каквото и има да носят. В македонската армия вече албанският език е вторият официален.Припомням, че преди да дойдат Турците, Албанците бяха християни . Сега там има едно християнско малцинство. Припомнете си Майка Тереза.
55
4
 
29
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
Какво е това животно "македонец с български паспорт". Баба и дедо са българи, ама аз съм македонец. Боже, седете си в ''тоалетната" наречена македония и гледайте сливи, овце и крави. Дошли да се молят за паспорти, па и нагли на всичкото отгоре. Плащат за паспорт, за адрес. Това е етническа шизофренija.
54
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скопските историчари оригинални писания освен на български и на НОВОбългарски каквито са документите на организацията БМОРК-ВМОРО-ВМРО НЯМАТ!ПРОСТО НЯМАТ!!На сръбски,на гръцки,същото положение НИКЪДЕ НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ЕТНИЧЕСКИ МАКЕДОНЦИ,АМА НИКЪДЕ!Османски архиви от преброявания на населението векове наред НИКАКВИ ЕТНИЧЕСКИ МАКЕДОНЦИ,АМА НИКАКВИ.ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ НА ВСИЧКИ ЕЗИЦИ Е БЪЛГАРСКО ВЪСТАНИЕ В МАКЕДОНИЯ!ЧУЖДИТЕ ВЕСТНИЦИ ПАК ЗА БЪЛГАРСКО ВЪСТАНИЕ ГОВОРЯТ!Нищо от това не ги впечатлява!
53
4
 
21
 
! Отговори
дядо Поп преди 5 години
Югозападна България...............това е правилното име............
52
3
 
22
 
! Отговори
смешки преди 5 години
Като им изнася (на площада и на 2 ракии) са "мАкедонци", а като кандидатстват за паспорт са българи. Трябва да се дава български паспорт след като рецитират на Вазов "Аз съм българче". "Свинята лебед не става"
51
2
 
14
 
! Отговори
Потомък преди 5 години
на бежанци от Охрид и гръцка сега македония -Отговор - НЕняколко потомства и всички се чувствуваме и сме БЪЛГАРИ
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ-Ето го тоя,типичен зомби,документите на са важни а важно е ние какво мислим и в какво вярваме.Аз за 100-ен път казвам НЕ Е ВАЖНО ТОЛКОВА ИМЕТО НА ТОВА УБРАЗОВАНИЕ А КАКЪВ Е ГЕНЕЗИСЪТ МУ и какво се крие под името!Фалшивата "им"история е големият проблем!Сега си представете комичнотрагичната ситуация при която в смесената комисия пристигат историчарите от Скопие С ДОКУМЕНТИ НА БЪЛГАРСКИ КНИЖОВЕН ЕЗИК и започват да убеждават българските историци че написаното не е така както те го разбират!
49
4
 
12
 
! Отговори
Дрън дрън преди 5 години
Ако щат да се кръщават "Империята на големия жълт вентилатор" все ми е тая!
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е " прЕституция" и има ли тя почва при нас?
47
2
 
12
 
! Отговори
сара преди 5 години
Супер си ми е в мизерстваща България и никак не би ми харесало да живея в цветуща Македония.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не,в БЮРМ не се живее по-добре защото иначе нямаше с отвращение по собствените им думи да взимат български паспорти за да работят на запад!Това е истината та ако ще хастара да си обърнете от писане лъжи,лошото е че нашите *** им дават паспорти на тия зомбита!Няма нормален българин който да ги иска АМА НЯМА ТАКЪВ НАИСТИНА.Отношението към БЮРМ обаче все още е подвластно на българския наивитет и то при по-възрастните.Като гледам поколението на синът ми на 20 годишните БЮРМ им е тъмна Индия!
45
3
 
16
 
! Отговори
Генчо преди 5 години
Бих одобрил Велика България, което е възможно в близко бъдеще. То и от това идва страхът на византийците - част от Мскедония към България, други към АлбаНия и Сърбия.
44
2
 
4
 
! Отговори
pp преди 5 години
До 47 Анонименне си добре човече)
43
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само заради възможността да пътуват в ЕС с български парспорт, иначе никой не иска да живее в мизерстващата България, в Македония се живее много по-добре, българите са слугите на Запада.
42
17
 
3
 
! Отговори
НЕ преди 5 години
Огромен културно-цивилизациски имот од Македониа, од антиката до денес, е бесрамно разграбан не само од лакомите соседи, туку и од цивилизираните Европеци посебно за време на Првата и на Втората светска вона. Притоа, посебно ка соседите (Грците, Бугарите и Србите) на таа кражба ѝ се удира печат на груб фалсификат за краденото да се прикаже како автентично свое.
41
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми за макетата.Пишете за България,че свинщината тук вече се нетрае.От другата седмица пак всичко скача яко нагоре-ток,парно,газ.Вие сте тръгнали Балканите да оправяте.Много ви е малка играчката за тази работа.За там нещата се решават другаде.Нека си гледаме в нашата паница,че вече и дъното взе да изчезва.
40
3
 
23
 
! Отговори
смешки преди 5 години
Както и да се казват, ще си останат прости овчари. Редят се за български паспорти, за да могат да ходят да берат грозде и ябълки в северна Италия. Няма значение каво ще е името, защото скоро шиптерите ще ги превземет. А пък тези на юг да вземат да си оравят борчовете и да си гледат насраните старци, а не да гледат как ще се казва държавата на овчарите. Балканска простотия