ЮНЕСКО промени решението си за Пирин

Така разширяването на ски инфраструктурата там бе позволено
28 юни 2018 20:29, Надежда Бочева
44
ЮНЕСКО промени решението си за Пирин
Снимка: Булфото

 Комитетът за световното природно наследство към ЮНЕСКО промени решението си за Национален парк "Пирин" по време на 42-то си заседание в Бахрейн.

На заседанието българската делегация, начело с вицепремиера Валери Симеонов, представи държавната позиция по темата, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Първоначалният проект на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерския съвет (от декември 2017 г. за втори лифт в Банско – бел. ред.) и изискваше от България стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление.  Според позицията на българската делегация това не се изисква от европейското и българското законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред.

В съобщението се казва, че предложените от българска страна текстове са гласувани с пълен консенсус и така е потвърдено "устойчивото управление на обекта и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк".

В рамките на три дни българската делегация е провела срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави членки на Комитета, които са гласували единодушно редакцията.

Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк "Пирин" вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно към законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък е декларирал, че ще има баланс между опазването на околната среда и развитието на туризма. Той е поканил представителите на Комитета да посетят Банско и Национален парк "Пирин".

В последните дни коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" неколкократно информира, че в проекторешението на ЮНЕСКО се призовава българското правителство да не прилага промените от декември 2017 г. в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато той не се подложи на екологична оценка. Природозащитниците за пореден път заявиха, че тези промени отварят за застрояване до 48% от територията на парка.

Още икономически и политически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Савата преди 5 години
Време беше ЮНЕСКО да спре да вярва на долните лъжи на псевдо еколозите. България има право да развива ски туризма в определената буферна зона в национален парк Пирин.
38
0
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
"Страните, поискали промяна на текста за Пирин, са Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола." Ненормалник - стига ЛЪЖИ!!!ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ членки на ЮНЕСКО подкрепиха България - Франция, Великобритания, Дания, Съединени американски щати, Чехословакия, Бразилия, Египет, Норвегия, Канада, Китай, Ливан, Гърция, Нова Зеландия, Саудитска Арабия, Република Южна Африка, Австралия, Индия, Мексико, Доминиканска република, Турция.
37
1
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
"Тия въшльовци юнеско не са фактор." Тия въшльовци от "зелената мафия" да тръгнат из цяла България и да разобличават всички, които изсичат горите. Но не, нали и те са от същата порода и се крепят и прикриват взаимно. Кресльовците от "зелената мафия" да изчезват от жълтите павета и да свършат някаква полезна работа за България. Да опазват горите и да ловят бракониерите, ако са наистина "зелени". Това им е работата.Аман от писъци и лозунги. Ще бъдете изритани завинаги, продажни милионери!!!
36
2
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
"Ееее, най-после добра новина. Са ако почне и лифта да се строи, ще бъде супер. Ама лошото е, че зелените пак ще мрънкат яко." Те няма да мрънкат, а ще реват като заклани, защото не се знае дали ще продължат да получават милионите (както беше досега), за да саботират по всякакъв начин България. Развихрили са се навсякъде и спират всички проекти. Хората вече няма да могат да бъдат заблуждавани и лъгани от тази "зелена ***.ф.ия".
35
0
 
6
 
! Отговори
4 - Смях преди 5 години
Един от съратниците на Белев Стефан Аврамов, нарече ку.рв.ет.ини държавите, дали подкрепа за решението от 28 декември, а Петко Цветков от Фондация Биоразнообразие започна трескаво да пише възмутителни писма до посолствата на тези страни. Тома Белев последва примера му и призова всички да пишат, но на добър български, а не на лош английски.
34
0
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Цензурата трие 4 - Смях
33
1
 
6
 
! Отговори
Димова преди 5 години
Много смях в тази ситуация и напълно правилно решение на Юнеско ( и все пак те са доста по-компететни от зелените ни)
32
1
 
6
 
! Отговори
Коци преди 5 години
Ееее, най-после добра новина. Са ако почне и лифта да се строи, ще бъде супер. Ама лошото е, че зелените пак ще мрънкат яко.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смях, къде е 4 ?
30
6
 
10
 
! Отговори
10 - смях преди 5 години
Сега, след като и ЮНЕСКО де факто разобличи зелените, те нямат полезен ход, освен да продължат да лъжат в социалните мрежи, тъй като на площадите не могат да съберат поддръжници. Просто защото нямат.
29
5
 
10
 
! Отговори
9 - смях преди 5 години
По този начин стана съвсем очевидно, че протестите за Пирин всъщност не са граждански, а преследват политически цели, като основната е оставка на правителството. На евентуални предсрочни избори трите формациище опитат да влязат в парламента, което е техен болезнен стремеж. За тяхно съжаление в момента социолозите не им дават повече от 2 процента подкрепа.
28
4
 
7
 
! Отговори
8 - смях преди 5 години
"Екозащитниците" продължиха да протестират с искания за оставка и отмяна на решението уж за 28.06.2018 г. С консенсус ЮНЕСКО подкрепи българското правителство за Пирин. В последния месец митингите им затихнаха, тъй като обикновените хора разбраха, че са употребени политически. През април политическа партия Зелените (коалицията За да остане природа в България) влязоха в обединение с Да, България на Христо Иванов и ДСБ, водени от генерал Атанас Атанасов.
27
2
 
7
 
! Отговори
7 - смях преди 5 години
Паралелно с това, премиерът Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда Нено Димов, еврокомисарят Кармену Вела, бившите министри на екологията Нона Караджова и Евдокия Манева, юристи и експерти разясниха, че решението на Министерски съвет позволява изграждането на спортна и техническа инфраструктура единствено в рамките на съществуващата зона за туризъм с площ2.2% от парка и не може да се говори за каквото и да било строителство на писти, хотели и лифтове върху48% от Пир
26
2
 
7
 
! Отговори
6 - смях преди 5 години
Организирани бяха протести под това мото, кулминирали с довеждането на зелената евродепутатка Франческа Келер в България, която положи прецедент в историята на Европейския съюз и де факто подкрепи искане за оставка на българското правителство.
25
3
 
7
 
! Отговори
5 - смях преди 5 години
Зелените не спряха до тук и в истерията си подновиха лъжата, че министърът на околната среда и водите Нено Димов миналата седмица е бил в Париж, където хранил на обяд посланици на страни от ЮНЕСКО и така осигурил подкрепа за правителственото решение. От МОСВ още преди няколко дни опровергаха тази фалшива новина, а самият Димов разясни в телевизионния ефир, че никакъв обяд не е давал или плащал.
24
3
 
8
 
! Отговори
3 - смях преди 5 години
Бесни, зелените моментално започнаха виртуалните си атаки в социалните мрежи срещу българското правителство. Тома Белев пусна фалшивата новина, че Валери Симеонов и българската делегация спят в хотел Риц в Бахрейн на цени от 500 до 1500 лева Вицепремиерът набързо го разобличи, а екологът дори не се извини за манипулацията.
23
3
 
8
 
! Отговори
2 - смях преди 5 години
На годишната среща Раковска правела совалки сред страните-членки на Комитета с искането Пирин да бъде вписан като застрашен обект от световното природно наследство. Същото правеше преди 2 години на срещата на Световната организация в Истанбул племенникът на проваления правосъден министър Христо Иванов Любомир Костадинов. Днес очевидно мисията на Раковска не се е увенчала с успех. Тя показа това с изказването си на дискусията, като обвини делегатите, че са допуснали огромна грешка.
22
3
 
8
 
! Отговори
1 - смях преди 5 години
Решението на Комитета на ЮНЕСКО очевидно шокира зелените, които бяха изпратили в Бахрейн Катерина Раковска от WWF-България. Тя е съпруга на Андрей Ковачев, един от водачите на организациите от коалицията За да остане природа в България, която е едно с политическа партия Зелените. Във WWF-България е и Веселина Кавръкова, която живее на семейни начала с бившия директор на Природен парк Витоша и виден гражданин" Тома Белев.
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еееееей,няма да оставите нищо несъсипано в България!Никаква съвест нямате.
20
9
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
"И нека да се лее бетон. Ама по римска рецепта, за да лъха на древно." Абе, вие комунистите и "зелените" милионери (разбирай зелената мафия) сте доказано ненормални. Лъжете на поразия и мислите, че някой ви вярва!!! Какъв бетон се лее на ски писта???!!! Марш, да опазите горите от зелената мафия, която изсича горите и спрете да бълвате поредните си тъпизми! Това, че ви плащат милиони, за да саботирате България, не е причина да убивате всичко хубаво преди още да се е родило.