Чиновници бездействат? Няма мърдане, ще бъдат глобявани!

Администрацията ще носи отговорност за нарушение на правото на ЕС
29 юни 2018 07:00, Елка Василева
21
Чиновници бездействат? Няма мърдане, ще бъдат глобявани!
Снимка: архив, Reuters

Чиновниците, които бездействат и не изпълняват задълженията си в срок, ще понасят отговорност. Това следва от приетите на второ четене от правната комисия в парламента изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), съобщи lex.bg.

Въпреки че и в момента АПК предвижда глоба от 50 лв. до 1000 лв. за длъжностно лице, което наруши или не изпълни в срок служебните си задължения, свързани с издаването на административен акт или документ, досега няма наложена нито една глоба, посочи председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, цитиран от „Сега“. Причината била, че нямало установен ред кой следва да установи нарушението и кой да издаде наказателното постановление.

Правната комисия прие актовете за нарушенията да се съставят от съответния инспекторат, а там, където няма инспекторат, от съответния орган. Нарушенията на министри, областни управители, шефове на държавни агенции ще се установяват от Главния инспекторат, а наказателните постановления ще се издават лично от министър-председателя или овластено от него длъжностно лице.

За мълчаливите откази беше предвидено специално задължение на съда - когато установи, че е налице мълчалив отказ, да изпраща копие от акта си на длъжностното лице, което има правомощието да установява административно нарушение в конкретния случай.

За първи път администрацията ще носи отговорност за нарушение на правото на Европейския съюз. Депутатите единодушно подкрепиха предложението на шефа на ВАС делата да се водят пред административните съдилища по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
потърпевш преди 5 години
Да видим сега дали ще накажат служителките от община Младост за това,че издавату-ие за наследници с невярно съдържание (издадено на лице че е роднина на друг,а всъщност нямат такава родствена връзка).Кметът да ревизира всички издадени у-ия.Е,много неща ще излязат наяве,но пък бая народ вече се е уредил с каквото си поиска. Всяко чудо за 3 дни,така ще е и с тези промени.
17
2
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Чиновниците са по-голям проблем на страната дори и от малцинствените групи,по-големи *** са ;) !!!!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И пак щ вземат от хората най - ниско в йерархията с по 400 лв. заплати"И къде е този държавен служител с 400 лева заплата? Те и пощенските служители взимат повече. Държавна работа за под 1000 лева нето, никой не се наема да работи.
15
0
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Еми още днес да отидат и да връчат на всички ръководители на партии в парламента акт за поне 5 брутни работни заплати за това, че нарушават устава на Народното Събрание и Кодекса на Труда като не са уволнили дисциплинарно всички депутати които 3 пъти не са идвали на работа (целия парламент с други думи) както и на всички партии които са били преди в парламента защото те винаги не са ходили на работа! И журналистите, размърдайте си двете мухи и отидете да питате и вие - защо не се спазва закона?
14
3
 
7
 
! Отговори
Росен преди 5 години
До :)От години най-важните структури работят с електронни документи/онлайн/. НАП-фирми, НАП-ПИК, Митници, Бацис, НОИ, Търговски регистър, ГИТ и др. Не се налага да ходим или да се виждаме с някои. Вчера за 2 минути подадох ГФО за 2017. Да в някои служби още работят на хартия, но с всеки ден нещата се подобряват. Малко търпение.
13
1
 
6
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова малко държавни услуги имат законен срок че ефект няма да има. Като на някоя опашка им спрат компютрите до 11, до обят пуснат 5 човека и в 12 излезат в почивка от почивката, най-смешния виц ще е за новия "закон"
11
3
 
14
 
! Отговори
:) преди 5 години
Това означава, че трябва постоянно да ги глобяват. В България държавния апарат просто не работи. И последните години става още по-зле, заради Калинките на ГЕРБ, които освен мързеливи са и брутално ***.
10
0
 
1
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До: Я па ти...Аз съм Кратун и ръся мъдростта си безплатно, за да може да се възползва от нея всеки, който иска.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали знаете първия и основен закон тук: гарван гарвану око не вади!Кой ще глобява?началника дето и той нищо не работи или който му се пада чичо,вуйчо,брачед, наш човек?Имаме способността всяко евроизискване, директива или закон - да го побългарим така, че да удовлетворява точно определените кръгове, които никога няма да бъдат разбити.
8
0
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 години
И пак щ вземат от хората най - ниско в йерархията с по 400 лв. заплати, които се спукват от работи, а онези с по 2000-3000 лв., които щракат с пръсти и си правят каквото искат кой ще накаже!?
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единици сред тях работят съвестно ( вежливи и си разбират работата ). Останалите 99 % са неграмотници уредени с връзки по тези служебни постове и се държат с хората арогантно, демонстрирайки самочувствие, но то няма никакво реално покритие!Нека бъдат наказвани, щом не са компетентни и не могат да се справят със задълженията си!
6
3
 
8
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Кратун 2 Кратунеее, Кратуне, кой ли се интересува от мнението ти за Баце ?
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вие вярвате ли на този виц. Ми нали те всички са от един отбор като почнеш от обикновеният чиновник та стигнеш до маститият депутат
4
0
 
11
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Не е ясно кой ще наказва, нито пък кой да бъде наказан - "колективна" отговорност, значи, - е, какво тук не е ясно - както обикновено, впрочем?
3
0
 
25
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Идеята чиновниците да носят отговорност за бездействие и вреди е добра. Аз съм с 2 ръце за това!
2
6
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Значи Баце вече освен, че ще дава, ще може и да глобява. Като истински старшинка. И хляба и ножа у него. Остава да намери и сигурен начин да печели всеки път изборите и няма да има какво повече да иска от този живот.
1
0
 
16
 
! Отговори
нн преди 5 години
А коъ ще наказва ВАС