Газ, ток, парно – скачат. Доходите растат с 9%, разходите с 11! Логика?

В цената има имагинерни елементи, посочи Мика Зайкова
Обновена: 2 юли 2018 09:05 | 2 юли 2018 09:00,
246

Нови цени на газ, ток и парно бяха приети след закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Средното увеличение на цената на електроенергията е с 2%, на топлинната енергия с малко над 7%, а на природния газ - с 10,81%.

"Всяко тримесечие се следи цената за предните 9 месеца на суровия нефт и неговите деривати. Те определят цената, която "Газпром" предлага на "Булгаргаз". Тази година трендовете вървят нагоре. Беше предложено увеличение с 18%", обясни енергейният експерт Еленко Божков.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че задържането на цената на природния газ крие голяма опасност от скок с 30% за четвъртото тримесечие. По думите на бившия  член на КЕВР има ужасяващи неща, които се случват при формиране цената на електрическата енергия. Еленко Божков отбеляза още, че всички упреци към КЕВР са основателни.

В студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова подчерта, че цената на петрола спада през май и юни.

"Цената е монополна и в нея има имагинерни елементи, защото има такси, които се движат не по пазарен начин. Когато става въпрос за монополна цена, тя трябва да бъде социално поносима", каза Мика Зайкова.

Тя припомни, че в началото на година драстично се увеличи цената на водата на места. По думите ѝ ръстът на доходите е 9%, а ръстът на разходите - 11,3%.

Увеличението на цените ще повлияе на основните стоки, категорична бе Зайкова. По нейни груби сметки пенсионерите, които ползват парно и топла вода, ще обеднеят с не по-малко от 10%, а работещите българи -  с 4-5%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
5
 
! Отговори
изводът е, че когато преди 5 години
не знаеш какъв е проблема никога няма да го решиш. БАЛКАНСКИЯ Д. О. В. Л. Я. К. Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ДЕЗИНФОРМИРАНОСТ, ИНТЕЛЕКТУАЛЕН МЪРЗЕЛ И СКОДОУМИЕ.
176
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да питам троловете за колко лева Бг изнася продукция в братска русия. Благодаря, няма нужда да ми казвате, че числото клони към 0! Това е "българският интерес"!
175
3
 
1
 
! Отговори
до знаещите законите преди 5 години
за огнестрелното оръжие в отделните щати. БИХТЕ ЛИ МИ КАЗАЛИ ВИЕ В КОИ ЩАТИ ЖИВЕЕТЕ?
174
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха , като чете човек коментарите може да си помисли , че лично Путин е вдигнал цените, а истината е , че ни управляват най- некадърните и продажни политици в цялата история на България.
173
10
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
БЛАГОДАРЕТЕ НА ЕС ДЕТО НИ ЗАЩИТАВА, ЧЕ САМО С ТОЛКОВА Е УВЕЛИЧЕНИЕТО, ЧЕ АКО НЕ БЯХМЕ В НЕГО, БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА...
172
6
 
2
 
! Отговори
изводът е, преди 5 години
ЧЕ РУСКИЯТ ПРОСПЕРИТЕТ, С КОЙТО МНОГО СЕ ХВАЛИ ПУТИН, Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЕДНИЯ БГ НАРОД...
171
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО ИМАХМЕ ДЪРЖАВНИК, ВМЕСТО ДА МУ МЪНКА НА ПУТИН, ЩЕШЕ ДА ВНЕСЕ В ЕС ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАТЯГАНЕ САНКЦИИТЕ...
170
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛУКОЙЛ Е СОБСТВЕНОСТ НА РОТШИЛДГРУП, ХОЛАНДИИЯ - ОТ 1 ЯНУАРИ 2015 Г.СТИГА С ТИЯ ОСТАРЕЛИ ОПОРКИ.ЧЕЗ Е СОБСТВЕНОСТ НА БОКО ТИКВАТА ЧРЕЗ ГИНКА ЖИЛЕТКАТА.ЧЕЗ ВЕЧЕ НЕ Е СОБСТВЕНОСТ НА ЧЕШКАТА ДЪРЖАВА - ОТ 1 ЮЛИ, Т.Е. ОТ ВЧЕРА.СТИГА С ТИЯ ОСТАРЕЛИ ОПОРКИ.
169
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
Логиката,я оставяме на тиквата,който бие тъпана,че шест пъти ,бил увеличил пенсиите.
168
7
 
4
 
! Отговори
РИТОРИЧЕН ВЪПРОС преди 5 години
А АКО ПОСТРОИМ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК КОЛКО ЩЕ СТАНЕ ТОКА? ИДЕА СИ НЕМАТЕ... ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ МАЙТАП...
167
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на монополистите и управляващите доходите "растат с 9%, че и с повече. На обикновения човек, особено на заетите в производството и изобщо - в реалния сектор -не. Но увеличението на цените касае всички. И не ни е нито Путин, нито БКП, нито турското робство криво. Виновна е върхушката, която управлява вече над четвърт век България, като само дои, стриже и ***. Но вече свършва ресурсът - овцете са или изядени, или се разбягаха, та не виждам вече откъде ще се взема за лапане.
166
2
 
1
 
! Отговори
колегий преди 5 години
До 166 Не се вълнувай толкова колегий ,явно са поизтрили малко коментари . Моят беше в отговор на това - " Да сме спокойни , защото Путин вдига газ ,т ом и т.н на руснаците също . А аз предположих ,ч е авторът може би е искал да напише това , което аз написах за ТРъмп и американската икономика
165
7
 
2
 
! Отговори
до посолството! преди 5 години
А така! Още 2 аеца настройте! и 2 потока! И бензина - по 2! яко искам да скача всичко ! До нас ли опряхте братушки, до малкото бедни българи, да си вържете разходите? Жалка работа... Като футбола ви... Ще прокопсате както до 89- а...
164
8
 
1
 
! Отговори
ииииииии преди 5 години
До АнонименСАМОЙ ЕВТИНИЙ и САМОЙ МНОГИЙ НАХОДИЩИ в света - затова всичко се натиска за него - Германия и сие , Китай / Силата на Сибир/ , заговори се да се възобнови проекта за тръба до Южна Корея и Япония / ако се доведат докрай свалянето на санкциите над Северна Корея /
163
4
 
2
 
! Отговори
до 163 преди 5 години
абе къв тръмп бе, какво отклоняваш ***! а като гледам кой номер си писал, яка руска чистка пада тука...
162
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСКИЙ ГАЗ - САМОЙ ХАРОШИЙ В МИРЕ!
161
11
 
5
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 5 години
ЕТО ТОВА Е РЕЗУЛТАТЪТ, ДЕТО ВИ КАЗАХ, ЧЕ СКОРО ЩЕ ГО РАЗБЕРЕМ, ОТ ВИЗИТАТА НА БОКО В МАСКВА! БРАТСКА ДРУЖБА! СЛАВА НА КПСС!
160
5
 
5
 
! Отговори
пак са обърка преди 5 години
До Анонимен 197Предполагам си искал това да напишеш За успокоение на българите ще кажа - >>> че Тръмп вдигна значително данъците за 90% от обикновените американци , а облекчи положението значително на богатите и големите корпорации . Въпреки печатницата за пари /ФЕД/ , 40 млн души в САЩ живеят в бедност , от които 10 млн в отчайваща бедност
159
2
 
18
 
! Отговори
62292 преди 5 години
Стига еквилибристики с процените! Заплатата ми нарасна с ЦЕЛИ 39 български лева от 2010 насам. Цените са нараснали с пъти, а не с поценти.
158
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обичам Русия! Слава путину! аве няма ли някой да ни каже,ч е са ни освободили и пр. и сега тр. да им плащаме???че малко досега им плащахме))):