Не и без децата... Битката на една бразилка с българския й съпруг

Мъжът на Розанджела не й дава да види собствените си деца
2 юли 2018 10:45,
46

Бразилката Розанджела Свиеркоски не е виждала децата си три години. След развод българският й съпруг получава пълно попечителство над малките Ангелина и Йоан, въпреки че законът позволява другият родител също да участва във възпитанието им.

Розанджела е родена в Бразилия, но вече близо девет години живее у нас. Проблемите със съпруга й започнали през 2012 г. когато се върнали от САЩ.

"Той се промени изцяло, стана агресивен и манипулативен", каза тя. Следва развод, насилие и отнемане на достъпа й до децата в годините от 2015 г. до 2018 г.

По темата за казуса между морала, закона и неминуемото влияние върху детската психика, в студиото на Bulgaria ON AIR коментираха Карло Луканов от Фондация "Бащи за отговорно родителство" и психологът Ина Антонова.

"В такива случаи, бившите съпрузи и родители могат да се възползват от услуги като медиация, и двамата родители имат своите страхове - бащата се бои, че децата могат да бъдат отведени в Бразилия. Той не знае дали би могъл да вижда децата си в такъв случай", каза Луканов.

Той добави още, че цялата уредба на Семейния кодекс трябва да бъде преразгледана, както и изпълнимостта на съдебните решения.

Според психоложката Ина Антонова в случая е налице типичен случай на Синдром на отчуждения родител, в който бащата е отчуждител.

"Децата в тази крехка възраст взимат страната на родителя, от който са зависими. Под една или друга форма развода на родителите поставя непоправим отпечатък върху детската психика. Децата развиват синдром на изоставянето, започват да изграждат погрешна социална представа, проявяват агресия, гняв, зависимост от опиати, за да преодолеят синдрома. В тази възраст детето не прави разлика между истина и лъжа", информира специалистката в "България сутрин".

Тя обясни, че в подобни случаи не може да се разчита на съзнанието на родителите, които вече са част от този конфликт. Антонова добави, че според родното законодателство, ако единият родител възпрепятства контакта на другия с децата, то съдът трябва да се произнесе в полза на ощетения родител.

Карло Луканов предложи като опция в такива казуси реформа на Семейния кодекс, като сравни Българското законодателство с това в развитите страни.

"Когато се подава молба за развод, съдът ги насочва към специална социална услуга, където се разяснява какви ще са психологическите и икономическите последици, за да имат съпрузите информиран избор. Семейните дела в Гърция задължително отиват на медиация. Важно е също въвеждането на споделеното родителство - двамата родители да могат да продължат заедно да упражняват родителските права. В Европа вече не се говори за родителски права, а се говори за родителски отговорности", каза още Луканов.

Психологът Ина Ангелова обясни, че раздялата или разводът са втората по значимост травма след смъртта на дете.

"Нараненият партньор търси реализация на егото си и не жали средства, за  да загърби скръбта и да докаже себе си като прав. Има период в който родителят е в период на оцеляване, не можем да съдим такива хора", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано Ем е от бащите, който възпитават "бойци", дето после стават морално деградираши лакоми машини за пари, който си мислят, че са богове, зщаото тате ги е научил да цакат всичко и всички, щаом имат парички, значи правят нещо правилно ...Защото познавам такъв баща, който каза "Майакта шемохлаби и из еше момчетата. На тях им трябва сила и стомана, не ласки и милост". Иначе ходят на църква :)
15
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма гледна точка на бащата,защото очевидно бащата е виновният и се страхува да застане пред камера.Вярвам на думите й за насилието-такива са повечето бг мъже-необразовани,комплексирани,елементарни, агресивни маймуни без ценности.Мъжът не иска вече да е с нея, защото междувременно тя е остаряла и защото той е повърхностен *** и използвач.Използвал я е като по-млада, докато има нужда от нея. В България няма.Сега ще се прави на баща,ще иска издръжка от чужденката, ще си намери любовница.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 - Или означава, че не сме в 80те, че бащата може да е имаш пари за по-добър адвокат (защото има разлика между пишман юристче за 500 лева и стара акула за 3500 лева). А и съда избира "по-добрият" родител. Ако бащата има по-добра работа, по-добро жилище, може да апредложи по-добро бъдеще, то той е по-добрият кандидат, поне на хартия.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A баща от факултета нали?
12
6
 
8
 
! Отговори
ДО 11 преди 5 години
Аз видеото не вярвам ! Няма по големи лъжци и измамници от медиите.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6ЗАЩОТО АКО ГЛЕДАШ ВИДЕОТО ЩЕ ЧУЕШ,ЧЕ ТОЙ НЕ Е ИСКАЛ ДА СЕ ЧУЕ НЕГОВАТА ГЛЕДНА ТОЧКА.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, има и българи с чужди и имена. Ферарио Спасов как ти звучи ?
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждал съм толкова майки които просто са немърливи, егоистки, мързеливи, грижещи се най вече за себе си, за своите нужди отколкото за детето. Предпочитат да го захвърлят на някой да го гледа а те да си бръмчат. Тези не трябва да отглеждат деца, в никакъв случай
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От новината няма достатъчно информация, за да се каже кой е крив и прав, въпросът тук е юридически и дали споменатото "пълно попечителство" предвижда варианти в които другия родител може да упражни дадено право, примерно да вижда децата си веднъж седмично.
7
2
 
6
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Карло... Луканов...??
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО ТУК НЕ СЕТ ДАЛИ ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА БАЩАТА ???? МАНИПУЛАТОРИ МР... ДОЛНИ
5
6
 
13
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
Не е вярно това което казваш. Има мноооого майки които въобще не си гледат децата добре. Защо трябва жената да е единствено алкохоличка или пропаднала, че да не и дадат децата ? Възможно е да е просто ***, или пък да има неестествени разбирания в отглеждането на деца. В това отношение мъжете са потърпевши, не жоените. Тази статия е написана от НПОта отново, или някоя феминистка, дискриминационна организация.
4
8
 
14
 
! Отговори
ТАКА ТРЯБВА !! преди 5 години
. . . Според психоложката Ина Антонова в случая е налице типичен случай на Синдром на отчуждения родител, в който бащата е отчуждител. . . Най-после и бащата да има права над децата си !! Основно като отчуждител . Няма лошо , нека да стане масово явление да видят и жените как е да се манипулират деца срещу тях . След като не е лошо и е законно майката да превръща децата във врагове на бащата , какво по-хубаво от това и бащата да превърне децата във врагове на майката . Нека майката бъде осъдена
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Български съд да реши да даде и двете деца на бащата означава, че майката е или алкохоличка или наркоманка или друга много опасна за децата личност."Или просто българският съдия е подкупен.
2
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората искат деца ама децата искат родители още от начало мирише на брак по сметка за получаване на гражданство и са изцвъкали безотговорно 3 деца. Децата им би трябвало да бъдат отнети и дадени за осиновяване, а двамата родители да са в затвора. Съпруга и на тая да не и той некой бразелец с *** венци
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При развод децата почти винаги се давата на майката. Български съд да реши да даде и двете деца на бащата означава, че майката е или алкохоличка или наркоманка или друга много опасна за децата личност.