След еврошефството - отличен 6 и приемане на еврото?

Как ще се отрази на българския джоб влизането в еврозоната?
2 юли 2018 21:40, Екип на Bulgaria On Air
48

Европредседателството свърши преди броени дни и то с новината, че твърдо искаме еврото. За 6 месеца през страната ни преминаха най-големите в Европейския съюз, потупаха ни по гърба, но стана също така ясно, че имаме още много върху какво да работим. Някои посочват, че най-големият успех на България по време на тези 6 месеца е връщането на въпроса за интегрирането на Западните Балкани в дневния ред на ЕС.

В Брюксел премиерът Бойко Борисов запозна евролидерите с постигнатото по време на българското председателство и даде заявка за влизане в еврозоната. Поради една или друга причина обаче тази новина доведе до написването на апокалиптични сценарии в публичното пространство, че това ще доведе до скок в цените и срив на икономиката. В редица изследвания обаче става ясно, че в повечето страни, приели еврото, цените изобщо не са се повишили.

Каква е оценката на България след европредседателството - пишат ли на страната ни "отличен" и готови ли сме за еврото - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментира бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

"Извън всякакво съмнение оценката би трябвало да бъде положителна. Това беше първото председателство на България. Когато страната бе приета в ЕС, всички казваха, че пълноценното й членство ще започне след председателството на Съвета. Мисля, че тези думи донякъде се потвърдиха", коментира в предаването Гергана Паси.

Ако попитаме обаче голяма част от хората с какво асоциират тези 6 месеца, повечето може би биха отговорили - ремонта на НДК. Успяха ли хората да вникнат в същността на председателството?

Какво постигна България в рамките на европредседателството?

"Западните Балкани беше една рискова тема, подбрана като приоритет. Тя беше евфемизъм за разширяването на ЕС, което беше неглижирана тема от сегашната Комисия.Това, че успяхме да извоюваме поставянето на Западните Балкани във фокуса, е един голям комплимент към българската администраци", каза тя.

Едно е сигурно - България поема по курса към европейска валута. Колко време ще стоим в чакалнята и кога еврото ще е факт в страната ни - в предаването коментира финансовият анализатор Преслав Райков. Как ще се отрази на джоба на българина влизането в еврозоната?

"Нормално е като потребители да имаме този страх от увеличение на цените. В последните години не се наблюдава такъв огромен скок в страните, които са приети. Очаква се инфлация от 0.3% до 0.5%", смята Преслав Райков.

Какво ще се случи с кредитите и спестяванията на българите? Как ще бъдат превалутирани? Гледайге!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
MNOGO INTETESNO S TOVA EVRO.PO KOI NA4IN SHTE NAPRAVJAT V EVRO,SEGASHNITE ZAPLATI I PENSII BALGARSKI,S KOITO MA4AT NARODA GODINI NARED? KAK SHTE NAPRAVJAT MINIMALNATA PENSIJA-KOJATO E V EVROPA-700 EVRO,I MINIMALNATA ZAPLATA -2000 EVRO? DA NE GOVORIM ZA NORMALNITE ZAPLATI I PENSII.GOLJAM SMJAH.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия негодници дето ги избраха някои не виждат ли ..не чуват ли че евро НЕ ИСКАМЕ...
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само евро ни трябва и ще хванем бика за рогата....смешно и да ревеш .Докъде ни докараха ?оправете заплати ...пенсии не с по два три лева увеличение ..направо се подигравате...По дълбоко ще затънем с това евро .Кой ви натиска за него ???Какво му е на лева ?който му трябва евро има ли левове ще си набави...Резили ..за смях станахме ..най бедната страна се натиска между шамарите.
35
3
 
12
 
! Отговори
БартеК преди 5 години
Как ще ги стигнем,че и задмине дори? Айде Швеция и Дания на опашката!!! С еврото,ще ги разпукаме! И,като(ако) се събудим,пей сърце! Мед и масло! А от челмите-мляко ! Абе,райски живот ни чака! Нещо,като светлото бъдеще на пролетариата! ;(
34
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво евро не искаме,нито да плащаме дълговете на Гърция и други държави,нито Баце да открадне златния фонд!Тръмп,спаси ни от ГЕРБ,молим се!
33
1
 
13
 
! Отговори
Ф преди 5 години
То пак един мъж!
32
2
 
20
 
! Отговори
Боже! преди 5 години
На тая пък като каква и търсят мнението? Освен, че е жена на мъжа си, друго няма.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32Споко бе, човек, що да полудяваш? Я се развесели, виж клиповете от отчета за председателството. Как само се бяха събрали на селска седянка: Лили, Катя, Гери, Боби, съвсем като селски каки си прехвърляха "както каза Катя", после "заключенията на Гери"... Да се чудиш, къде си, кои са тия катета, герита, лилета и т.н. А те били министри на външни работи, на председателството, бивши за 6 месеца по европейските въпроси на комундерчето Станишко и т.н. Етикет от мегдана...
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От де го изкопаха това *** бе?Сега и онова с майните по нас,брадатата и половинка,ако излезе от тинята ,ще полудея.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Е как, чистачките!
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом и този кокич, разбирайте наследница на динозавър, изтупаха от праха, и я пуснаха в медийното пространство, работата е мн. зле. Елита си управлява, зад него народ няма. И с евро и без, все тая. Иде края на манипулацията. И след това, скръб и мъка.
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В банките има 40 млрд. лева. След приемането на еврото цените и заплатите ще са същите, но в евро. Т.е. някой ще гушне 10 млрд. евро, познайте кой.
26
2
 
28
 
! Отговори
Ей преди 5 години
Тамън ще го приемем това евро, и няма да има един българин останал в страната да му се порадва. Само Бочи ще си го гали и ще му вика май прешъс
25
1
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Ако ще йената да приемем, пак ще сме на дъното по доходи на парче от населението.. Щото просто не ни бива. Избираме си най-големите гьoтферени и после пак и пак..
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтеглете си спестяваията от банките и глейте какво става с разни там евреи и арменци Който посегне на левчето ще си изгори здраво ръцете ,а Тиквата да си търси нова работа.
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дания е на първо място без корупция и не си сменя короната с евро а България е на първо място по корупция и настоява веднага да смени лева с еврото защо ли е тази прибързана стъпка когато сме най корумпираната нация Изводите оставам на всички вас
22
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да обяснят каква ще е ползата ни от Еврото! Аз не виждам българите да се натискат да въведем Евро валутата, това искат управляващите, без дори да питат гласоподавателите. Значи явно те имат полза от това. Направете референдум, както в Швеция, Великобритания, Дания, тези страни НЕ пожелаха да си сменят валутата и така като гледам, не са стигнали дъното... Нещо повече - бежанците ще се избият да живеят в тези страни !И защо да приемаме еврото, като ЕС е пред разпад?
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успешно седим изпъдени от Шенген и се чудим каква тлупост да измислим и лъжа но торбата с лъжите на овчарина от Банкя вече се изтърка и на стадато му писна да гледа същия чобанин.
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите искат еврото от резерва на БНБ и валутния борд. Там са насочени очите им. Вече изглеждаше, че далаверите с държавна собственост са попривършили, но някой се сети за резерва и много заприиска еврото.
19
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като ви е толкова успешно Европредседателството, защо ЕС не изравни заплатите на българите с тези в Евросъюза, защо не помага на социално слабите у нас, а единствено България харчи милиони , за да се хареса на евро чиновниците? Като например ремонт на Ндк, подаръци и почерпки и луксозни условия за пребиваването им.