Радев най-харесван! 43% смятат, че визитата му в Русия е успешна

Еврошефството намалява критиците на кабинета с 2%
Обновена: 3 юли 2018 18:11 | 3 юли 2018 16:00, Веселина Йорданова
199
Радев най-харесван! 43% смятат, че визитата му в Русия е успешна
Снимка: БТА, архив

Президентът Румен Радев продължава да е политикът с най-висок рейтинг в държавата (54%), но в сравнение с март губи 5 процентни пункта.

Отливът на подкрепа не се отразява на негативните мнения, които се запазват около 10 на сто, но се увеличава делът на колебаещите се в преценката за неговата дейност.

Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 души.

Ако на Западния фронт премиерът Бойко Борисов печели успехи, то на Източния своеобразното символно състезание между премиер и президент, поне за момента, е в полза на последния. Въпреки че нито един от двамата висши държавници не успя да посочи конкретни резултати от посещението си в Русия, 43% от българите са убедени, че Румен Радев е бил успешен и е постигнал позитивни резултати, докато за Борисов така смятат едва 26%, показват данните от проучването.

Сред партийните лидери Бойко Борисов запазва най-високо доверие - 37.2%, като отбелязва ръст от 1.6%, следван от Красимир Каракачанов (25.2%) и Корнелия Нинова (23.3%).

Както най-рейтинговият министър на Обединени патриоти обаче, така и лидерът на БСП, губят популярност в сравнение с месец март. Традиционно ниският рейтинг на Волен Сидеров спада с още 2%. Единственият от националистите, който бележи ръст – и като министър, и като партиен лидер – е Валери Симеонов (16.4% - ръст от 5 на сто).

Сумарно взето обаче разногласията вътре между националистите, както и с големия коалиционен партньор, водят до отстъпление в електоралните им позиции, уточняват социолозите.

Правителството запазва привържениците си практически без промяна (20% одобрение). Успешният край на Европредседателството намалява критиците му с 2 на сто, но общественият отзвук след бягствата на затворници и убийството на един от тях, катастрофата с военния хеликоптер и протестите на майки на деца с увреждания, му костват и 1% спад на привърженици.

Подкрепата за кабинета се разколебава и от липсата на сериозни промени и резултати в базови за социалната инфраструктура сектори като здравеопазване, образование, правосъдие, сигурност. Конюнктурните решения неутрализират моментните напрежения, но оценките за работата именно в тези направления изпъкват с високата си критичност, посочват от "Алфа Рисърч".

Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева са тримата министри с най-висок рейтинг. През юни външният министър измества от тройката военния, който заради ръста на негативните мнения след трагичния инцидент край Пловдив, минава на пета позиция. Подкрепата от майките на деца с увреждания за Бисер Петков води до леко подобряване на неговите позиции. Другата значителна промяна през юни е с негативен знак. Сериозен спад е налице при вътрешния министър Валентин Радев, въпреки че проучването е провеждано на терен преди вота на недоверие.

Няма промяна в отношението към основните държавни институции. Имайки предвид дългогодишния устойчиво нисък рейтинг на Народното събрание, си струва да се отбележи първият слаб ръст в одобрението му от  началото на мандата, както и повишеното одобрение за председателя на парламента Цвета Караянчева, което достига 24%. Главен прокурор, съд и полиция остават с критично ниски нива на доверие, според проучването. 

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисърч". Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
3
 
3
 
! Отговори
Хи хи преди 5 години
Ако смятат *** на сапогите на монголоида за работа - Грипенът добре се справи
171
3
 
4
 
! Отговори
Значи дебилите преди 5 години
Са само 43% !Оправяме се ;)
170
4
 
10
 
! Отговори
Глупост преди 5 години
Пълна глупост! Нормално е да има висок рейтинг,той само говори,нищо не прави и не трупа негатив,като не е в изпълнителната власт. За посещението в Русия,трябва да си полудебол,за да мислиш,че е успешно,какви са точно ползите,никой не разбра! Просто отиде да рапортува-за това е най-добър!
169
4
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ко стана бря, Радев вдигна ли ви пенсиите? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Смешни ***!!! Клепоухия е г-н никой и в ЕС и в матушката ви!!!
168
2
 
9
 
! Отговори
Пууу преди 5 години
Ако беше една жена, от майчин дом нямаше да излиза.
167
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо се чудехме къде изчезна президента а той бил В Русия ! - а пък ние си помислихме да не е емигрирал в Америка.
166
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
простите герберски *** са се надухали мощно да защитават увехналата подкрепа на лидера си Бог Тиква пред доверието към Румен Радев хахахахахах уникална гледка!!!
165
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПРОЦЕДУРНО ПИТАНЕна изборите колко % от българите гласуваха за Радев?
164
12
 
3
 
! Отговори
Потресаващо преди 5 години
37% доверие в Боко Тиквата!!!!! Да не смее после някой да се чуди защо сме най бедната държава в ес
163
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е що за Русия са питали.Па те хората първосигнални.Узибщо нищо не свърши,беле унизително.Голям зор да ходи при Путин,да го види бабичките електорат и какво му казаха,Медведев и Путин,че чакат Борисов,няма официално посрещане,чака 40 мин. да го приемат,да му покажат, че е ***!
162
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паци ти си клепоух. Президента е добър политик.
161
2
 
0
 
! Отговори
Льобоб преди 5 години
Добро утро ***... Продължавай да се саморазмножаваш в мрежата. И вервай на глупостите, че си анонимен - като се обърне палачинката, ще се изненадаш...
160
2
 
17
 
! Отговори
Андрейчо преди 5 години
Че с какво визитата му е толкова успешна ?! Дрън-дрън! Всеки на неговото място би направил подобна визита!Откак е станал президент на мен и семейството ми не ни е станало по-добре - защо да го харесвам ?!
159
5
 
29
 
! Отговори
До 148 преди 5 години
Извинявай, ама ти чувал ли си го какви ги говори??? Радев, на когото всъщност симпатизирах, се оказа може би най-безхарактерния и неадекватен президент.
158
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като цивилен си е същия какъвто беше и като военен. Като го слуша внимателно човек и остава с впечатлението че човека не е много на ясно какво говори. Което всъщност си е самата истина. Всичко извън авиацията му е пълна мъгла.
157
8
 
22
 
! Отговори
Радев - неадекватен преди 5 години
Знае се и се вижда, че Радев е абсолютно неадекватен и се върти като ветропоказател. Слуша някакви заповеди от началниците си, какво точно да каже. 18-06-2018 - На пресконференцията, Радев похвали кабинета "Борисов: 1. "Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог"2. "Правителството разработи точните приоритети за Председателството."03-07-2018 Президентът Румен Радев с унищожителна критика за европредседателството ни
156
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко е мутра, а Радев е човек от народа
155
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко и цеко пълнят гащите като видят Радев
154
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 156С голо д.у.п.е нищо не може да мачка зеления чорап!
153
7
 
27
 
! Отговори
До 152 преди 5 години
"Одеве го гледах по тв как прави заклинания, че ЕС се разпада!! Този трябва да бъде съден с цялата строгост на закона." Тя, природата го е осъдила вече. И аз го слушах без да го гледам и имах чувството, че говори някакъв бавноразвиващ се (нищо лошо за тези хора). Как е възможно такъв човек да бъде Президент? На всичкото отгоре и разединител на нацията и *** на Корни и Путин?...