Манолова: Всеки трябва да може да атакува решенията на КЕВР!

Омбудсманът внесе иск срещу поскъпването на тока и парното
4 юли 2018 11:54,
25
Манолова: Всеки трябва да може да атакува решенията на КЕВР!
Снимка: архив, Булфото

Големият проблем е, че гражданите не могат да атакуват решенията на КЕВР за определянето на цените на водата, парното, тока и топлата вода, които ги касаят. Това каза омбудсманът Мая Манолова, след като внесе във Върховната административна прокуратура иск срещу решенията на КЕВР за поскъпване на цените на тока и парното, предаде "Фокус".

Още по темата
"Ощетените са гражданите, а те не могат да атакуват решенията на КЕВР", заяви тя.

"Според мотивите на Конституционния съд би следвало съдът да преценява във всеки конкретен случай имат ли право гражданите да обжалват, имат ли правен интерес да атакуват конкретния акт на КЕВР", обясни Мая Манолова.

"За съжаление, практиката на съдилищата е такава, че отхвърлят възможността на гражданите да обжалват актовете, които буквално им бъркат в джоба", коментира тя и уточни, че според сега действащото законодателство единствените, които могат да обжалват тези актове, са енергийните дружества.

"Нали разбирате какъв е абсурдът? ЧЕЗ има право да обжалва актовете на КЕВР, с които се повишава цената на тока. Защо да го прави, след като КЕВР обикновено удовлетворява всичките им искания? Така е и със столичната "Топлофикация" - защо да обжалва новото решение за цената на парното, след като тя е удовлетворена изцяло", попита омбудсманът.

"Отправих и препоръка до НС с настоятелна молба да променят текста в закона, така че да дадат право на гражданите да обжалват. Само че депутатите не се съобразиха с аргументите ми. При последните изменения за Закона за енергетиката просто не ги обсъдиха", каза още Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манолова е навсякъде. Активна, медиите я обичат. Напомня ми за някого. Да, виждам Бойко Борисов в женски вариант. Знае ли човек. Може и да и се получи.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е ! Трябва да се създава работа на колегите - адвокати, съдии, прокурори.