КНСБ поиска още 991 милиона за заплати в Бюджет 2019

След скока на тока: Издръжката на едно семейство скача с 1,2%
63
КНСБ поиска още 991 милиона за заплати в Бюджет 2019
Снимка: Булфото, архив

Искането на КНСБ е да бъдат осигурени допълнителни 991,4 милиона лева за заплати в държавния бюджет за 2019 г., обяви във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров.

Още по темата
По думите му към средствата за капиталови разходи и издръжка трябва да бъдат отпуснати още 691,5 милиона лева.

Основните критики на КНСБ към управленската политика в момента са насочени към пазара на труда и социалната сфера, допълни Димитров, цитиран от БТА. Лидерът на КНСБ уточни, че е наложително да бъде реализирана нова политика по доходите и заплатите да нарастват с между 12 и 15 процента ежегодно през следващите 4 години.

Ръководството на организацията настоява през 2019 г. да започнат да действат фондовете за квалификация и преквалификация на работещите, което ще подобри състоянието на пазара на труда у нас. Със същата цел КНСБ ще иска да бъде разработена и национална програма за подобряване дигиталните умения на населението, каза Димитров.

След вдигането на цените на тока и парното от 1 юли синдикатът е направил експресна предварителна оценка как те ще се отразят на издръжката на живота. Данните сочат, че се очаква тя да се повиши с 1,2 процента, като издръжката за нормалното съществуване на 4-членно семейство ще достигне 2 354 лева.

Освен това поскъпването на тока и парното ще доведе и до увеличаване на енергийната бедност в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
до кога ще търпим?
51
0
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Толкова ли е сложно? За какво ни е повече администрация от бай Тошове време?Тогава тази администрация управляваше цялата икономика и нямаше компютри затова имаше цяла армия машинописки. А сега?Толкова ли немогат 200 лелки по гишетата да ги съкратят и да сложат една проста електронна система за подаване на документи и обработката им? За какво навсякъде трябва да имаме отделни гишета за отделни документи които и без това все не работят?Да ги намалят и със свободния ресурс да им вдигнат заплатите!
50
1
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 36Обратното е драги ми незнайко. Милиарди преливат от частния сектор за изхранване на държавно чиновническата ***! Ако незнаеш, всяка стотинка дадена за заплати в държавния сектор е дошла от данъци които са платени с пари изкарани в частния сектор. Искате решение на ниските заплати и работната ръка - СЪКРАЩАВАНЕ НА БЕЗБОЖНО РАЗДУТИЯ ДЪРЖАВНО ХЪХРЕКСКИ АПАРАТ!!! Почти 1 милион държавни заплатополучатели - 1/3 (скоро 1/2) от всички работещи хора и на всичкото отгоре не плащат осигуровки!
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1800 лева трябва да е минималната ... деругото е лъжа и измама.
48
1
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Поискай и ще ти се даде.
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 46А ти кой ще ни препоръчаш? Червената мафия или някоя друга...?Аман от ***...
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафията знае само да взима, а не да дава. Надайте се ГЕРБ да ви даде нещо.
45
1
 
1
 
! Отговори
Ханко Брат преди 5 години
Малко е :)
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди около месец просветният министър тържествено заяви че АКО БЮДЖЕТЪТ ВЪРВИ ДОБРЕ ЩЕЛИ ДА УВЕЛИЧАТ УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ С 20% ако не от първи януари!>Защо бе господин министре,НАЛИ УВЕЛИЧЕНИЕТО ОТ 15% Е ЗАЛОЖЕНО В БЮДЖЕТЪТ ЗА 2018 ГОДИНА,КАКВО СТАНА??Заради 5% повече учителите ще чакат няколко месеца повече!!НЕ СЪМ УЧИТЕЛ НО МИ НАПРАВИ МНОГО ЛОШО ВПЕЧАТЛЕНИЕ НАЧИНЪТ НА РАБОТА!Залагат средства и се отмятат,за други пък се отпускат ако ревнат на площада,хайде всички на площадите тогава!!
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От комунизма насам нищо не е мръднало. Хиляда дена отпуск, работа колкото да не умреш от скука. Хич не си дават зор. Щом стоят на 500-800 лв. явно им стигат. Пък някои и отгоре си докарват като допреш до тяхните услуги.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сивият сектор е голям да,освен това официалната заплата дърпа надолу доходите като цяло но на много от работниците и служителите не им пука,не само на шефчетата им а след години ще реват за високи пенсии ама нъцки.Нашите синдикати са ГОЛА ВОДА,при общ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ от една четвърт от БВП категорично трябваше да има МАСОВИ ПРОТЕСТИ И СТАЧКИ ЗАРАДИ ПОЛИТИКАТА ПО ДОХОДИ НА МЕНТА,ГОРАНОВ И ПОСЛУШКОТО БОРИСОВ!Стабилност и понижаване на дълга за сметка на стандарта,ЧАУШЕСКОВА РАБОТА ОТ БАЙ БОКО!
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33 трябва да правиш разлика кой е частник и кой е на тъмно.Първо ако "ХОДИШ" /водиш се на хартия' на работа по договор в държавно, но и си бягаш и работиш на частно ТОВА Е СИВИЯ СЕКТОРНяма нищо общо с частна дейност, не даваш никакъв документ не пишеш годишна декларация, не отчиташ ДДС.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38 Частния сектор открит и отговарящ на закона за защита на конкуренцията е много малък процент.Големия % е в сивата икономика , която е част от това КНСБ. ЗНАЕ НО СИ ТРАЕ.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви тук искат да има държава със заплати от по 500-600 лева в обществения сектор. Ами чакайте си, щом си нямате друга работа. Вие ако работите в частния сектор за 500-600 лева, спуквате ли се от работа, сякаш ви плащат 5000-6000 лева?
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сивата иконимика в България се сведе до размер, какъвто е средно в ЕС, в бюджета ще влязат десетки милиарди, вкл. и като осигуровки, които сега не се плащат и отиват в джоба на мафията.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем за ниските заплати в България е мяфията, която е завзела напълно частния сектор и е наложила мизерни заплати и укриване на доходи. От друга страна мафията здраво е захапал и обществения сектор с обществените поръчки, които винаги се печелят от мафията. Мафията е мафията на демократите - бивши криминални престъпници, политици и всякакви некадърници, които освен с престъпност по друх начин не могат да се наложат в нищо.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милиони преливат от държавните дружества към частния сектор....Докога ще е това???Докога енергетиката ще е ххранилка за частниците.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега няма държава, в която да няма държавни служители и в която разни от 80% да не твърдят, че те са търтеи и всякакви други от сорта. Ако можеше без тях, досега по цял свят щеше да е пълно с държави без държавни служители или "съкратени на 50%", а вместо това по целия свят те се увеличават, което е нормално, но 80% никога няма да го разберат.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40% от хората работят за сивата икономика. Ето ги къде са липсващите милиарди за България.
33
1
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Всички реформи след 1989 година винаги водеха до по-лошо, но все още се намират балъци, които си мислят, че с нови реформи сме щели да се оправим. Съвсем други неща трябват, ама няма да станат. Мафията на демократите здраво е захапала властта в България.