България и дивото къмпингуване – "сива зона", без алтернатива

У нас няма много възможности за тези, които не искат да почиват на хотел
9 юли 2018 13:00,
40
България и дивото къмпингуване – "сива зона", без алтернатива
Снимка: visualhunt.com

В разгара на летния туристически сезон темата за палатките на плажа и алтернативните начини за почивка на море отново предизвиква крайни реакции от привърженици и противници.

Според единия лагер дивото къмпингуване е вредно за околната среда, опасно за почиващите и разрушително за местния хотелиерски бизнес.

Аргументите на другата страна са, че отговорно прекараната почивка на палатка или в каравана нанася по-малко щети на природата и е сред малкото останали начини човек да може да прекара добре отпуската си на иначе все по-бетонираното ни Черноморие.

Споровете са разгорещени, но законът мълчи – няма разпоредби по отношение на дивото къмпингуване. Общините се опитват да го регулират с наредби, които накрая падат в съда и така в крайна сметка то се оказва нито разрешено, нито забранено.

Противниците му сочат за пример държавите, където има категорична забрана – например Гърция, Хърватия, Германия, Франция, Дания, Англия и т.н. Тук обаче има важна подробност – в по-малки от България страни като Хърватия и Дания има по над 500 къмпинга, които са от най-различна категория и съответно - заедно поемат милиони нощувки всяка година, пише bTV.

В България къмпингите са 23, половината от които са в отвратително състояние. Става дума предимно за наследени от социализма обекти, защото в момента легалното изграждане на къмпинг минава през процедури, които отказват желаещите.

В Швеция, Норвегия, Финландия, консервативните Турция и Русия дивото къмпингуване е разрешено и даже се насърчава. Има обаче правила. Също както е в Испания – конкретно там на едно място не може да се събират повече от 3 палатки или 10 каравани за над 3 дни и на по-малко от 200 метра от воден басейн. При злоупотреби глобите са изключително солени.

В "Сивата зона" – без алтернатива на дивото къмпингуване, но и без ясни правила за него, са България, Румъния, Сърбия и Швейцария, като все пак в алпийската страна се препоръчва да попитате местните, преди да разпънете палатките. Албания пък се превръща в топ дестинация за палатки на плажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вчера се върнах от палатки, бяхме към 15 човека и не оставихме дори един фас; дори събрахме и чужди ***. до нас имаше 6-7 чалгаджии с атв, каравана, 2 джипа, надута мангустанска музика и пълна ***. и в двете групи (за и против), има логика, защото някои наистина цапат. правителството обаче не иска да разбере, че над 30.000 СЕМЕЙСТВА у нас ходят само по палатки и дори не включвам рибарите и планинарите. и къмпингуващите са толерантни, сещате ли се ако един катун завземе плаж в сл. бряг?
14
2
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
АКО дивото къмпингуване е като това което видях покрай красивият язовир Широка поляна не го приемам .Една върху друга паркирани каравани ,*** от дъски и найлон с катинари ,изсечени покрай тях дървета за подпалки и намръщени мутри зяпащи рибарят дръзнал да навлезе в "тяхната зона " За виковете и музиката не споменавам ,защото то си върви с *** балкански на когото като направиш забелележка ти отвръща ,че бил на почивка и ще си прави каквото ще !
13
2
 
11
 
! Отговори
"ДИВОТО преди 5 години
КЪМПИНГУВАНЕ" ДА ВИ И ИЗРАЗА СТЕ ИЗБРАЛИ, Е ЗАКОННО СЪЩО В САЩ. НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТОЗИ ФАКТ. ДА ИМА ПРАВИЛА, НО Е РАЗРЕШЕНО НА ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ ЗЕМИ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ. ЗА ПАРКОВЕТЕ ПРАВИЛАТА ВАРИРАТ. ВЪПРОСЪТ Е, ЧЕ УСЛОВИЯТА И ПРАВИЛАТА СА УСТАНОВЕНИ И ПРЕДПОЛАГАМ ПОВЕЧЕТО ХОРА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ.
12
1
 
30
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Действало разрушително на местния хотелиерски бизнес - уау още малко ще ни задължат да им ходим в хотелите дори да искаме да си стоим в панелката - уау наглост.
11
1
 
37
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Според мен хората са против, не заради тези, които къмпингуват мирно и тихо, и след себе си следа не оставят, а точно тея дет правят *** след себе си. Но е много трудно вече да се следи и регулира това... Няма нищо по-хубаво от палатчицата хапването, 1-2 бири... природата, но още по-хубаво е след като си тръгнеш да не се разбере изобщо, че някой е къмпингувал там...
10
3
 
24
 
! Отговори
нед преди 5 години
В Гърция е забранено свободното къмпингуване и съответно глобите са солени. Въпреки това сме ходили няколко пъти. До няколко часа са се появявали някакви проверяващи -- полиция или общински охрани, оглеждат и като видят че всичко е подредено, кофа или чувал за ***, няма огньове, няма пиянски истории и други щуротии никога не са ни закачали. Така че т.н. диво къмпингуване с някакъв разумен регламент е съвсем възможно, стига да се спазва от всички - и контролни органи и къмпингуващи.
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоу, бетонджийските хотелиерчета, ще се сетите какво търсят хората и за какво плащат, ама вече осрахте всичко и навсякъде. От тук на сетне ще лапате дедовия за добър ден и бог да го прости.
8
28
 
9
 
! Отговори
Saki преди 5 години
На мен не ми е приятно на дивите плажове,да видя няколко каравани и палатки, с много натурия, торбички, пранета, кърпички и бутилки навсякъде. Отделно мирише на фекалии. Отвратително ,че и като започнат да пекат разни гранясали кюфтета по скарите става отврат.
7
30
 
10
 
! Отговори
Васка Гюрова преди 5 години
Както и всеки диво къмпингуващ е с манталитет от гетото. Лайтмотивът им е Дай ми без пари, а след себе си оставят дармадан.
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко гето е и диво къмпингуване, а властта си затваря очите.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сравнявайте други страни, чиито закони са били създадени в съвсем различни времена и имат коренно различни идеи ... Е разбира се, най е лесно, да извадим всичко от контекста и да цитираме това и онова, без гграм умисал,. Има причина, защото искаме адвокатите ни да са учили по 7 години и да са работели по още 4-5, а за съдийте и повече. Иначе, *** и Пульо щяха да си правят закони и закончета.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблемът на регулацията в дивото къмпингуване у нас е ... ония с културните осбености.Ако се въведе какъвто и да било регламент, трябва да се изринат и преселят стотици хиляди души.Последен проблем са хората с палатки.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас трябва е това, което се отнася за скандинавските държави, турците, руснаците и испанците, като се възприеме като добра практика добавката за Швейцария.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хотелите вземат чужденците и гонят българите на улицата.
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на хотелите са непосилни през юли -август, а и са претъпкани и задръствания с паркирали коли.