Всяко трето домакинство у нас – самотен човек

Подобни са тенденциите в целия ЕС
10 юли 2018 14:55, Елка Василева
42
Всяко трето домакинство у нас – самотен човек
Снимка: архив, Булфото

Около 33 на сто от българските домакинства или почти всяко трето домакинство у нас се състои от самотен българин, показват данни от анализ на Евростат за процента на самотните домакинства в ЕС през 2017 г.

Подобна тенденция се наблюдава в целия Европейски съюз - почти една трета от домакинствата там са били от възрастен човек без деца, отчита анализът.

Според данни от последното преброяване на НСИ у нас има тенденция към увеличаване на броя на едночленните домакинства. През 2001 г. те са били около 660 хиляди, през 2011 г. - около 900 хиляди, а днес надхвърлят 1 милион от общо близо 3 милиона домакинства у нас.

Най-голям е бил относителният дял на едночленните домакинства в област Велико Търново - 38 на сто и София-град - около 36 на сто.

Най-малко едночленни домакинства са регистрирани в област Кърджали - около 22 процента.

Половината от едночленните домакинства у нас се състоят от неработещи лица или пенсионери. Домакинствата с 1 пенсионер са позиционирани около 46 на сто в градовете и около 72 процента - в селата.

Големият брой едночленни домакинства, състоящи се от едно лице на 65 и повече години, поражда и редица сериозни проблеми в обществото ни, свързани с разкриването на служби за социално и здравно подпомагане на тази категория домакинства.

Освен това приблизително във всяко 12-то едночленно домакинство у нас лицето е с намалена работоспособност или признато трайно увреждане, сочат данните на НСИ, цитирани от БТА.

Всяко трето домакинство в ЕС е било от едно лице

Последните статистически данни за размера на домакинствата в ЕС показват, че през 2017 г. около една трета от домакинствата в държавите-членки са били от един възрастен без деца или всяко трето домакинство в ЕС е било на самотен европеец.

Най-висок е бил делът на самотните едночленни домакинства в Швеция - над 50 процента.

Домакинствата от едно лице в Дания, Германия, Литва, Финландия и Естония съставляват между 40 и 45 процента от домакинствата в съответните страни.
Най-нисък е бил делът на едночленните домакинства в Малта - под 20 процента.

Страни с нисък дял на едночленните домакинства са още Португалия, Хърватия и Словакия - по 23 на сто, Полша - 24 на сто, Кипър - 25 на сто и др.

Според данните на европейската статистика през 2017 г. в ЕС е имало над 220 милиона домакинства, като 33 процента от тях са били от едно лице, което представлява и най-често срещаният вид домакинство в ЕС.

Следващата конфигурация на вид домакинство в ЕС е двойка без деца - около 25 процента от всички домакинства в ЕС.

Третият най-често срещан вид домакинство в ЕС се състои от "двойка с деца", от които през 2017 г. в ЕС е имало 44,3 милиона или 20 процента от всички частни домакинства, отчита Евростат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
6
 
! Отговори
цвъ цвъ преди 5 години
Как сте ***?
15
2
 
10
 
! Отговори
Европейско затъване преди 5 години
Геноцида продължава.
14
3
 
3
 
! Отговори
Digitalk преди 5 години
Koga v bg ste ima zdravni debitni bankovi carti?!Na kukovo liato?!
13
2
 
8
 
! Отговори
стара мома преди 5 години
до 12ще ме просветлиш ли защо е по-лошо?! Мен ми е много ок за сега.
12
7
 
1
 
! Отговори
MGtow преди 5 години
какво става бре, не искате ли да създадете малки личинки да ви бутат в инвалидните ви колички и да ви плащат старческите грижи по минимална заплата на месец за гледач. ако си стара мома е по-лошо.
11
3
 
24
 
! Отговори
До стара мома преди 5 години
Няма вече будали и от двата пола!:-)
10
14
 
18
 
! Отговори
стара мома преди 5 години
И аз съм от тия уж "самотните". Само дето не съм самотна а си живея живота - кафета, театри, опери, планина. Обикалям си, работя си, излизам с приятели и ми е кеф. въобще няма начин да се "вържа" в къщи да готвя манджи и да пера парцалите на някакъв *** и да му гледам децата. Да си "самотен" си е много кеф.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е съвсем нормално. Детето като навърши 18 и вече се води отделно домакинство. Нищо че все още живее при родителите, защото не може да си позволи наем или собствено жилище. Всяка втора пенсионерка в България е самотен човек, защото половината от мъжете не живеят дълго, след като се пенсионират. В България има построени 3 951 806 жилища, а само 2 123 224 домакинства.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая статистика,особенно за България е подвеждаща!Колко от единият етнос имат сключени граждански бракове?Някой знае ли?То и при нас тенденцията е вече тскава-живеят на семейни начала без брак!За статистиката се водят самотни!!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
милата ми свободичка
6
2
 
7
 
! Отговори
До 2 и 4 преди 5 години
Имаш нужда от развитие определено, изхождайки от правописа ти.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха сам не значи самотен!!! Научете го тоя език най-накрая!!!
4
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от както нямам жена до себе си, имам излишни пари, развих се физически и психически, работата потръгна, живота потръгна, до година целите ми са милионер.ако имах деца както беше тръгнало, едвам вързвах двата края. по добре че ме си го причиних.
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
План Ран-Ът.
2
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така си е.но всеки сам си кове съдбата.аз ще съм си от самотните.няма да драпам като луд, на пожар да земам жена, че да ми прави деца. стоп да си правя на развитието, првдпочорам да си седя сам
1
6
 
19
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Това е европейското светло бъдеще, много стоки, лъскави магазини, коли, джи ес еми, голи кълки и Сузанитки по телевизията, джнедъри, но хора няма. Тая класация трябва също да се онагледи, че едночленните домакинства на запад са свързани с няколко домакинства от пришълци от изток, дето живеят по трима в стая. Докато в изт. Европа едночленните домакинства са си само едночленни самотници.