На Балканите: Младежите ни - първенци по мързел, последни по амбиция!

Галъп: Младите в България и Албания са на опашката по самоусъвършенстване
11 юли 2018 20:55, Анисия Иванова
59
На Балканите: Младежите ни - първенци по мързел, последни по амбиция!
Снимка: Галъп интернешънъл

83% от българските младежи използват свободното си време предимно за почивка, а само 5% - за личностно развитие. По първия показател те са първенци на Балканите, а са на последно място в региона по втория.

Изводите са част от мащабно социологическо проучване, което Фондация "Фридрих Еберт" е направила в първото полугодие на 2018 г. сред всички бивши социалистически или близки до социализма страни на Балканите и техните наследници. За България проуването е проведено от "Галъп интернешънъл" сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години по метода лице в лице.

Според данните 44% от нашите младежи използват свободното си време за социализация, 36% - се занимават със спорт.

И в Македония най-голям е процентът на младите, които си почиват в свободното си време, но техните младежи са първенци по "личностно развитие" – 17%. Във всички страни от бивша Югославия делът на усъвършенстващите се е между 12% и 17%, с изключение на Косово - 7%.

В Албания процентът на самоусъвършенстващите се е колкото в България. Така Косово, България и Албания показват най-ниските нива по този показател.

По отношение на спортуващи младежи в свободното време първенец на Балканите е Словения. Над половината запитани там са посочили, че предпочитат да спортуват през почивката си. След нея се нареждат Черна гора, Сърбия и т.н. На другия полюс е Косово с 28%.

По показател социализация Македония е на първо място сред балканските страни, на другия полюс е Хърватия.

Основна част от свободното време на балканските младежи е отредена за интернет. 86% от тях казват, че използват често интернет за престой в социални мрежи, почти същият процент от младите казват, че го ползват за комуникация с приятели и семейство.

Малко повече от половината от младежите в нашия регион използват често интернет за училище, работа или образование. Други основни дейности в онлайн пространството на младите са свалянето и слушането на музика, споделянето на снимки и видео и гледането на филми. Най-малко време се отделя за изразяване на мнения, а също толкова ниски – главно заради възрастта – са дяловете на отговорите онлайн пазаруване или банкиране.

Сред младите в България картината е близка до общата за Балканите - 46% от българските младежи ползват интернет за училище, работа или образование, при 56% средно за региона.

Сравнено с предходното изследване от 2014 г. нараства делът на младите, ползващи интернет за работа и четене на новини. Като цяло обаче младежите у нас и на Балканите приемат интернет повече като пространство за контакти и развлечение, отколкото като източник на информация или средство за осъществяване на ежедневни задачи и дейности, свързани с работа, училище и получаване на знания.

 


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
на младежите ни идеала им за преуспялост са мутрите, Мутроландия-
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кое да ги стимулира,минималната заплата,повсеместната шуробаджанащина,изостаналото със столетия корумпирано образование,или това че личността се цени в нашето общество и получава подкрепа?
44
0
 
3
 
! Отговори
НаКойИнститут от БАН преди 8 месеца
даде парите за проучването тази фондация?
Какъв е процентът на ромите сред онези младежи, въз основа на които е направено проучването? Ако няма разбивка по етноси, значи нищо не са направили, само са усвоили "едни пари, отпуснати за провеждане на едно проучване".
Повечето на "учЕни" припечелват така, щото заплатите им били малки. После, в институтите си, отчитат тази нескопосно свършена работа, за която са получили допълнителни пари. А за заплатите си не работят нищо!
43
1
 
5
 
! Отговори
соцялно силен преди 8 месеца
До соцялно слаб депутат

Кой работи вече за толкова пари бе ало?Аз не познавам, ни младежи, ни възрастни да работят на минимална заплата.Ако има такива то на ръка получават поне още толкова.
Същност познавам - двама роми, които ходят от къща на къща да цепят дърва, да копаят, да боядисват огради и т.н. ама и те изкарват повече от 400лв месечно.
42
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
Значи имаме най- умните и не зомбирани младежи...
41
8
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
...И са такива благодарение на родителите си ! Безумната повеля :"Учи, мама та да не работиш, като мене !" Сбъркан народ.....
40
3
 
10
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 8 месеца
че 510лв минимакна не ги ли стимулира младежите-400лв чисто на месец .
39
1
 
26
 
! Отговори
Унуфрий преди 8 месеца
Много хубава поръчкова статистика. Колко добре манипулира данните. Обаче един въпрос - След като 6 дена си бачкал като вол, на 7-ия ден си решил да си починеш - това прави ли те мързелив или те прави рационален, защото иначе няма да можеш да изкараш следващите 6 дена в работа? Статистиката е хубава наука, но манипулативната статистика е опасен бич и трябва да внимателно да се чете. Поздрави на майката на тия статистици, дето се опитват да ме вменят като мързелив ;)
38
0
 
18
 
! Отговори
Тъпанар преди 8 месеца
Доколкото разбрах, въпросът е бил за това какво правят в СВОБОДНОТО си време. Откъде тия генерални заключения? Вече е недостатък да си почива човек, когато не е на работа ли?
Може би правилният и търсен отговор е: "Отивам на втората си работа". Нещо пропагандата за това, че човек трябва да работи нон стоп върви доста усилено.
37
3
 
1
 
! Отговори
Тато из Правец преди 8 месеца
Що ,бе ???!!! При мен си работеха децата !!!
36
2
 
18
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Това явно е схема, която върви на много места. Постоянно се вношава за лошия материал, за тива че има работа, но няма кой да я работи и после се вкарва “свежата” нова кръв. Преди около 10 години бях в Гърция и същото се говореше за младите Гърци... Въпросът ми е следния: След като тази система води до демографски срив (както на изток, така и на запад), след като стимулира на показ лошото ( да сме мързеливи, да се убиваме по улиците и т.н) защо да следваме тази система или модел?
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
турската проказа пълзи ли пълзи....
34
4
 
6
 
! Отговори
кофти преди 8 месеца
Нищо чудно че БСП има такива силни позиции в БГ.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В таз *** има много експерти на килограм дрънкат та се късат
32
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И статистиката го показва. Най-мързеливите сме. А повечето пари са когато си ги заработиш.
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е редно да се правят такива генерализации. Във всяка държава хора има всякакви.
А и защо всички трябва да следват модел??

Тези стъкмистики и на учениците в 8 клас е ясно как се правят. Допитват 1000 човека и на тая база решават че цялото население било еди какво си..... глупости.

Има десетки хиляди млади хора които са изключително амбизиозни, работят, учат и спортуват редовно. Знам го това защото тези хора ги виждам със очите си.

Не всики са загубеняци. Все още има много свестни българи.
30
1
 
25
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 8 месеца
НЯКЪДЕ БЕ 1982 г.

ТОГАВА ЕДИН ВИЕТНАМЕЦ ( научил вече български добре )

МНОГО ХУБАВИ НЕЩА ИМА В БЪЛГАРИЯ,
НО ИМА ЕДНО ЛОШО,
КОЕТО Е ПО-ЛОШО ОТ ВСИЧКИ ХУБАВИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО > каза той

КОЕ Е ТО ? > попитах го аз

ПО УЛИЦИТЕ СРЕЩАМ МНОГО МАЛКО БРЕМЕННИ ЖЕНИ И МНОГО МНОГО БРЕМЕННИ МЪЖЕ
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обаче не се отбелязва какъв е делът в проценти на различните етноси. Ако това бъде направено, картинката ще стане доста по-различна.
28
0
 
21
 
! Отговори
Тръба преди 8 месеца
За пестин леа, толко.
27
2
 
20
 
! Отговори
Име преди 8 месеца
джендърите нас сорос в атака към свободното слово. като не е цензура, трябва спам да е!