Планината се снишава: Деца с увреждания катерят върха

Инициативата "Към върха" помага на хора с двигателни затруднения
13 юли 2018 21:25,
0


Една изключителна инициатива "Към върха" помага на деца с двигателни проблеми да изкачват върхове на планини. Само преди няколко дни дори в столицата дори беше организирана благотворителна изложба в подкрепа на момиче с тежка диагноза.

Към момента над 80 хил. души в България са с увреждания над 90%, а всеки един от тях има нужда от личен асистент. Няма точни данни колко от тези хора са деца, но през последните няколко месеца станахме свидетели на поредица от протести на родители, които призовават за сериозни реформи в Закона за личната помощ. Протестите са под надслов "Системата ги убива" и беше подкрепен от голям брой хора.

На фона на всичко това се появиха и организации и фондации, които организираха поредица от инициативи в подкрепа на хората с увреждания. Една такава е именно инициативата "Към върха". Каква е идеята и колко трудно се организира поход към върха - в предаването "Директно" коментират арт терапевта Юлия Банкова и Виктория Недялкова, родител на дете с двигателни затруднения.

Инициативата се заражда още с раждането на малката Криси Недялкова. Родителите и са планинари и логичното решение е и детето да е горе в планината. Постепенно ентусиазма на детето и родителите се прехвърля и на други семейства и така се заражда инициативата "Към върха".

Колко е трудно да се качи едно дете с двигателни затруднения на върха?

"Виждам колко е важно за децата да им се случи нещо подобно. За тях няма проблем да се качат в планината - в такъв момент тя прикляка пред тях, защото природата разбира какво означава това за едно дете", сподели арт терапевта Юлия Банкова.

Този тип откъсвания на децата от изолираната им среда. За много родители обаче идеята изглежда утопична и невъзможна. Какво може да направи държавата, за да се чувстват тези хора пълноценни?

"Това те поставя наравно с тези, които се движат до теб. Позволяваме им да бъдат тези личности, които държавата не забелязва", коментира пред Bulgaria ON AIR терапевта.

Как се подготвя такава кампания и как изглежда мисията едно дете с двигателни затруднения да се изкачи на върха?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари