Спомени от соца: Гриша Филипов – убит или свален от власт!

"Червената принцеса" Людмила Филипова разказва във "Фамилно"
14 юли 2018 07:40,
80

Тази събота, 14 юли, в семейното предаване "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR гостува писателката Людмила Филипова - внучка на министър-председателя от 1981 до 1986 г. Гриша Филипов.

Тя разказва пред водещата Деляна Маринова как дядо й, който бил със солидно икономичесто образование, виждал, че социалистическия модел у нас не е успешен и се опитвал да го промени.

И това го поставило в ситуацията или да бъде убит, или да го остранят от власт. И го остраняват.

"Беше много унизително за него, че след 1988-та го хвърлиха в затвора и за една година там, той се разболя от рак и почина", казва още Людимила.

Едва 14-годишна тя била подлагана на публично унижение, когато учителите й пред целия клас се подигравали с дядо й, а по улиците също й се подмятали обидни думи, въпреки че била още дете.

Баща й и майка й останали без работа и 14-годишна Людмила започнала да работи, за да помага на семейството.

"Омразата продължи и след това – когато издадох първата си книга, наричаха ме "червената принцеса", допълва Людмила Филипова.

Наскоро излезе ново издание на първата й книга "Анатомия на илюзиите", в която тя използа части от дневника на своя дядо.

Във "Фамилно" Людмила споделя още как нейната баба – Василка Филипова, като директор на Държавния архив, успяла да спаси книгите на Яна Язова след смъртта й и как Николай Хайтов се опитал да открадне и да представи като свой романа на Язова за Левски.

"Фамилно" започва в 10:30 ч. в събота. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
30
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
Ако можеш да четеш - прочети какво са написали юзърите преди теб! Кои "дойдоха после" ?Откъде дойдоха?И Луканов ( застрелян като куче от московските си другари ) и Петър Младенов с "да дойдат танковете" ....Дошли са - бръмбари после - в празната ти кратуна!
31
10
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Кво говори тая бе, сичко се командвало от Москва! Това не е верно!Вижте, не може да желаеш доброто на своя народ повече от всичко на света, обаче народът да не знае и да те вкара в затвора. Значи си нещо глупав и не знаеш как да изразиш любовта си...
30
34
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре си беше при социализма. Не беше идеално, но беше добре... После дойдоха кариеристите и започна голямото крадене... А неграмотниците, които не са живели по онова време да си дращят, каквото си искат... И да изпадат в телешки възторг от герберастите, които изградиха комунизма, ама само за тях си...
29
3
 
31
 
! Отговори
Хипотеза преди 5 години
Ся гледайте, тая като повлЕче крак, всички унуки на "репресираните" червени велможи очаквайте в "свободните" ни на 111-то място по свобода на словото, "независими" медии!
28
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите умират леко полеко, което е добре.
27
2
 
22
 
! Отговори
varg преди 5 години
Поредната ***
26
20
 
19
 
! Отговори
ИХАААААА преди 5 години
АБЕ,ТО ПО-КАДЪРНИ ОТ ДЕМОКРАТИТЕ НЯМА БЕ,БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е РАЙ---НАПРАВО КОМУНИЗМА ГО ПОСТРОИХА---МОЖЕ ДА -РАБОТИШ,МОЖЕ И ДА НЕ РАБОТИШ,МОЖЕ ДА ЯДЕШ,МОЖЕ И ДА НЕ ЯДЕШ,МОЖЕ ДА ЖИВЕЕШ,АМА МОЖЕ И ДА МРЕШ--НАПРАВО СМЕ СИ В РАЯ--АТ 9 МИЛИОНА ОСТАНАХМЕ 6 МИЛИОНА -ДРУГИТЕ СЕ ПРЕСЕЛИХА В РАЯ..АМА ОТ ТЕЗИ 6 МИЛИОНА Я ИМА ,Я НЯМА 4 МИЛИОНА БЪЛГАРИ---ТЕ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ...ГОТИНА РАБОТА
25
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За комунисти не жаля.
24
2
 
19
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До ЯТАГАНЗабравил си.Народът беше формулирал нещата кратко и ясно чрез един виц от времето на соца:"Кои са най-изгодните позиции в България? Да си спортист или турчин-комунист!"Не знам как е в Турция, но тук всичко е наопаки.
23
7
 
42
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Гриша Филипов беше един от най-некадърните съветски агенти, назначаван за управник у нас от империята на злото. Той дори не говореше български както трябва. Единствената му проява пред "народа" беше пред майките, бунтуващи се в Русе против замърсяванията на въздуха. Пелтечеше и не знаеше какво да излъже. Червен некадърник и слуга на злото отвсякъде.
22
0
 
14
 
! Отговори
КуКуМяу преди 5 години
До Star: Бизнесът на Мъжот на Джуки е да прави хартиените материали на телекома А1
21
2
 
36
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Нагли, по--нагли, ***, издънки на ***...Разсипаха страната и съдбите на милиони, но не им е достатъчно, та продължават!Гнус ме е!!!А такива като тая и Гала са за бой с пръчки, барем си поприпомнят след това, за светлото червено минало!
20
29
 
4
 
! Отговори
ЯТАГАН преди 5 години
До Анонименсамо турски ятаган може да се справи с комунистите! Ердоган е новият дядо Иван-месия
19
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НРБ фалира тозно 3 пъти. Каква икономика е имала? Какво е произвеждала?
18
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализма не може да се прави от комунисти. Затова сега сме зле. Нито демокрация може да се гради от червени убийци.
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази мома защо не каже какво "работи" нейният съпруг и какви пари гушва всеки месец?
16
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Девойката сигурно не знае, че собствената й майка идваше да гледа филми в Дома на киното с кола на ЦК, с шофьор.Питам се, откъде накъде снахата на Гр.Филипов е имала право да иска да й пратят автомобил на ЦК с шофьор, за да я вземе от телевизията, където работеше и да я докара до градинката пред Централната баня, за да гледа филм в Дома на киното?Снахата на Т.Живков пък са я придружавали по четирима охранители! И всичко това го е плащал народът!
15
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избирателна съвест и избирателна памет, така са комунистите. Убили 250000 Българи, но за това съвестта не ги мъчи. Унищожили живота на милиони Българи, но това не го помнят.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професори във ВИИ"К.Маркс" бяха бащите и на двамата посредствени толупа, които заминаха да следват МИО в Москва. Единият после се премести и направи кариера в БАН.Та така, В.Филипова може и да не е била лоша по душа, но е съвсем друг въпросът кой и как успяваше да спекулира и използва познанството си с нея!
13
3
 
10
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До ЛелеГлупости говориш, Драги