Пеещите попове – скандал или сближаване с... миряните!?

Коментар на доц. Константин Нушев и Миглена Ангелова пред Bulgaria ON AIR
17 юли 2018 12:00, Анисия Иванова
64

Видео, качено в социалните мрежи, даде повод за хиляди полюсни реакции и коментари. На кадрите ясно се виждат свещеници, които пеят народна песен с микрофони в ръце и дават тон за хоро по време на събор в близост до Гигинския манастир.

Песен за сближаване с миряните или неморална постъпка извън законите на православната църква?

"Никой нищо не очаква от хората, които трябва да се държат по определен начин. Всички се държим мило с политици, които не са държавници, с журналисти, които не са журналисти, със свещеници, които не са свещеници. Тези хора са имитатори, които трябва да бъдат уволнени. Хората са отвратени от църквата", посочи журналистът Миглена Ангелова.

В студиото на "България сутрин" богословът доц. Константин Нушев поясни, че цялото мероприятие, на което се случва това изпълнение, е събор на самодейни състави, изпълняващи народна музика.

"Аз бях на този събор. В образа на духовника сме свикнали да виждаме църковен учител. Въпросът е до колко е уместно монаси да пеят на сцена. Духовниците също са хора. Не са съвършени. Не трябва да осъждаме крайно техните действия. Местните хора не бяха скандализирани", подчерта той.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров се срещна с един от заснетите на видеото монаси.

Отец Константин поясни, че дори и да не са изпели песента вярно от музикална гледна точка, тя все пак е народна, а не чалга или кючек.

"Съборът беше много хубав, с красива народна музика. Събраха се много хора, които се веселиха и танцуваха. Манастирът е на километър от сцената. Към 22:00 ч. преценихме, че трябва концертът да се прекрати. Решихме да изпеем една последна народна песен и с това да сложим край на тържеството", сподели духовникът.

Църковният служител отбеляза, че какъвто и алкохол да са употребили, количествата са били в съвсем умерени граници.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Сан-Докан преди 5 години
Да бяха пеели,мильканооооо сандъци,Сандокан с двата ножа и т н.
60
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Тогава Миглена Ангелова да си изхвърли дипломата и да спре да е журналист, защото е не ми харесва като журналист.
59
2
 
5
 
! Отговори
Мирянин преди 5 години
Бог да ни пази от тия пияни и самозабравили се монаси!!! Превърнаха хубавия манастир в БАРДАК Не напразно го наричат МАНАСТИРА НА ВЛАСТТА. Вратите му са заключени за богомолци, но са широко отворени за оргии.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До -Тези еретици не ги давайте за пример за нищо. Че то да се пуснат сами деца при тези умопомрачени католици е много опасно, предвид склонностите им към децата
57
5
 
1
 
! Отговори
- преди 5 години
Във Ватикана пък свещенници игрят футбол. А сега де!!
56
5
 
10
 
! Отговори
Който пее зло не мис преди 5 години
Гражданите що не се възмущават от текстовете на Гери-Никол, която пееше Яката ми ду**пара кой ще я бара? Даже някои искаха да я пратим на Евровизия и да превеждат теста на английски. Поповете да не са играли хорото без ***, че толкова ги плюят. Народът е казал: Който пее зло не мисли. Те са пеели, не са се чекнали. А глас народен, глас Божи.
55
3
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Към всички пишещи (това се отнася и до мен самия) - никой няма право да съди другите са техните собствени грехове. Само Господ има това право. Дали са извършили грях или не, дали са постъпили правилно или не - нека оставим на Господ да го прецени. Ние да гледаме себе си и да се борим със собствените си грехове и страсти. А в Светото писание е казано - с каквито мерки и теглилки съдиш, с такива ще бъдеш съден. Също - не съди, за да не бъдеш съден.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, и???Поповете пеели Български Народни Песни и това направило лошо впечатление?????А, какви песни искате да ви пеят, на Кочита Вурст?Тогава "възмутените граждани" нямаше да посмеят да гъкнат.Абе, тези които ги обвиняват добре ли са????И аз понякога пея, но когато съм сам, щото рева като ***. г..ре!-))))
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Монах е едно свещеник е друго /това за автора на статията/.Монахът е дал обет за безбрачие и въздържание , свещеникът обратно трябва да е женен и е водач на миряните , но и едно с тях.Нищо лошо не са направили ,че са пяли народни песни заедно с миряните. Пък и монаси да са били -нали Левски ,който е бил монах е бил и голям песнопоец. Който пее- зло не мисли .Който съди -да му мисли
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО ДА ПРИПОМНЯ НА ПЛЮЕЩИТЕ ТУК, ЧЕ ЛЕВСКИ И ПАИСИИ СА БИЛИ МОНАСИ.И ЧЕ СТОТИЦИ ПОПОВЕ СА ЗАКЛЕВАЛИ ВЪСТАНИЦИТЕ И СА БИЛИ БЕСЕНИ ЗА ТОВА.А ВИЕ ТРЕТОПОЛОВИ ИНДИВИДИ КАКВО СТЕ НАПРАВИЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ.ДОРИ И ЕДНА НАРОДНА ПЕСЕН НЕ СТЕ СПОСОБНИ ДА ИЗПЕЕТЕ. ПФУ!
51
2
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Енорийският свещеник не се отделя от света. Той ежедневно е с миряните. Пак трябва да се грижи за спасението на душите им, но не е длъжен да живее уединено и вън от света. Затова за него е по-приемливо да пее народна песен, но не и за монаха. Друг е въпросът за текста на песента "ако умра ил загина ПОП НЕ МОЙ ДА ВИКАТЕ".
50
3
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Тъй като познавал лично "певците" от сцената - единият е монах, а вторият - енорийски свещеник. По принцип няма лошо да се пеят народни песни, особено автентични, които нашият народ пее от векове. Само че - призванието на монаха е - уединение, отричане от света, бодърстване, непрестанна молитва, борба със собствените страсти, грижа за спасението на душите на хората. Затова считам, че за монаси не е редно да пеят на сцена. Относно енорийският свещеник - неговата роля е различна от тази на монаха
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво да пеят поповете? Блек метъл ли? Много ясно че народни песни ще пеят.
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като българин ми е неприятно че има българи които обсъждат това че българин пее български народни песни.Някак е като врагове на българското .Рабира се има хора които искат да унищожат всичко българско , но не е приятно желанието им да унищожават националното богатство.Естествено приемам че попа е българин .И първо е станал българин после поп.Така че свещената там клетва или каквото е ,не може да му отнеме правото да бъде българин и да обича българки песни.
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ухилена до уши заявява, че е атеист. Не, госпожа, не сте атеист. Вие сте на невежа.
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая твар, тази *** олицетворяваща, искренно и лично, всичко долно в телевизионерите защо й дават думата? В качеството на каква издава присъди, тази гнусна жена? Как мазно и нагло театралничи и сипе гнус връз хората.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВ страна в която Премиера рита топка, а поповете пеят на сцена, какво да очаква човек? ПАРОДИЯТА Е ПЪЛНА --------------------Други се въртят по лостове, слагат наколенки и т.н и т.н.
44
6
 
5
 
! Отговори
3 преди 5 години
До АнонименКакво като рита топака не е като тебе да лежи и да плюеЖалък си!
43
6
 
18
 
! Отговори
, преди 5 години
Е и те са хора, голямата работаАло журналистчетата чудите се от какво да направите интрига!Жалки сте
42
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В страна в която Премиера рита топка, а поповете пеят на сцена, какво да очаква човек? ПАРОДИЯТА Е ПЪЛНА