Скандално! Намаляват присъди на убийци: "Прочиствали парка от гейове"

Михаил Стоянов бе жестоко пребит и удушен в Борисовата градина
19 юли 2018 08:50, Петя Славова
85
Скандално! Намаляват присъди на убийци: "Прочиствали парка от гейове"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Върховният касационен съд е решил да намали присъдите на осъдените за убийството на Михаил Стоянов.

През 2008 година той беше жестоко пребит и удушен в Борисовата градина, припомня Bulgaria ON AIR.

Мотивът за престъплението е хомосексуалността му. В съда обвиняемите признаха изрично в показанията си, че са участвали в група, която е "прочиствала парка от гейове".

Още по темата

За убийството бяха обвинени Александър Георгиев чиято присъда ще бъде намалена от 15 на 10 години затвор, и на Радослав Кирчев, който по време на престъплението нямал навършени 18 години – от 6,5 на 4,5 години.

От присъдите на убийците ще бъдат приспаднати 2 години, прекарани под домашен арест.

Бил ли е гей Михаил?

"От показанията на приятели и състуденти на пострадалия не беше установено той да е имал хомосексуална полова ориентация", писа в мотивите си първоинстанционният съд. Той отхвърля версията на защитата, че младият мъж е бил удушен при секс с партньор от същия пол. Защитниците визираха приятеля на Михаил - Явор Борисов, с когото били през лятото на море и нощували в една стая. В началото на разследването криминалисти посочиха Явор за убиец, но няколко месеца по-късно делото срещу него беше прекратено.

"Не ми се иска да им пожелая да преживеят това, което преживях. Детето израсна заедно с мен. Завършващ лекар. Михаил щеше да помага на хората. Той щеше не да убива, а да лекува", изплака преди време майка му Христина Стоянова.

След смъртта на Михаил тя получила диабет, прекарала и лек инсулт. В нейните очи присъдите са несправедливи.

"А чакането беше 10 г. Обижда ме, че животът на моя син е приравнен с живота на едно животно", ядосва се Христина.

Жената си спомня думите на лекар в съда. Той казал, че органите на Михаил били толкова здрави, че 26-годишният мъж е могъл да живее до 85 г.

Междувременно екипът на София Прайд за пореден път призовава за промяна на Наказателния кодекс, с която да се въведат квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски подбуди.

Убийството е първият документиран и получил широка публичност случай на убийство по хомофобски подбуди у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
4
 
! Отговори
pkboev преди 5 години
До 42Съгласен съм относно самопризнанието и дължината на присъдите (наказанието трябва да е за това което си направил, не за това което казваш/не казваш после), но уви изглежда е необходимо за да се мотивират престъпниците да признават престъпления, в случай че нещата са на кантар относно доказателствата.
44
21
 
18
 
! Отговори
младен преди 5 години
"Междувременно екипът на София Прайд за пореден път призовава..."Тия да си траят че да не почне цялото общество да симпатизира на такива прочиствания.
43
5
 
37
 
! Отговори
Батман преди 5 години
Добре де какво значение има дали е гей или не. Все е човек и то ще е ставал лекар. И аз съм гей но по външния ми вид не си личи. И повечето хора има доста голям респект от мен, макар и тайно да съм гей. Едното няма нищо общо с другото...
42
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо изобщо е трябвало да има показания в съда по отношение на сексуалната ориентация на момчето???
41
2
 
41
 
! Отговори
gio преди 5 години
Кой какъв е не ме интересува стига да не ми го натрапва.Вместо по-строги присъди, те ги намаляват. Признанието в случай на предумишлено убийство не трябва да за смекчаване на присъдата. В същия момент при доказана самозащита, когато ти си атакуван и последствията за теб могат да доведат до смъртта ти закона е на страната на престъпника. Дори и да имаш възможност да се защитиш, трябва да се съобразяваш с действията на нападателя да не би да го нараниш прекомерно.Шантава работа!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Te!!!!!
39
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Ти САЩ не ги хвали защото там са най-големите расисти и хомофоби маскирани в мили усмивки.Не вярвай много на филмите.
38
2
 
54
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Това е УМИШЛЕНО убийствою! Трябва за такива доживотен затвор без право на замяна!Какво като са си признали?! И да си признаят или не няма да върнат убития!!
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Заминавай за Африка тогава.Да видим колко ще ти е добре-***.
36
45
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са чистили от пидули, медал, а не затвор
35
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те по каквъв признак са решили че той е хомосексуалист?По-скоро те приличат на хомосексуалисти- мъжка компания,жени и момичета няма ходят по тъмните паркове бутайки се и търкайки се един в друг и си седят в скутовете по тъмно.Чат пат си говорят на "***".Убили си го за да му вземат парите и телефонът. Грабеж с убийство за прикриване на следите.После като са ги хванали може да кажат че са бранели Галактиката от извънземните.На такива трябва да им се дава доживотен или поне 20.
34
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА УМИРАЩА ДЪРЖАВА, АФРИКАНСКИТЕ СТРАНИ ВЕЧЕ СЕ МНОГО ПО ДОБРЕ.
33
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия сладури в САЩ повече бял ден нямаше да видят никога. Подобни престъпления идват с автоматична доживотна присъда и дори смъртна присъда (в зависимост от щата). Дори само да си присъствал там ти лепват 20-30 години. Няма непълнолетни/пълнолетни, болнични в съда, преразглеждане на дела итн... а директно в дупката!
32
40
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на подобни статии е да не усетите колко мазно Истанбулската конвенция ще влезне през задния ви вход!!!А убийства са ставали и ще стават по всевъзможни причини, които болшинстовото, в повечето случаи, никога не узнава...
31
6
 
23
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ден не минава у нас - без убийства. Нови Искър вече е забравен.Заколени...онзи наркомана дето уби хубавото момиче по особено жесток начин - с мамата собственичка на верига аптеки. В случая - се "драматизират" нещата - защото се мярка думичката гей!Колко дадоха на ceлския кмет ли беше - дето блъсна детето? Жалко за момчето - но се дразня, че преекспонират нещата с "гейски" заряд.
30
1
 
35
 
! Отговори
мак преди 5 години
Дайте имената на гнусните хора, които са така милозливи към убийци и нямат против такива "прочиствания". Нямат съвест нито нищо човешко.
29
1
 
29
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Добре бе... не ми е ясно какво значение има дали е бил гггей???? Да не би, ако е бил присъдите ще са по-малко ли какво ли? Тея нормални ли са какви са. Главата не ми го побира защо изобщо се е дискутирало тва и са се опитвали да докажат, гггей ли е не е ли по какъв начин това ще помогне за определяне на присъдите... 10 години?????? Тоя на 4ртата е излязъл. *** си му и побъркания народ... ей та нема кой да ги килне тея!!!
28
2
 
10
 
! Отговори
До 26 от 19 преди 5 години
Какво ме грее мен САЩ и Израел, Палестина, Папоа Нова Гвинея...Ходи се разхождай в Борисова и протестирай срещу ИК...или си мислиш, че всичко е Световна конспирация...Платина статия...че то тогава напоследък всички тия смешни присъди са платина статия....
27
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 години зза убийство? ХАхахахаах супер големи смешници сте. Всичко се връща в този живот рано или късно
26
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДодоНапротив, ако е бил убит заради сексуалната си ориентация и нищо повече, това е важно и трябва да се вземе предвид и съответно да се накаже допълнително.