Майката на убития Мишо, взет за гей: Искаше да лекува, не да убива!

"Бригада, която "чистела" парка от гейове", получи ниски присъди
Обновена: 2 юли 2018 18:07 | 2 юли 2018 16:30, Венцислава Вельова
82
Майката на убития Мишо, взет за гей: Искаше да лекува, не да убива!
Майка му - Христина Стоянова, пази неговите записки и учебници от следването му по медицина. Снимка: "24 часа"

На 30 септември 2008 г. към 19:30 ч. 26-годишният Михаил Стоянов, който се готви за последния изпит преди дипломирането си като лекар, казва на майка си, че ще излезе за малко. Преди това тя го моли да ѝ измери кръвното. Той не успява да намери апарата, усеща, че пулсът ѝ е ускорен и ѝ дава хапче. Обещава, че като се прибере ще открие апарата. Михаил обаче повече никога не се връща в дома им в столичния кв. "Младост 3".

След 10 години подсъдимите за убийството му - Александър Георгиев-Джи и Радослав Кирчев-Рацата, са в затвора, след като Върховният касационен съд (ВКС) ги осъди на 10 и 4 години и половина затвор. Причината за ниските наказания е голямата продължителност на разследването и делото.

Абсолвентът по медицина се среща за първи и последен път с тогава 18-годишния Александър, Радослав (17 г.) и техния приятел Александър Стоев край алея "Яворов" в Борисовата градина след 21 ч. Трите момчета са част от наказателна бригада, която "чистела" парка от гейове.

Джи и Рацата се събират често в компания със свои връстници от 119-о СОУ в увеселителния парк "Коколандия". По време на сбирките между младежите се ражда идеята да "ритат" всеки, заприличал им на гей. Три съдебни инстанции казват, че само момчетата знаят какви са критериите им, че мъж, разхождащ се в парка, е гей.

Недалеч от Александър, Радослав и приятелят им са и други двама от бандата, които дебнели, ако "хомосексуалист" реши да избяга. Александър първи посяга на Михаил, за да докаже мъжествеността пред останалите. Забива юмрук в лицето му, при което студентът се свлича на земята. 26-годишният мъж се изправя и пробва да избяга. Радослав обаче го хваща през врата с едната си ръка между мишниците и го събаря.

Чува се страшен звук на изпращяване. След това тримата се нахвърлят върху Михаил с ръце и крака. Един от тях го хваща с ръка за шията и започва да го души, при което се счупва подезичната кост на студента. Той крещи от болка. За финал момчетата го натискат с колена и ръце по гърба и главата. Устата и ноздрите на Михаил са притиснати към земята. На втората минута той изпада в безсъзнание. Издъхнал е в нечовешки страдания за 5-10 минути от задушаване (механична асфиксия).

Александър пребърква джобовете му и взема мобилния му телефон "Нокиа 6151". Отмъква и портмонето му, което по-късно изхвърля в парка. Ползва телефона от ноември 2008 до май 2009 г., когато на абитуриентския бал му го крадат.

Трупът на 26-годишния Михаил е открит сутринта от неизвестен минувач.

2 г. полицаите търсят кой е убиецът на студента.

След мелето в парка Радослав се хвали, че заедно с Александър налагали момче. Той дори разказва пред свидетел как вратът на Михаил "изщракал". Александър също проговаря - първо пита свой приятел какво ще стане, ако е убил някого или е съучастник в убийство.

Престъплението е разкрито заради откраднатата "Нокиа". Разпити на свидетели и проверки на местата, където е ползван телефонът разобличават убийците. Александър дори навива своя приятел Цветомир Георгиев да лъже в полицията за телефона. Накарал го да каже, че апаратът е негов и го купил от друг.

"Те няма да намерят твоето ДНК по трупа, спокойно. Ще намерят на някой педал", уверява го Александър.

Една от срещите между двамата е записана със СРС. Въпреки това Цветомир не се поддава.

Три съдебни инстанции признават за виновни Александър Георгиев и Радослав Кирчев. Третият - Александър Стоев, е свидетел по делото. От него прокуратурата не търси отговорност.

На 21 юни т.г. ВКС сложи точка на делото, намалявайки присъдите на убийците. Наказанието на Александър е орязано от 15 на 10 г., а на Радослав от 6 на четири години и половина. И двамата вече са в затвора.

Върховните съдии Капка Костова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова казват, че присъдите им трябва да бъдат намалени заради "многото на брой смекчаващи обстоятелства". Едното от тях е младата им възраст.

Александър е бил на 18 г. и 6 месеца по време на престъплението.

"Това е началото на пълнолетието и то се характеризира с незрялост", пише в мотивите си ВКС. А Радослав нямал навършени 18 г. Според съдиите делото е приключило в неразумни срокове, но не по вина на Александър и Радослав. 5 г. след убийството случаят влезе в съда.

И трите съдебни инстанции казват, че убийството е извършено от омраза.

"Действията на подсъдимите са изразявали омразата към хомосексуалните, т.е. действали са по хомофобски подбуди, а не по хулигански", обяви съдът.

Бил ли е гей Михаил?

"От показанията на приятели и състуденти на пострадалия не беше установено той да е имал хомосексуална полова ориентация", писа в мотивите си първоинстанционният съд. Той отхвърля версията на защитата, че младият мъж е бил удушен при секс с партньор от същия пол. Защитниците визираха приятеля на Михаил - Явор Борисов, с когото били през лятото на море и нощували в една стая. В началото на разследването криминалисти посочиха Явор за убиец, но няколко месеца по-късно делото срещу него беше прекратено.

"Не ми се иска да им пожелая да преживеят това, което преживях. Детето израсна заедно с мен. Завършващ лекар. Михаил щеше да помага на хората. Той щеше не да убива, а да лекува", изплака пред "24 часа" майка му Христина Стоянова.

След смъртта на Михаил тя получила диабет, прекарала и лек инсулт. В нейните очи присъдите са несправедливи.

"А чакането беше 10 г. Обижда ме, че животът на моя син е приравнен с живота на едно животно. На убийците му дадоха общо 14 г. Едно куче живее 15 г.", разплака се Христина.

Пред съда Александър твърди, че е невинен и през живота си правил градивни неща за себе си и за хората около него. Радослав казва, че съжалява за случилото се, но не е участвал в убийството.

През годините, когато се засичала с подсъдимите в съдебните зали, Христина не видяла човешко отношение от тях.

"Например, за бащата на Александър, който му е и адвокат, синът е герой. Те никога не си наведоха главите. Предполагам, че сега убийците на сина ми ще излязат бързо от затвора", казва Христина.

Жената си спомня думите на лекар в съда. Той казал, че органите на Михаил били толкова здрави, че 26-годишният мъж е могъл да живее до 85 г.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе ти ли стана ясно , че това не са убийците?
47
4
 
16
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
Еми,то тези дето са им издали тези малки присъди,заслужават да им се палят нон стоп колите,а пък тези двамата ,като излязат да им се чупят перманентно ръцете,то не че това ще е голямата справедливост,но поне да не правят следващи престъпления,а така счупи му ръцете,след 2-3 месеца пак ръцете и така...
46
13
 
8
 
! Отговори
ЗЗ преди 3 години
Искам да ми обясните как така един 85 кг, на 25 години юнак е удушен, без да се съпротивлява когато е нападнат от едни ученици. Как така под ноктите му има кръв от двама други, различни мъже, но не и някакви следи от обвиняемите или поне на някой от обявената група за побои? И космите намерени по него не са на тези момчета... Интересно, ако се беше оказало, че ДНК на кръвта под ноктите и на някой от космите по него се окаже на един и същи човек ..... Такава ДНК експертиза не е допусната...
45
2
 
12
 
! Отговори
Разбирко преди 3 години
Смъртната присъда ще озапти бъдещи такива ситуации.
44
0
 
21
 
! Отговори
Националист преди 3 години
Няма млад, няма стар. Убитият е винаги мъртъв. Наказанието трябва да е твърдо. При умишлено убийство каквото е в случая до живот, а не от до и са се дава възможност на съдиите да го опредят според рушвета.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шемима чистка, ама Тея момчета ще останат неприятности о из е само, от това, кой ще бъде прочистен.
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върховните съдии Капка Костова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова трябва да бъдат осъдени заради несправедливо правираздаване! Кой им е дал право на тези да практикуват?!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :):)Зорът е, че такива Ане ми свят, особено, ако другата афамилоя започне да отвръща, или момештата са част от организирана престъпна група. Тогава гледаш как се избиват цели семейства и бебета удавени във вани. За справки - Сицилия.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анускоп преди 3 години
И сега какво ? След като си излежат присъдите,и им обърнат резбите вътре, КАКВО ? Трябва ли и те да бъдат убити,както те са убили.И то за удоволствие,не за друго.
39
1
 
17
 
! Отговори
Библията преди 3 години
В стария завет пише - който удари друг човек смъртоносно веднага да се умъртви!Нашето право е по-милостиво дори и от християнското
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В затвора ще обърнат уредбата, а може и да им хареса.
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тази статия странно впечатление остава в мен - да извършиш убийство едва ли не е геройство и то не в схватка един на един, а много срещу един и то явно по слабичък/от описанието на сцената на престъплението за да хвърлиш някого на земята се искат определени умения и физика/ - по примера на една група етническа. Така не може да продължава.Нещо много гнило има в БГто.
36
20
 
8
 
! Отговори
аман от двойния ви с преди 3 години
До хммм,защо наричаш убийците ***,те просто прокарват християнските ценности,за които толкова се борите,християнството е срещу хомосексуалните,а това,че вие дето сте против тях сте п.д.раси по поведение е съвсем друг въпрос
35
1
 
24
 
! Отговори
читател преди 3 години
При т.н. "кравари" те отдавна да са изпържени на стола, или да са глътнали по малко от онзи хубав газ. Може и малка инжекция.Но тук сме при онези супер умни, супер образовани и супер интелигентни българи-юнаци.Те могат само това. Нищо друго не могат и не желаят, даже правосъдие.Но ако трябва , ще направят шествие за казаните за ракия, и ще спрат движението, това могат!!!
34
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето затова не се занимавам с Право след като го заеърших, пълна пародия.....Справедлива присъда е по 20г за всеки и никакви смекчаващи вината обстоятелства.
33
2
 
29
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Бесило,бесило и само бесило за двамата убийци...
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От това училище са много скомплекси. Живея в тоя квартал. На изпаднали от живота. След 89г.
31
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВИДЯХ НЕГОВА СНИМКА! НАЙ-СМЕШНОТО Е, ЧЕ НЕ Е БИЛ!!МОМЧЕТАТА СА ИСКАЛИ ДА ПРЕБИЯТ НЯКОГО И СА ГО УБИЛИ!ПОСЛЕ СЕ ПОХВАЛИЛИ НЕ, ЧЕ СА БИЛИ ГЕЙ А ЧЕ СА ПРЕБИЛИ НЯКОГО!!ЦЕЛТА Е БИЛА ДА УСЕТЯТ КАКВО Е ДА СМАЖЕШ НЯКОЙ ОТ БОЙ!
30
1
 
43
 
! Отговори
A. преди 3 години
Какви са тези закони?!!! Присъдата във всяка една цивилизована страна би била доживотен затвор или смърт....Жалко за момчето и за родителите му ...
29
3
 
25
 
! Отговори
Анускоп преди 3 години
Делото се е протакало по-дълго,за да се приспят общественото мнение,и Европейските Организации по правата на човекът.Защото ако се намесят от ЕС,присъдите биха били по 25г. всяка.Дори убитият да не е гей.Не знам как не са се намесили до сега от ЕС ?Ако се намесят,ще им увеличат присъдите поне двойно,и мърдане няма да има.Тези които са ги покривали толкова дълго,всъщност са се борили да докажат че момчето не е обратно,за да не се вдига пушилка в медиите,и това е единственият им шанс за невинност