Експерти от ЕК: В България със сигурност има чума

Предприетите мерки на БАБХ пък били правилни
Обновена: 20 юли 2018 19:12 | 20 юли 2018 19:07, Красимир Ангелов
36
Експерти от ЕК: В България със сигурност има чума
Снимка: Булфото, архив

Чума по дребните преживни животни има в България, няма съмнение за това, а мерките, които Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е предприела, са в съответствие със законодателството на ЕС, съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Още по темата
От там представиха заключение, направено от експертната мисия на Европейската комисия, която е посетила страната ни тази седмица. Яснота и прозрачност при работа, компетентност, своевременни и адекватни мерки за ликвидиране и ограничаване на разпространението на болестта - това е оценката за работата на БАБХ до този момент, хвалят се от МЗ.

Чумата по дребните преживни животни е опасно, бързо разпространяващо се заболяване, а бързината на изпълнение на мерки за евтаназия на животните в огнищата и регулиране на движението на хора, животни и продукти от тях е от съществено значение. Всяко забавяне и/или действия, които противопоставят изпълнението им е предпоставка за разпространение и поява на нови огнища, са отчели експертите.

БАБХ работи в тясно сътрудничество и пълна прозрачност с всички ресорни институции на страната и ЕК. България е на фронтовата линия на ЕС и по отношение на опазване на здравето на животните в страната и ЕС е ключов играч. Всички държави членки на ЕС са насочили поглед в действията на страната ни и разчитат на мерките и изпълнението им с оглед за опазване здравето на животните и ограничаване инфекцията, допълниха от земеделското министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали ще избият всичките животни, както го бяха подкарали или ще ни спрат износа на месо е едно и също.Направо да бяха казали - спираме ви износа на месо. Сега се крият зад чу.мата.Поне животните да оставят на мира.Единственото лютеница ни разрешават вече да изнасяме. По лошия социализъм изнасяхме продукция в 83 страни.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък съм ЗА да се забрани износа на българско месо. Земеделците да го продават тук, на вътрешния пазар, че пак да видим нормално, вкусно месо. А не като сега - изхранват цяла София с внос!!! Малко да се подкрепи българският производител! И мляко и месо да си хапваме наши си, нима е лошо? Че чак да ни плашиш с чекистка партия? Знаеш ли въобще какво е ЧК?
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има, има чума в България, довлякохте я вие "европейци" преди 11 години, с кривите си краставици и щастливите кокошки, като преди това ни унишожихте всичко хубаво, здраво, устойчиво, защото е живяло на тази земя хиляди години. И ни натрапихте вашите генномодифицирани ***, които дори не могат да се възпроизвеждат, а така при един нарочен отказ за семенен материал, ще търсим на вятъра началото. Долни колонизатори.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха, ха!Министерството на земеделието било казало, че европейските експерти биле казали.....Ми то в това министерство се разпорежда Порожанов. Какво друго да каже? Каквото му наредят.
8
9
 
6
 
! Отговори
oh преди 5 години
Ще се стигне до двегодишна+ карантина върху износа на месо от цялата страна. България ще бъде забита в земята. И това заради истерията на деструктивната чекистката партия. Лозунга им е "целта оправдава средствата". Те ще разформироват държавата ако трябва, тази чума ли ще ги впечатли - тя им е паднала в ръцете като средсво за дивиденти.Кога ще разберат поддръжниците че, лидерите им са безмилостни лицемери които мислят само как да опазят окраденото в офшорни сметки и как да отнесат повече?
7
1
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Напишете им имената на тези ЕU експерти,че да им се обадя.Незнам защо ама не Ви вярвам на раздувките и хвалбите по медиите.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление режима на герб се опита да укрие информацията и така заплаши живота и здравето на милиони европейци. доверие нула
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа с какво е виновен, че герб са на власт? Да не би да вярвате в честните избори и дядо Коледа?
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Експертите" от ЕС вярват само на документи, а тук у нас верен документ рядко се съставя. Да се позамислят малко, ако има с какво! Преди месец е взета първа проба за чума, 21 дни инкубационен период, няма умряло или болно животно... за каква чума става въпрос?
3
2
 
11
 
! Отговори
Има сериозна преди 5 години
Чума, даже трети мандат кара, ама то при тоз народ, може и четвърти път дарси я избере.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чумата я има отдавна и тя е в НС.
1
2
 
21
 
! Отговори
БУНТАР преди 5 години
ЧУМАТА Е В --ЕК ТОВА Е ИСТИНАТА