Германски пенсионери: В България си живеем добре!

"Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро"
Обновена: 21 юли 2018 16:34 | 21 юли 2018 13:30, Анисия Иванова
269
Германски пенсионери: В България си живеем добре!
Архив: Булфото

"В Германия бяхме бедни, а тук сме едни от най-заможните хора", разказват двама германски пенсионери, заселили се на старини в българското село Сираково. Пред вестник "Билд" те споделят, че искат да останат тук завинаги, пише Дойче веле.

Двамата разказват пред "Билд", че вложили всичките си спестявания в покупката на къща в България. Направили основен ремонт, построили си зимна градина, тераса, площадка за барбекю, гараж и дори фонтанче, което да краси големия им двор. В Германия със същите пари можели да си позволят само двустайно жилище под наем.

В сравнение с делника им в Германия, тук двамата пенсионери живеят направо луксозно, пише изданието. Защото в България повечето неща са по-евтини, отколкото в Германия - от фризьорските услуги до цените в ресторанта.

"Само за 15 евро тук можеш да си хапнеш и пийнеш много добре: салата, пържола, картофки, бира или вино плюс една малка ракия", разказва Валдемар пред репортерите на "Билд".

За възрастни хора, решили да прекарат старините си в чужда страна, е особено важно да знаят на какви медицински услуги могат да разчитат. 70-годишната Хилдегард разказва, че преди няколко месеца си счупила крака. Болницата, в която я настанили, не била добре уредена. Никак не ѝ харесала и храната. Но за сметка на това лекарите и медицинските сестри били много мили.

Германската здравна каса покрила разноските по операцията, но поела само 70 на сто от допълнителните разходи. Хилдегард и Валдемар трябвало да платят близо 200 евро от собствения си джоб.

Завинаги

Независимо какво ги очаква занапред, двамата германци са решили да останат завинаги на Изток. Ако един ден им се наложи, ще си наемат болногледачка, която да се грижи за тях вкъщи.

Имат и план Б: ако не успеят да намерят жена, която да е готова да ги гледа, ще отидат в някой хубав старчески дом, споделят двамата пред "Билд" и обясняват, че вече са намерили такъв в съседна Румъния.

А когато един си отидат от този свят, искат да бъдат погребани в България. "Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро", обяснява 75-годишният Валдемар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
3
 
! Отговори
Киселец преди 5 години
До True : Тук може да се види сравнение на покупателната способност малко преди промените и сега: и всъщност доста стоки са сравними или са даже по-евтини сега. С малки изключения (тока, водата, млякото, билетчето от 6ст. и няколко други) с една заплата сега може да се купи повече. За цените на жилищата е много спорно, зависи къде се намира и пр., сега цените са по неравномерно разпределени, но никой не ви кара да купите луксозножилище.
147
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стар и елементарен номер: Печелиш парите там, където заплатите (пенсиите) са високи, и ги харчиш там, където цените са ниски.Също като: Произвеждаш стоките там, където трудът е евтин и ги продаваш там, където цените са високи ( май аутсорсинг го викаха).
146
0
 
11
 
! Отговори
146 преди 5 години
в този форум сме изглежда няколко различни българи (българки), живеещи в Германия. Както и Германците, подобно и на българите в Родината, и нашите мнения не са единни - всеки има право на своето мислене. Нека не се обиждаме един друг, а да сме толерантни към различните мнения - това ще обогати всички ни.
145
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадената Статия от сайта на Дойче веле кога набра 150 коментара ...............хаха ........коментари от други Статии ли вече прикачате.............смешна Медия смешни работници вероятно преквалифицирани
144
16
 
11
 
! Отговори
До 143 преди 5 години
Евала на БКП/БСП, че докато беше на власт (45 г. +10 г. след 1990)= 55 год.) направи живота ни рай! Вдигна заплатите 2000 лв., пенсиите 1000 лв., помощите 1000 лв.!Но ГЕРБ е на власт само за 6.5 г. и направи много повече от комунистите - нови водопроводи, канализации, пречиствателни станции, магистрали, спортни зали и още безброй други благини! Комунистите само плюят и саботират...Всеки път след управление на БКП/БСП започваме от нула.Ако я нямаше тази зловеща партия, щяхме да дръпнем повече
143
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им се чуди човек на акъла ?!Хората бягат от България ,те в България дошли !
142
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря е хубаво защото има стотици чешми за питейна вода а в Европа няма една която става за пиене все смърдят на хлор
141
1
 
15
 
! Отговори
До от Германия преди 5 години
Винаги ми е било интересно за такива,като теб.Като си толкова добре в Германия,какво правиш денонощно по българските вестници,да го обясняваш?Комплекси?Липса на внимание?
140
2
 
18
 
! Отговори
do 129 преди 5 години
Напълно си прав. От 31 години съм в Германия и смятаме догодина като се пенсионирам да се преселим завинаги в България с жена ми -германка. Дъщерята засега остава със семейството си в Германия, но и те купиха 4-стаен апартамент в България, за по-сигурно де. От ден на ден на нея и на зетя-германец все-повече се отчайват от Меркеловата действителност, въпреки, че и двамата имат добре платена работа. Но синът им в детската градина е от 1/3-тата европейчета - за какво бъдеше може да се говори ?
139
6
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
И аз ако съм жив и здрав и ако се пенсионирам тук може да се върна в България ,но не за постоянно ,а за 3 или 4 месеца в годината ! Ще помагам на младите български майки ,които изпитват финансови затруднения !
138
5
 
2
 
! Отговори
До от Германия преди 5 години
Аха,ти затова стоиш в Германия.Заради мустакатите бежанки,де обслужват безплатно по площадите на всеки празник.Ясноооо...
137
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Леле, другарите??? 125Какви "дугари", какви БКПта те гонят бе сел*як?!?!От 10 години избирате един и същ диФ селянин да ви Оправя и пак търсим вини в комунисти, извънземни, лошото време, международното положение и т.н.Айде стига с тези геберашко-костовистки мантри че ми се повръща от тъпотата ви!!!!!!!!
136
3
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Бъдете сигурни ,че дядото е причина да се установят в България ! Дядото много добре знае ,че в България на всяка крачка може да чуукне нещо младо и свежо на цени според джоба му ! А в Германия трябва да плати 100 евро на час !
135
2
 
22
 
! Отговори
български пенсионер преди 5 години
И аэ в България бих живял прекрасно......но,с германска пенсия.
134
7
 
7
 
! Отговори
Антиком преди 5 години
До True При кумунизъма:12000 долара х 4 лв=48000 лв : 200 лв/месец = 240 средни месечни заплати. Сега: 80000 евро х 1.95 лв =156000 лв : 880 лв/месец = 175 заплати. Сега храната е на същата цена, облеклото много по евтино, инструменти и автомобили в пъти по евтини.Така че един ДРУГАР доказа, че сега се живее по добре.
133
4
 
14
 
! Отговори
До 134 преди 5 години
Ами стой си в талибанската Германия.там отдавна стандарта не е това което беше преди 15_20 години.като цяло т.н.вече скопен запад оцелява с остатъците от дългове и дефицити.и връщане назад няма да има,освен за една малцинствена клика от 5-6 на сто от населението което така или иначе става халифат.
132
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Български гастербайтери: "В Германия си живеем много по-добре."
131
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само едно не разбирам.Защо им е да харчат пари за погребения като на никой не му пука за тях.........?!
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата и сърбите даже не са чак такива мазохисти, че да се перчат как оцеляват с 200-300 евро.
129
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ бе,сърбин и македонец е.Бъхти за 200 евро.