Българинът с опасение: Ще стане ли Турция авторитарна държава?

Анкета: Важно е южната ни съседка да остане в добри отношения с България
23 юли 2018 22:00, Красимир Ангелов
146
Българинът с опасение: Ще стане ли Турция авторитарна държава?
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган затвърди ролята си в южната ни съседка, след като той и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), победиха на президентските и парламентарни избори в страната, проведени на 24 юни. Малко по-късно Ердоган отмени и извънредното положение в страната, което бе въведено след опита за преврат преди близо 2 години.

Още по темата
Така на практика в Турция цялата власт е съсредоточена в ръцете на Ердоган, който въвежда президентската система за управление в страната.

Ден, след като Ердоган положи клетва като президент на Турция, екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Накъде ще поеме президентска Турция? В традиционната ни анкета участие взеха 1688 наши читатели.

Оказа се, че болшинството от анкетираните (60%) смятат, че промените в управлението ще направят южната ни съседка тоталитарна държава.

За други 14% няма да има особена промяна в Турция, защото Реджеп Ердоган управлява от доста години и ще продължи да го прави в същия стил още години напред. 16% от хората пък смятат, че важното е Турция да запази добрите си отношения с България, а ставащото вътре в страната не е наша работа.

5% са оптимистите, според които Турция ще тръгне твърдо напред с дадените повече правомощия за президента. Едва 2% обаче са тези, които смятат, че след последното гласуване южната ни съседка ще бъде приета в ЕС, въпреки сътрудничеството в областта на миграцията.

За 3% от хората пък най-важното е дали промените ще се отразят на туризма в Турция – едно от предпочитаните места на българите за лятна ваканция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50 в Истанбул са вече повече кюрдите от турците така че те са го обърнали на *** те и бай ***
42
5
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До ко да ти кажа 45Обърнали сте ги на арабска цигaния. Особено Истанбул. Прилича на Кайро или Багдат.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този успя да съсипе растящата турска икономика. Минималната заплата в Турция беше достигнала еквивалент на 800 лева а сега е няма и 500 с тая лира за 30 стотинки...
40
2
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До ко да ти кажа 45Иди го кажи на гърците. А и целия Запад още ги нарича така. И ако питаш Светия Престол никога нема да чуеш Истамбул и Едирне.PS: И на тебе ти клопат дъските.
39
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
До ЕС. Нямам нищо против България да е щат от добре уреден ЕС. Даже и да е най бедния щат. Обаче нищо такова не се очертава.Виж как върви шефа на ЕС-Юнкер.
38
5
 
4
 
! Отговори
ко да ти кажа преди 5 години
До МинувачТи си психично недобре.Константинопол няма от 1452. Адрианопол още от по-рано.Та нямаш никакво виждане какво са били и в какво са превърнати.
37
1
 
4
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До ко да ти кажа 43И той ще го издъха. Още помнят славния пердах от 1918.
36
1
 
1
 
! Отговори
ко да ти кажа преди 5 години
До Минувач41Кажи го на Толстой.
35
1
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
До КрайВ 21-ви век държавички от 110хкм2 има само в Европата и явно не вървят.Та кво против имаш твоята държава да бъде един добре уреден ЕС?23537
34
2
 
7
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До ко да ти кажа 40Ще ми изкупят дедовия. Барем кадъните ще се радват на мъж. А колкото до панелката, добра-лоша, моя си е!! Чуждо не искам, но своето не давам!
33
4
 
5
 
! Отговори
ко да ти кажа преди 5 години
До ггЗаритал някой да те закача и да ти вземе мухлясалата панелка.Абе всъщност едни заявиха намерение да те изкупят целия.
32
3
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
Опазил ме бог-да ме нарекат туркофил обаче ми се струва че българинът излишно се опасява че Турция щяла да става авторитарна държава . По реалистично е да се опасява дали въобще българите ще имаме държава.
31
8
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До пробвай 35Бил съм и в Константинопол, и в Адрианопол. Видях на какво сте ги обърнали. Все ми е едно, свършена работа. Каквото си искате, това правете в Турция. Но опитатте ли се да ни нападнете ще ви трепя, каквото и да ми струва!!!
30
2
 
6
 
! Отговори
гг преди 5 години
АЕЦАТОМБомба и никой няма да ни закача на балканите
29
5
 
4
 
! Отговори
пробвай преди 5 години
До МинувачТи си яко задръстен и обременен.Бих ти препоръчал, ти да минеш границата ( без автомат естествено ) и да се поразходиш до Одрин, Лозенград и Истанбул.
28
1
 
6
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
РТ, както и РФ са наслени с тежко неумни хора. Диктатурата за съжаление е единствената форма на държавно управление на държави с имперски комплекси и население с тежки интелектуални дефицити и морален упадък. Бг си пати и от двете империи, някакси е по-добре да знаем, че Путин и Ердоган са вездесъшите ръководители.
27
0
 
7
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
До 1234Третия обира парсата и от българи, и от турци. Ама в един момент ще гризне дървото.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
деградивна нация поне един дворец да бяха построили за 500г. виж арабите в испания
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквун Паша не е ли абсолютно същия ?
24
3
 
18
 
! Отговори
1234 преди 5 години
българи и турци, на ниво обикновен човек си се разбират много хубаво даже.И алъш-вериша върви.Ама някой трети се мъчи да вкарва опорни точки.