Българинът с опасение: Ще стане ли Турция авторитарна държава?

Анкета: Важно е южната ни съседка да остане в добри отношения с България
23 юли 2018 22:00, Красимир Ангелов
146
Българинът с опасение: Ще стане ли Турция авторитарна държава?
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган затвърди ролята си в южната ни съседка, след като той и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), победиха на президентските и парламентарни избори в страната, проведени на 24 юни. Малко по-късно Ердоган отмени и извънредното положение в страната, което бе въведено след опита за преврат преди близо 2 години.

Още по темата
Така на практика в Турция цялата власт е съсредоточена в ръцете на Ердоган, който въвежда президентската система за управление в страната.

Ден, след като Ердоган положи клетва като президент на Турция, екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Накъде ще поеме президентска Турция? В традиционната ни анкета участие взеха 1688 наши читатели.

Оказа се, че болшинството от анкетираните (60%) смятат, че промените в управлението ще направят южната ни съседка тоталитарна държава.

За други 14% няма да има особена промяна в Турция, защото Реджеп Ердоган управлява от доста години и ще продължи да го прави в същия стил още години напред. 16% от хората пък смятат, че важното е Турция да запази добрите си отношения с България, а ставащото вътре в страната не е наша работа.

5% са оптимистите, според които Турция ще тръгне твърдо напред с дадените повече правомощия за президента. Едва 2% обаче са тези, които смятат, че след последното гласуване южната ни съседка ще бъде приета в ЕС, въпреки сътрудничеството в областта на миграцията.

За 3% от хората пък най-важното е дали промените ще се отразят на туризма в Турция – едно от предпочитаните места на българите за лятна ваканция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1912 г при Чаталджа..Хахаха, през 1913 прадядо ми само с една тояга е гонил гладни бyлгурски войничета през цяла Тракия от Едирне до Чаталджа...
62
4
 
4
 
! Отговори
Тц преди 5 години
До 69 "По-скоро едни други ще си направят държава"Те си имат държава. Казва се Индия.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква комплексарщина, .А вас колко сме ви били.....дори изчезвате като държава. То кой ли не ви е бил де...
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а кюрдите да си направят собствена държава. Което ми се струва приемливо. Те са най- голямото малцинство в БИ,.По-скоро едни други ще си направят държава на мястото на българия. Те също си нямат. Не, че има съществена разлика между тях и вас. Ние турците виждаме разликата, но за другите европейци българин=***.
59
6
 
6
 
! Отговори
True преди 5 години
Българинът го боли .ура за ориенталската *** Турция.Ама фесовете цял ден кибичат по бг вестниците и стискат бг паспортите.Защото само там им е надеждата на тези ***.И те го знаят много добре.
58
5
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Ква комплексарщина, България вас ви е била в две войни - 1878 на Шипка и после 1912 г при Чаталджа.
57
5
 
6
 
! Отговори
Тц преди 5 години
Ердоган иска да възстанови османската империя обаче няма да му се получат нещата колкото и да му се иска. Най много да загроби турция, а кюрдите да си направят собствена държава. Което ми се струва приемливо. Те са най- голямото малцинство в БИ, а нямат държава. Това не е честно според мен. Ще има Независим Кюрдистан, а турция ще даде от земята си за тази цел. Защо? Заради това, че си позволява да напада суверенна държава (Сирия). И ще плати затова с кръв и терор. Помнете ми думата.
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При първия сблъсък с истинска империя а не държавица като Армения от османската империя остава днешната плюнка турцийка. .Комплексарщината явно ви я набиват в квадратните чутури още в училищата в българия.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сте ни били и взели Одрин защо сте ни били 5 века роби? А и защо сега се казва Едирне, защо не сте го задържали и да се казва Одрин?
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тресе ли ви робският комплекс булгури?
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже и ние сме ви били и сме ви взели Одрин а сме доста по-малки...
52
3
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Затова ли вечно сте били *** на някой?
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
59 на това дядо ми му викаше едра рибка в малко езерце. Османската империя е била 5 млн кв км в най-големия си период. По това време руската е била 24 а британската 36.. 32 Ра по големина. При първия сблъсък с истинска империя а не държавица като Армения от османската империя остава днешната плюнка турцийка. Май грандоманията само ви е голяма а на факти 0
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи, не се притеснявайте за нас турците! Ние сме си го избрали, а както знаете ние турците за разлика от някои други имаме безпогрешен нюх да избираме за предводители победители. Този нюх ни е помогнал да сме нация непокорена от никой друг до сега пак за разлика от някои други.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
56 турчлята пък нали сте в страшен демографски подем толкова поемате че кюрдите станаха повече от вас в (к)Торция. Аре къш комплексари с чувство за превъзходство Д
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
55 съвсем сте изветрели турчлята да се сравнявате с Европа и Америка... Смешно е всяка жаба трябва да си знае гьола
47
2
 
5
 
! Отговори
Едикой преди 5 години
Вие се оправихте,че мислите за съседни страни като Турция,Румъния и други.Ние Държава имаме ли?Мафиотска Държава,изчезващ народ кой ни мисли нас.С тез държавници и тез глави на никъде
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
52 къде къде пи-яка държава Русия взе не европейска територия и то с правото си и се опише света от санкции и тнт така че този *** ердоганя няма никакви перспективи да напада особено пък евро-атлантическия свят. ЕС е 550 милиона с 18 трилиона икономика турция е 75 млн с под един трилион. Факти другото са глипости
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тото Н - Чужди усмивки
44
1
 
9
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА 49Аха, затова аскера клечи у калта още при Африн, точат сополи и кълнат кюрдите. А ако шантавия ви султан посегне на Запад ще обедини набързо балканските народи. И ще бере яд да воюва на два фронта. Абе, кeлеш, ти какво си мислиш, че некой ще позволи на Ердоган да вземе повече европейска земя?! Най-много Турция да загуби и останалата европейска част.