200 000 българчета родени зад граница... Как да обърнем тенденцията?

Липсва комплексна политика за справяне с демографската криза
24 юли 2018 13:15,
491


България се топи - след малко повече от 20 г. населението на страната ще бъде по-малко от 6 млн. души. На фона на тази тревожна статистика над 200 000 българчета са родени извън страната, посочи бившият министър на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Намаляването на населението има много аспекти - очевидно е че трябва да се вземат мерки. В средата на годината правителството прие програма за противодействие. В предишни години демографските проблеми са се отбелязвали също в доклади като заплаха за националната сигурност. Липсва комплексна политика, промяната не става с 2-3 мерки, става с комплекс от мерки", каза Ивайло Калфин в "България сутрин".

Още по темата

Бившият министър на труда и социалната политика изброи основните направления, в които мерките за борба с демографската криза трябва да са съсредоточени: удължаване продължителността на живот, насърчаване на раждаемостта и намаляване на броя граждани, които напускат страната.

"Много деца се раждат в чужбина, над 200 000 български деца са родени навън, заради по-доброто образование и здравеопазване. Трябва да има възможност за по-добро съчетаване между кариера и семейство", посочи още Калфин.

Бившият вицепремиер даде пример с Унгария, където за трето дете семействата получават значителна сума и определи всички мерки, които правят по-спокойни младите родители като полезни.

Сред тях той акцентира на безплатния достъп до детски градини и ясли.

"В София трябва да се построят и пригодят много детски заведения, които да бъдат достъпни. Държавата прави нещо в тази посока, но това е случва бавно. Това е инвестиция, не е разход - ефектите са много", каза още той.

Калфин засегна и проблема с квалифицираните работни места и го квалифицира като "остър".

Той акцентира върху важността на структурата на населението, не само броя на хората, отбелязвайки, че у нас тя е застаряваща.

"В Чехия, Унгария и Полша мерките за продължаване на живота са дали най-бърз ефект", каза още той.

Ивайло Калфин обърна внимание на медицинската превенция при откриване на две от най-често срещаните заболявания с фатален край у нас - сърдечно-съдовите и онкологичните, които се лекуват ако са открити в ранен стадий.

"За да се обърне тенденцията трябва упорито да се следва комплекс от мерки продължително време", посъветва Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
9
 
12
 
! Отговори
решението преди 5 години
Започне ли социалист да се грижи . . . работата отива в канала.Най-големия стимул за повишаване на раждаемостта е да се саморазпусне БСПНека погледнем каква е била раждаемостта в БГ преди да дойдат на власт комунистите!
361
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаш сериозни средства, защо ще живееш в най-корумпираната, застаряваща и нерязвита страна в Европа ?Па камо ли деца да гледаш там ?
360
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това му е вика фалшива новина!!!В момента в чужбина се намират 2млн. български граждани/заедно с тзи в Турция/.В поседните 25г. България бе напусната от предимно млади хора и 200х. родени навън в последните 25г.не е никаква сензация!Както и прираста/изключително малък/в Унгария ,която всъщност дава на паспори на стотици хиляди унгарци от Румъния,Словакия,Сърбия и др. ,и от това се получава фалшива статистика!
359
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мето 399Само ще прибавя и здравеопазването! Имаме крещяща нужда от истинско непорочно/корумпирано здравеопазване!
358
1
 
16
 
! Отговори
трънче преди 5 години
Економиката не се развива, корупцията е твърде голяма. Какво искате, бе? Разбира се, че големият брой хората иска да отидат в чужбина. И това никак не пречи да се родят деца, само че извън България. И на ГЕРБ това не им пречи
357
2
 
22
 
! Отговори
мафията дяйства преди 5 години
Тъй ще е . Герб дпс и бсп си делят държавата.За гражданите тук място няма.
356
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите ще изчезнат като инките, писах го вече.
355
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АмериканЗа съжаление сте прав... Наблюденията ми също са, че е така - много често са двама родители българи в дадено семейство в чужбина, а говорят на децата си на местния език :-( За мен е необяснимо как може да твърди някой, че му идва по-естествено да прави така...
354
3
 
8
 
! Отговори
До шопа преди 5 години
Шопе, ти ако си корумпирал някого, то не значи , че всички сме предлагали подкупи, но пък всички страдаме от такива като теб. Не мери всекиго по себе си. На човек му омръзва разни чиновничета да го гледат от високо и да забравят, че ние им плащаме заплатите. Не случайно в някои страни на чиновниците им казват "слуги" , те са слуги на народа. Само у нас те правят живота ни труден.
353
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос: Ако при "социализъма" никой не е работил и всички са крадяли, тогава какво и от кого да крали, след като не би трябвало да има нищо създадено.И двете твърдения са взаимно изключващи се.
352
5
 
24
 
! Отговори
Да не сложат данък? преди 5 години
Ако родя в чужбина, не смятам да вадя български паспорт на детето. Като гледам скоро ще въведат и данък да плащаме за дете родено в друга държава. Да си говори немски и да мечтае да става кайзер, не мутра с бухалка или силиконова кифла.
351
5
 
19
 
! Отговори
Соня преди 5 години
Родих си го в чужбина и беше ходене по мъките да му изкарам паспорт. Имаше една госпожа Анка в Паспортното в Пазарджик, толкова грозно и арогантно се държеше, да не говорим че в полицията беше същото. Абе много обидно ми стана и се почудих защо го правя?!? То се видя, че връщане назад няма и хората там не искат емигрантите да се върнат както чета и по форумите!
350
4
 
12
 
! Отговори
Асен преди 5 години
*** 25 години рушиха защото 1. е по лесно, 2. само това могат. Защо на никой разрушител не се потърси сметка? Повтарям: нито един виновен не е в затвора. Затова е нормално хората да са отвратени и да бягат в чужбина.
349
3
 
26
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Първо оправете икономиката и съдебната система. Намалете и бюрокрацията. Другото ще се оправи от само себе си.
348
13
 
10
 
! Отговори
Протобулгар преди 5 години
Българите включително и мингилите са номади. Напълно нормално е да тръгнат към по-богати земи и да плячкосат каквото могат. Целия запад пропищя от нашенците, но такъв е животът и колелото на историята се върти.
347
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ги преброиха не разбрах? Повечето даже не са български граждани.
346
3
 
8
 
! Отговори
Привет от Австрия преди 5 години
Напълно подкрепям привет от Германия 329,колкото и минуси да му слагате,това е....Истината.
345
1
 
10
 
! Отговори
До 398 -Разсипаха преди 5 години
държавата чрез кражби, но и посредством недалновидни и безотговорни решения на политиците ни!Не е вярно това, че народът е инертен, глуповат или безразличен към съдбата на страната си! Много хора предлагаха най-различни разумни решения и във връзка с политическите промени, и относно реституцията, и за приватизацията, но тези предложения оставаха на най-ниско равнище, тези отгоре не обръщаха никакво внимание и предпочитаха да си осигурят рахата и забогатяването, козирувайки на външни сили.
344
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ша му дам една лопата ! Ама зад врата .
343
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшни политици имаме.Този другар ,изброи доста важни неща,но забрави нааай важното-правото на достойно съществуване.С тази политика на мизерни доходи,нищо няма задържи хората.Разсипаха ни страната от крадене.