Берачите на боровинки в Швеция да не палят огън на открито

Заради жегите властите наложиха редица ограничения
2
Берачите на боровинки в Швеция да не палят огън на открито
Снимка: Reuters

В разгара на сезона за бране на боровинки, който съвпадна с необичайно горещо лято в Швеция, властите наложиха забрана за палене на огън на открито, съобщиха от външно министерство.

Още по темата

От посолството ни в Стокхолм допълват, че  местният бизнес разяснява забраната с брошури на езиците на държавите, от които предимно идват сезонните работници, заети в бране на боровинки, в това число и на български.

Шведските власти налагат пълна забрана за палене на огън, както и да се приготвя храна в гората.

Пушачите трябва да загасят цигарите си в бутилка с вода, а колите които са се движили известно време и са загрели, не бива да паркират на места с висока растителност.

Преди да заминат да берат боровинки в Швеция, българите трябва да имат предвид, че брането на боровинки се позволява в зависимост от публичното право на достъп, дори в големи мащаби и за търговски цели, но е забранено в дворове и ниви.

Брането на боровинки не трябва да създава неприятности на собствениците на земите, а спането на палатка за няколко вечери е позволено стига да не се кършат клони, храсти, дървета и да не се замърсява с отпадъци.

От МВнР припомнят, че преди българите да се отправят да берат боровинки в Швеция е нужно да си направят здравна осигуровка с пълно покритие на медицински разходи, която да е валидна за цялостния престой.

Ако човек изпадне в беда първата отговорна институция, която следва да му помогне, е общината, в която се намира в момента.

Освен това хора, които нямат намерение да търсят работа, нямат право на финансова подкрепа в дългосрочен план.

Българите в Швеция трябва да имат предвид, че посолството ни в Стокхолм ще им помогне при нужда като им даде актуална информация относно възможностите за завръщане в България, както и ще им издаде временен документ за завръщане, ако са го загубили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 5 години
Алоууу ! Не давайте кибрит на чаветата !!!
1
1
 
3
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Също да имат предвид, че в оная държава има доста кърлежи - многокраки и двукраки. Двукраките крият риска от кофти инфекции, двукраките се делят на два подвида - едните паразитират спрямо другите двукраки (познават се по по-тъмната окраска) и се хранят дори от данъчните ставки на подобни берачи. По-светлите двукраки са шампиони на тънкото паразитиране, така че е добре да се опознае хигиенната правна рамка преди навлизане по лесовете им. Женските индивиди са адски скучни, затова пък лесни за сех!