(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората

Иван Еленков за социалистическото ежедневие
Обновена: 5 авг 2018 22:25 | 5 авг 2018 20:48,
664
(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората
Снимка: Булфото, архив

"Ежедневието и битът на редовите обитатели на НРБ са строго контролирани и направлявани в рамките на наложения от комунистическия режим перфиден политически проект", твърди професор Иван Еленков от Софийския университет в новата си книга "Орбити на социалистическото всекидневие", пише Deutsche Welle. Лишен от средства за производство и самостоятелна стопанска инициатива, отделният гражданин на НРБ няма как да запази своето лично пространство от агресията на натрапената му идеология. Той е принуден да се живее по правилата на стадото ("колектива"), предвождано от пастира – комунистическата номенклатура.

Още по темата


Социалните отношения са опустошени

В началото ОФ и други организации, създадени от комунистите, диктуват цялото всекидневие – от разпределението храните (които, впрочем, насилствено се изземат от селяните), та чак до настаняването в апартаменти, конфискувани от "враговете на народа". Това настаняване се извършва с решения на специално създадените за целта жилищни съдилища. Те съдействат за изпълнението на партийните повели за увеличаване на "пролетариата" в големите градове като средство за потушаване на "нездравите" политически настроения на "буржоазните" граждани.

"Новият човек" в НРБ се оказа по-калпав от стария

През 1950-те години еуфорията на управляващите от завземането на частната собственост и унищожаването на предприемачеството постепенно отстъпва място пред новопоявилите се проблеми. Оказва се, че конфискациите и новата "планова" икономика в крайна сметка блокират стопанския живот в страната. Номенклатурата и подопечната ѝ "работническа класа" бързо започват да разграбват така наречената "общонародна" собственост,

Народът крадеше и в пари, и в натура, обяснява Еленков.

"В продукцията на пропагандната машина на режима започва все по-често да се говори за "безстопанственост",  "нехайно отношение" и "постоянни посегателства" върху социалистическата собственост. Това е феномен с изключително разрушително въздействие както върху "плановата" икономика, така и върху създаваното от "нови" хора "справедливо" общество", казва известният културолог. Според него, за режима е особено неприятно, че посегателствата върху "общонародното, които разлагат "новия" морал", не могат да бъдат прекратени дори от въведеното по сталински образец свирепо и безпощадно правосъдие. Всъщност, репресивният апарат е зает главно с това да преследва безчетните и повсеместни кражби на материали, горива, инструменти и готова продукция, кръшкането отработа и други традиционни за НРБ дребни провинения.

"Другарско съдилище": този прекрасен НРБ-оксиморон

Ето защо, пак по съветски образец, през 1960-те години са създадени 9000 така наречени "другарски" съдилища, които подхващат борбата срещу срещу дребните кражби и разхищенията,  срещу дефектната продукция, срещу надписването и други всекидневни посегателства върху "общонародната" собственост. Тези съдилища санкционират и проявите на "битово разложение", изневерите, съседските конфликти и тунеядството, но основното им предназначение е да насаждат комунистическо отношение към труда. Огромната част от работата им е насочена срещу неявяването и закъсненията на работното място и  срещу немарливостта при изпълнението на трудовите задължения.

Другари, виновен съм! Разкайвам се!

"Обект на другарските съдилища са недисциплинираните индивиди по предприятия, заводи, ТКЗС-та, организации. Също така във висшите и полувисши училища, по факултети и курсове – отделно за преподаватели и студенти. Тези съдилища са публично място за прилагане на репресивни техники, типични за тоталитарната държава: широка публичност и показен характер; колективно засрамване и опозоряване, всеобщо следене и доносничество" , пише изследователката Анастасия Пашова. И допълва, че по време на заседанията от обвиняемите е било искано да се самобичуват по каноните на комунистическата "критика и самокритика".

Общото е ничие

Кражбите и разхищенията не само че не намаляват, но и бележат истински бум по времето на така наречения "развит социализъм" на Живков, доказва Еленков с многобройни факти в своето изследване за всекидневието в НРБ.

И добавя, че въпреки оскъдните резултати, "другарските" осъждания продължават. Надеждата е, че с тяхна помощ все пак може да се ограничат огромните загуби, които тружениците в НРБ непрекъснато нанасят на икономиката. Защото всекидневните нарушения и дребни престъпления много трудно могат да се докажат и санкционират по обичайния съдебен ред.

"Другарските" съдилища изпълняват и ролята на буфер в комунистическата утопия,че освободеният от игото на капитала пролетариат ще прояви неудържима работоспособност, ще извърши истински трудови подвизи и ще изпитва майчински инстинкт при съхраняването и умножаването на "общонародната" собственост, посочва Еленков. "На практика се получава точно обратното. Насажданата идеология е безсилна да регулира, още по-малко пък да възпре безстопанствеността, разхищенията, нехайството, откровената мърлящина и липсата на елементарна трудова дисциплина", заключава ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
552
3
 
11
 
! Отговори
факт преди 5 години
Даже в САЩ предприятията с най-модерна технология са само 30 процента. Няма държава ,в която всички предприятия са супермодерни, защото смяната на технологиите струва огромни пари. Така че това се прави постепенно във времето. И много предприятия в цял свят и с остарели технологии работят, произвеждат, печелят и в някакъв подходящ момент теглят кредити за модернизация и т.н. В България 25 процента от предприятията бяха с модерни технологии, разбира се, имаше и много предприятия с остарели технологии
551
14
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 години
Сещам се, когато ни водеха за видим отблизо производствения процес в Кремиковци 2000... Никога няма да забравя думите на преподавателя си, който сочеше наляво и надясно и казваше "Антитехнология, антитехнология, антитехнология..."За миризлив ватю, с ник "факт" или може би факъп, всичките машини и съоръжения бяха леш и не ставаха за нищо. Където и да е в България. Освен някой да ги купи на безценица и да прави нещо незаконно с тях. Повечето и за това не ставаха. Просто антитехнология.
550
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1988-*** година. Тодор Живков изнася доклад, половината зала спи. Изведнъж някъде се появява плъх. Будните се развикват:- Хванете го, убийте го!Един заспал, стреснат от виковете се събужда и започва да вика:- И сина му, и сина му!
549
0
 
0
 
! Отговори
MUHOBOIKO преди 5 години
До Анонимен 570STIGA ALBEN4O!!!!
548
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че са се смаяли - от комунистическата тапотия.Стършел генерира мощно излъчване на бял шум. Ако не знаеш какво е - същото като бяло течение ама нема нищо общо. Металокерамичната броня е изобретена в Англия в края на 60-те. Абрамс и Челинджър са първите танкове с такава броня. Рузките дъбили още нямат сериен танк с такава броня. Сателитна връзка с насочена антена е ок, поне отгоре надолу.
547
0
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
До Сата НАТО-576: 1.Американците, когато видяха "Стършела" се смаяха! 2.Нищо подобно нямат англичаните! 3.Стършелът смущава на честотите на НАТО, а не на нашите! 4. И да знаеш, че ако си в обхвата на стършела -- нямаш връзка с нищо, вкл. и със сателитите. 5. Чети повечко малкия!
546
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умишлени убийства на 100 000 души:1986г: 2.8 човека 2016: 1.8 човекаДотук с МИТОВЕТЕ за ниска престъпност през соца.
545
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За чий ми е да произвеждам нов стар модел на Сетра, който е свален от производство в Германия преди 10 години? Можеш да си го купиш в прекрасно състояние на 1/3 от цената. Такова производство задължително иска субсидии и е до време. Икономиката, построена на тоя принцип фалира държавата.
544
15
 
12
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Статията на г-н Еленков е изцяло вярна. Аз съм потърпевша от т.н. социализъм (или комунизъм). Чудо е, че останах жива. На нашето поколение се стовариха последствията от втората световна война и последвалия я комунизъм. Ще трябват повече страници, за да опиша чутото, видяното и изстраданото от този "обществен строй". Но това би ме хвърлило наново в ужаса на изживяното. Капитализмът не е най-добрият строй, но е по-честен (не по-справедлив), нарича нещата с истинските им имена.
543
2
 
4
 
! Отговори
Циник до Олега преди 5 години
Пръкнаха се от Кремълските заповеди!*** къде у вас - посттекезесарите мозък - да го разберете???
542
5
 
8
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Аз да питам соц феновете нещо.Нали всичко при комунизма в НРБ било супер! Тогава откъде се пръкнаха тези хора и то в БКП, които в края на 89-та година казаха, че всичко е нас..ано?!И после откъде се пръкна цялата пасмина ***, която подписа Конституцията, която направи Боянските ливади и постави ДПС на власт, които направиха мутрите?Как така всичко супер, а е пълно с ***?!
541
11
 
13
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ъъъъ...кво????През цоцолизма човек за човека бил брат ли?------------През цоцализма - цял един народ - се превърна в тълпа доносници на ДС.... предаващи сестра , майка, братЛeкeта!
540
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът е най-гадното нещо, което е съществувало досега. Масовият антихрист, с убийство на християни, рушене на църкви.
539
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен574 Заводите в Ботевград"Произвеждаха стари модели на Сетра. "...Да. А сега, при дечоклацията, се произвеждат най-новите модели, даже и прототипите, и то-не само в Ботевград.
538
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TOVA E NAI-GLUPAVATA STATIA,KOYATO NYAKOGA SAM CEL.PO VREMETO NA SOZIALIZMA COVEK ZA COVEKA E BRAT,A NE VRAG KATO SEGA.
537
2
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До фактТова твоето модерно гони половин век!
536
6
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Що не си таковате маЧовек за Човека беше кар брат - разбра ли бе гад?!Ето това беше.
535
6
 
24
 
! Отговори
факт преди 5 години
Какво стана с машините в радомирския завод за тежко, машиностроене? Ликвидаторите тихомълком продадоха тези супермодерни машини и инсталации в Турция и турците си комплектоваха с тях заводи за машиностроене и военно производство. Същото стана и с Кремиковци - той реално замина за Турция, за да стане тя най-големия производител на стомана на Балканите. И "Южен поток"беше отстъпен на Турция. И атомната електроцентрала. Сега искат да прехвърлят и бургаската рафинерия в Турция, за да внасяме бензин от Турция; националните предатели добре действат
534
15
 
18
 
! Отговори
псевдоучен преди 5 години
За мен този Иван Еленков е псевдоучен, специалист по идиологическа манипулация на масовото съзнание - нещо, което не се различава от това, което е правел Гьобелс
533
4
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До Анонимендо 567: Милиционерите и военните не роват в контейнерите !!! Техните пенсии са на макс !!! Ровят бачкаторите,които построиха държавата ,а после като улави скачаха по площадите ,оти ,,кой не скача е червен,,...