Данъчни ще следят пратките по пощата и покупките в нета

НАП затяга контрола върху онлайн търговията
70
Данъчни ще следят пратките по пощата и покупките в нета
Снимка: Булфото, архив

Продажбите чрез поръчки по интернет нарастват през последните години като много граждани реално извършват търговска дейност без да плащат дължимите данъци. Затова от НАП изискват информация от куриерските компании какви суми изплащат на свои клиенти за изпратени пакети с наложен платеж.

Данъчните затягат контрола върху онлайн търговията като ще следят какви суми получават гражданите при изплащане на стоки с куриерски или пощенски пратки с наложен платеж. Това ще стане с промени в Закона за пощенските услуги, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на транспорта, съобщава "Труд".

Всички пощенски оператори ще трябва да изискват и съхраняват идентификационни данни на граждани – податели на вътрешни и международни пощенски пратки с наложен платеж, при които на подателя на пратката сумата на наложения платеж е изплатена в брой чрез пощенски паричен превод.

Информацията за хората, които получават пари за изпращане на стоки по пощата, ще се пази в предвидения от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс 5-годишен срок. Информация ще се пази и за упълномощените лица, които изпращат стоки по пощата.

С промените в закона ще се следи и какви суми се получават от изпращача с пощенски паричен превод. Така от НАП ще могат да проследят колко често граждани изпращат стоки по пощата и какви обороти правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
27
 
! Отговори
:):) преди 5 години
а честито, поредната Герберащина, демек Педеращина от ББ, ЦЦ и кликата им во главе с отрочето Дяково финансово министърче, даже именцето му няма да спомена...
44
0
 
27
 
! Отговори
Майна преди 5 години
Наистина не виждам как ще плащам данък на нещо на което съм платил данък.
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43Един билет е 1,60 лева. Една баничка е 1.50 лева. Услугите парно, ток вода климатик са по-скъпи от минималната работна заплата за страната. Трябва да лишите детето си от закуска за да плати за градския транспорт и да нахрани всички тези държавни мишоци. Билета от 1.60 е нериалистичен. Незаконен е от закона за данъци и такси.
42
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно не работи, този закон! Как ще има закон за личните данни и в същото време шпиони на държавни хранилика ще ви следи къде ви отиват парите и как ги правите. Това е с цел да се разсипе бизнеса. А не да прогресира.
41
0
 
36
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Бе какво ще ангажират хора за проверки НАП! Направо патентен данък 1000 лв на година на всички, които ползват интернет че току виж продали нещо в продавалник. Трябва да се облагат и личните заеми. Ако взема назаем 1000 лв от приятел, попълваме данъчна декларация и плащам 20% данък. Като ги връщам, същото трябва да направи и моят приятел. И друго - сутрин като дам 2 лв на детето за закуска в училище, то трябва да плати половината в НАП
40
0
 
22
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
те те облагат вече за тези неща, казва се ДДС и е 20%, което го прави един от най-големите данъци в страната.
39
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана със закона за личните данни?! :D Има ли въобще такъв закон?!
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вземат да ни обложат за това че си купуваме храна и други стоки даже и лекарства,че ползваме услуги(телефон телевизия,ток вода и др.), че ходим на лекар, че имаме деца,че ходим на почивка или на гости на някого в чужбина и ползваме хотел,даже и ако си влязъл или излязъл от страната.То това пък вече на нищо не прилича. Няма държава която не мисли за народа си само тук ония горе не ги е грижа за нас тук долу.И до кога ще ги търпим тия и онзи дебел охранен суджук?
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки данъчен хваща 10фирми като има достъп до "кухнята" на фирмата как се продава онлайн къде му отиват парите. Ало.. а за строго конфидициална информация чували са? Някои служите подписват декларация да не коментират политиката на фирмата и РЗ. С цел уронва е престижа и явторитета на фирмата и служителите в нея. А чужди елементи на държава на хранил ка ще имат информация, как се изкарват пари във фирмата. Меко казано сте нагли и нахални. Това е позор за бизнеса държавни мишоци.
36
0
 
30
 
! Отговори
ЕС-осовец преди 5 години
стригането приключи, започва дрането...
35
0
 
15
 
! Отговори
бял р0б преди 5 години
точно така стадото под строй, време е не само да досиета, но и за чипиране и ходене под график и по нужда - ще стискате!
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това си е чисто шпиониране. И колко е от наказателния кодекс в години, за шпиониране?
33
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подсъдимо е да се чете чужда кореспонденция да се ползват чужди лични данни и да се отварят чужди пратки.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много поставени лица в куриерски те фирми които дават информация как се случват нещата и какво има в пратките.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ще следят. За да изнудва. Идва Коледа.
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите и от камък вода ще изтискат
29
3
 
6
 
! Отговори
; преди 5 години
то и сега си е така, никаква разлика, просто в момента от нап чат-пат изискват от куриерите инфо за изплатените наложени платежи над определена сума, те са длъжни да им предоставят това инфо и оттам си се оправят. Може би сега някак ще се автоматизира, не знам, но не виждам кой знае каква разлика.
28
0
 
15
 
! Отговори
тлъст политик преди 5 години
р0бе, плащайте! много съм изгладнял!! ям само телешко от порода кобе, килограма започва от 500 лева нагоре...
27
4
 
2
 
! Отговори
; преди 5 години
то и сега си е така, никаква разлика
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имот може да продаваш през 5 годиниако го купиш днес и продадеш догодина, плащаш данък, иначе не

Спонсорирани публикации