Данъчни ще следят пратките по пощата и покупките в нета

НАП затяга контрола върху онлайн търговията
70
Данъчни ще следят пратките по пощата и покупките в нета
Снимка: Булфото, архив

Продажбите чрез поръчки по интернет нарастват през последните години като много граждани реално извършват търговска дейност без да плащат дължимите данъци. Затова от НАП изискват информация от куриерските компании какви суми изплащат на свои клиенти за изпратени пакети с наложен платеж.

Данъчните затягат контрола върху онлайн търговията като ще следят какви суми получават гражданите при изплащане на стоки с куриерски или пощенски пратки с наложен платеж. Това ще стане с промени в Закона за пощенските услуги, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на транспорта, съобщава "Труд".

Всички пощенски оператори ще трябва да изискват и съхраняват идентификационни данни на граждани – податели на вътрешни и международни пощенски пратки с наложен платеж, при които на подателя на пратката сумата на наложения платеж е изплатена в брой чрез пощенски паричен превод.

Информацията за хората, които получават пари за изпращане на стоки по пощата, ще се пази в предвидения от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс 5-годишен срок. Информация ще се пази и за упълномощените лица, които изпращат стоки по пощата.

С промените в закона ще се следи и какви суми се получават от изпращача с пощенски паричен превод. Така от НАП ще могат да проследят колко често граждани изпращат стоки по пощата и какви обороти правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
22
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
Комунизмът се завърна, спете спокойно деца! Досиета за получаващите и изпращащи поща! Скоро съседа Ви ще пише донос за Вас, защото ви е посетил пощальона!!
24
0
 
8
 
! Отговори
пак аз преди 5 години
ПРИМЕР: Фирма си купува един бус и два лап-топа включва ги в данъчната декларация, след 5 години ги продава и е длъжна пак да ги включи в данъчната декларация, но този път като приход, Пример 2: купуваш апартамент след 20 години го продаваш и трябва да платиш данък, затова 90% от хората продават по данъчна оценка, а не по реалната цена която са платили.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е,че има магазини с профили в ОЛХ, които си правят бизнес и не плащат данъци, нека тях да облагат, дори глобяват....не тези които продават 2 неща на година...
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kога НАП ще провери Лукойл?! Изкарват милярди и НЕ плащат данъци на Българската държава?! НИКОГА, знаем! Ама малките търговци ги скъсахте от ревизии, искате пари нали?! Щото ако барнете Лукойл няма да си намерите работа повече. Ама малките търговци като нямат пари ама искат да работя ще трябва да ви шарят, нали?
21
1
 
23
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 5 години
Плащайте и не коментирайте ! Лидерът апартамент в Барцелона изплаща...
20
0
 
3
 
! Отговори
до някой по-долу преди 5 години
Напротив в Испания ако продадеш нещо втора ръка трябва да го обявиш и платиш 4% данък- друг е въпросът че ако не го направиш през някой интернет посредник(длъжни са да споделят инфо с данъчните) е невъзможно да те хванат.А на мен ми омръзна да чета реклами за ниски цени и като влезеш във въпросния сайт и "плащането само с наложен платеж" .
19
1
 
33
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
да, 100% си прав, защото това е първо лична вещ, второ като си я купил като нова ти си го направил с пари, за които вече си платил данък доход, а също си платил и ддс за тази стока и гогато я продадеш това не са нови приходи, че да трябва отново да платиш за 2-ри път, вече платените данъци.
18
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората с по 40 нарушения на пътя, пияни заляни, надрусани ама на свободта с по 15 000 глоби, 6 висящи дела 3 присъди, 2 убийства "ПО НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ". А това, че съм продал 3 пуловера и 2 гуми. НАП ще дебне! Айде земете парите от истинските престъпници де! Къде е НАП?
17
1
 
22
 
! Отговори
аз преди 5 години
Честно, такова нещо в друга държава среща ли ли сте?
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в цял свят има необлагаем минимум .
15
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората се опитват с труд и работа да припечелят малко и да се откъснат от гадните работодатели, където ги осигуряват на минимални заплати и се гаврят с тях по 9 часа на ден. А НАП пак не наяден! Малък онлайн магазин да имаш е по-нелегално от това да продаваш наркотици на Слънчака, явно?!?!
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи като си продам нещото дето съм купил преди 5г от магазина, нап ще ми търси данъци за него? А едно хубаво дело дали не искат?
13
1
 
33
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Като си продам старите обувки по нета на никой не дължа данъци - така е по целия свят
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от трибуната :- ДрОгари , следващата четирилетка ще живеем по-добре.глас от залата :- Ами ние ?
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Септември месец ще бяга като прибитттт пидаразиииин суджука като кадафи ще го довършим със шиша в гъзааааа ще му бъркаме с приклада у зъбите На всички от крадливата партия гроб.
10
3
 
27
 
! Отговори
Иванчо преди 5 години
По скоро искат да идентифицират лицата, които въртят търговия онлайн без да плащат данъци. В което има смисъл все пак.Според мен обаче незабавния фокус трябва да е на работодателите, които не плащат пълни заплати и на бизнесмените, които крият доходи.
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следете обществените поръчки, сканирането, магистралите да ви ибъъъ пичкката мила майчина да ви ибъъъ,милиарди окрадохте и пак народа притискате червейй мазни до септември сте на власт тогава ще види тиквата какво му е подготвил народа.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опааа, ще има още с пранги на краката.
7
2
 
59
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Значи,ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ПРАТКИТЕ СА СТОКИ ВТОРА УПОТРЕБА НА КОИТО НЯКОЙ ТЪРГОВЕЦ ОТНАЧАЛО Е ПЛАТИЛ ВСИЧКИТЕ ИМ ДДС-та и т.н НА ДЪРЖАВАТА,ПРИМЕРНО АЗ ПРОДАВАМ ЧАСТИ ЗА КОМПЮТЪР, НО ПРЕДИ ТОВА ТОЗИ КОМП СЪМ СИ ГО КУПИЛ ОТ МАГАЗИН СЪС КАСОВА БЕЛЕЖКА И Т.Н ,ТЪРГОВЕЦА СИ МУ Е ПЛАТИЛ ВЕДНЪЖ ДДС И ВСИЧКО ОСТАНАЛО ,ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ МУ СЕ ПЛАЩАТ СТО ПЪТИ ЕДНИ И СЪЩИ ДАНЪЦИ И ОТ ДРУГИ ХОРА
6
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте колко са експедитивни, като става дума да вземат едни пари... : ))) Сладури! Тръгнали да облагат дребните мишочета, дето продават по сайтовете боклучета по 10-15 лева и нямат 100 лева месечен оборот...

Спонсорирани публикации