Прогнозата за времето с пари до края на август! А после?

Спорът в БАН не бил просто за пари, а какви изследвания да се правят
24
Прогнозата за времето с пари до края на август! А после?
Снимка: архив "Булфото"

Националният институт по метеорология и хидрология, който изготвя прогнозата за времето, има пари, за да работи още около месец. Това стана ясно от думите на директора на НИМХ проф. Христо Брънзов.

"В момента имаме средства да работим до края на август, може би и първата седмица на септември, зависи какви икономии от консумативи успеем да направим", каза той пред БНР.

Проблемите на синоптиците излязоха на бял свят преди около три месеца, когато излязоха на протест и обявиха, че могат да спрат изготвянето на прогнозата за времето. Те са недоволни от начина, по който БАН, под чиято шапка е институтът, разпределя бюджета. Това, според тях, води до недостиг на средства за НИМХ и прави невъзможно изготвянето на прогнозата за времето.

Още по темата

В началото на тази седмица синоптиците написаха отворено до премиера Бойко Борисов и поискаха НИМХ да бъде преместен от БАН към МОН. Работещите в института обявиха, че дотогава няма да изпълняват разпорежданията на ръководството на БАН. Ден по-късно от БАН отвърнаха, че са длъжни да се подчиняват го правят по закон.

Днес шефът на НИМХ обясни, че спорът между Академията на науките и института не е просто за пари, а доста по-дълбок.

"Той е за тежестта на различните видове научни изследвания и дали трябва предимно в България – една бедна страна – да се развиват фундаментални изследвания, резултатът от които е след десетилетия, и както се вижда, дори и да минат десетилетия, този резултат го няма, или трябва да се наблегне върху научно-приложните изследвания, които имат пряко въздействие върху обществото и върху икономиката на страната", каза Брънзов.

Той обясни, че този спор продължава вече много години в БАН: "Тази година категорично спорът беше решен в полза на фундаменталните научни изследвания, резултат от които са статии и цитати – 80%. За научно-приложни дейности – едва 5%. Съотношение 16 към 1".

Професорът обясни, че НИМХ не са разглеждали въпроса за излизане от БАН преди втори юли, когато е било отхвърлено тяхно предложение за смекчаване на това съотношение до 50 към 35% в полза на фундаменталните науки.

"Не само че беше отхвърлено, но ако влезете в сайта на БАН, ще видите, че няма в протокола, а е написано едно дълго разискване как да се нормират точките на една статия – дали да бъде на броя на авторите или на корен квадратен от този брой. Това окончателно ни убеди, че БАН няма никакво намерение да промени вижданията си по отношение на научно-приложната дейност, поради което винаги, защото това е причината, тя ще генерира тези следствия – каквито и да е средства, както и да дойдат в БАН, почти никога няма да достигат до дейности като нашата, каквито между другото има в доста институти", обясни Брънзов.

Той разказа, че освен за НИМХ най-малко средства от БАН са отпуснати на Ядрения институт, Института по археология и Геофизичния институт – тези, които обществото разпознава.

Проф. Брънзов обясни и че принципът на разпределение на средства в БАН е такъв, че парите първо отиват за издръжката на институтите, а накрая – за оперативната дейност.

"Тези неща достигнаха върха си, тъй като средствата, които получи НИМХ за възнаграждения, са абсолютно същите като на един чисто научен институт. Дори нямаше средства за нощния труд на хората. При нас, за да работим 24 часа, 220 души са на денонощен режим на работа. Дори за тези хора нямаше средства, поради което се наложи да прехвърлим част от средствата, които са за издръжка, към хората, и останахме без средства за комуникации, електроенергия, консумативи…", каза ученият.

Той допълни, че ако НИМХ излезе от БАН и отиде в МОН, институтът ще получава средства директно от държавата и ще избегне ситуация, в която държавата казва: "Ние дадохме достатъчно пари на БАН, оправяйте се там".


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
7
 
! Отговори
НяколкоЧовекаОт НИМХ преди 1 година
се вихрят тук и се опитват да ни убедят, че са много полезни.

Ще дам косвен пример с проф.Иван Канев, тормозен и прогонен от БАН, в странство станал международно научно светило.Той работи в единствената ДНК-лаборатория към Университета в Небраска (САЩ),която печели по 15 милиона долара средно на година и прави всяка година доказани научни открития.
Знаете ли колко ДНК-лаборатории има в БАН? ТРИ. Какво печелят? НИЩО. Колко открития имат? НИКОЛКО. Но твърдят, че в университетите наука не се прави
23
0
 
9
 
! Отговори
Казах ли ви аз? преди 1 година
Казах ли ви, че ако сега правителството отстъпи пред изнудванията им, тези ще продължат да искат още и още?
Паралелно с това и други от БАН ще ревнат за извънредно, допълнително финансиране.
Ще усукват по килифарски, опитвайки се да създадат у онези, които не са специалисти в съответната област, че са много полезни и че "откритията" им са от жизнено важно значение за България и за света.
А как ви са тези техни велики постижения? НИКАКВИ !!!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бъдат прехвърлени към МОН, ще трябва да плащат наем на БАН за използваните сгради и терени, които са собственост на БАН. Малко като брекзита ще се получи ;)
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се приключва с това вече и без това не е никак вярна прогнозата с какъо останало всичко ще грее слънце и заваля няма да вали а то пък вали ами глуподъи
20
5
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
То и много книги ги има онлайн със свободен достъп от различни места. Защо тогава писателите ги пишат тези книги, след като ги има онлайн на много места? Това е твоята логика. Още ли не си схванал?
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно всички видове и типове прогнози ги има онлайн, със свободен достъп, от различни институти и организации. Хайде стига с тия драми, и да спрат работа от НИМХ слънцето пак ще изгрее...
18
5
 
1
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Следете македонската прогноза за времето и учете македонски език.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре не разбирам. Започва прогнозата за времето и се нуждае институцията от Х пари. Догодина от У , надали имат толкова извънредни разходи че да не успеят да вържат двата края.
Как така още в средата на годината парите за заплати свършиха, взели от парите за консумативи ама и те свършиха и сега криза, това е трябвало да е обект на внимание още от предната година.
16
4
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Следя един норвежки метереологичен сайт.Много са добри.
15
3
 
8
 
! Отговори
kkk преди 1 година
има различни видове мет. прогнози - за летищата, за селското стопанство и тн.
това където гледате някаква анорексична к.о.в.р.а да ЧЕТЕ нещо си и да показва с плавни движения - действително можете да си го гледате и от телефона . останалите видове - НЕ МОЖЕТЕ
14
6
 
10
 
! Отговори
+++ преди 1 година
Вижте сега, аз предлагам да спрем всички елетроцентрали, защото ток има в НЕТ-а, пардон в контакта. Електроцентралите не са ни нужни.
Също така не разборам защо трябва да орем и сеем по нивите, когато хляб има в НЕТ-а, уф, в магазнина.Нивите не са ни нужни.
Същото е и с този институт. Кой разбрал, разбрал, който не е разбрал, не може да му се помогне.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В НЕТ-а прогнозите са чрез НИМХ към БАН. Ако си мислите, че ако се закрие този институт, ще има прогнози за България е НЕТ-а, то много се лъжете.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После някоя смърфалетка ще прави стриптиз на матряла и ще им пее чалга песни поклащайки пищни баджаци от плазмения телевизор произведен от мръсните комунисти в Китай Китайците не дават на матряла банани и чалта и ги карат да произвеждат лаптопи, телевизори и смартфони.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички прогнози за България се базират на данните на този институт. Само човек, който не разбира нищо, може да предлага да се махнат хората и да се работи само с автоматични станции.
10
7
 
7
 
! Отговори
Въпроси преди 1 година
Зашо не събират информацията с автоматични станции (една такава станция струва по-малко от няколко месечни заплати на един служител оф НИМХ)? Нямате нужда от няколко стотин служителя, от няколко десетки сгради (с разходите за тях ток, вода, ремонти).
Защо този хитър директор купува тези станции от неговата фирма?
Защо трябва на въх Мусала да имате няколко екипа, а не една автоматична станция. Защо трябва да фунционира тази "най-старата" метереологична станция"?
9
7
 
6
 
! Отговори
Киро Скалата преди 1 година
Нещо не схващам, пишете в НЕТ-а и знаете всичко за времето безплатно. За какво са ни тези ретро БАН елементи?

Някой знае ли?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ..

гугъл не само безплатно ще дава, ами дори ще си плаща по няколко милиарда за това всяка година :)))
7
4
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
После - като станем сутрин ще гледаме небето - дали ще вали и ще наплюнчваме пръста -да видим откъде *** вятъра...
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ..

гугъл няма прогноза, не разсмивай с неграмотност
5
9
 
4
 
! Отговори
.. преди 1 година
После Гугъл ще ни го казва безплатно