От Япония до България: От самурайски род до православието

Отец Николай (Оно): България е прекрасна, с прекрасни хора
Обновена: 13 авг 2018 07:12 | 12 авг 2018 20:00, Елка Василева
39
От Япония до България: От самурайски род до православието
Йеромонах Николай. Снимка: БТА

Той е от древен самурайски род, хората от който обаче са едни от първите свещенослужители на Японската православна църква.

Йеромонах Николай (Оно), който посети страната ни, пожела Божията благодат винаги да бъде с България и нейния народ.

Отец Николай /Оно/ разказва пред БТА, че неговият прадядо Оно Сьогоро Сигенобу е бил последният самурай в семейството. Приел е Светото Кръщение с името Йоан лично от свети Николай Японски през 1871 година и е бил един от първите християни на японска земя. Впоследствие Йоан Оно е ръкоположен за свещеник, занимава се активно с мисионерство и става настоятел на православния храм в град Осака.

Семейството на йеромонах Николай е самурайско по бащина линия.

"Всички мъже в бащиния ми род са били самураи. Живели са в град Сендай, който се намира в Североизточна Япония. Баща ми също се казва Йоан", разказва младият духовник за баща си, който днес служи в Токио.

Запитан дали православието не противоречи на самурайските традиции и обреди, йеромонах Николай обяснява: "Самурайството се предава от поколение на поколение. С моя прадядо свършват самураите в рода ни, тъй като той се покръства и приема православното християнство. Нашият род не е приключил със самурайството по собствена воля. Нещата са много по-сложни, отколкото изглеждат. Това е било свързано с политическите промени в Япония в средата на 19 век. Дотогава Япония се е управлявала от Шогуните и самурайските власти са били на почит. Но в средата на 19 век нещата се променят, социалните касти губят своето надмощие, самураите губят силата си на самураи и започват да търсят нови пътища. Някои от тях намират смисъла на по-нататъшния живот в светлината на християнството", обяснява свещеникът.

Сестрата на йеромонах Николай също е православна християнка и заедно с  майка им пеят в църковния хор.

По паспорт името на родения през 1989 г. свещеник е Шигенобу, фамилията ми е - Оно. Кръстен е като бебе, на 6 месеца, при което му е дадено православното име Алексей, в чест на тогавашния московски митрополит Алексей. Вече при монашеството е приел името Николай.

За православието в Япония йеромонах Николай разказва, че то е било проповядвано от Светителя Николай Японски /Николай Косаткин/. Той е бил руски мисионер на японска земя. Дошъл е в Япония в средата на 19 век, когато в Япония не е било разрешено да се проповядва християнската вяра. Постепенно той е бил последван от редица японци. Николай Японски е починал през 1912 година. Към момента на неговата кончина в Япония православните вярващи японци са наброявали 34 хиляди. За цялото си мисионерство Николай Японски е кръстил над 40 хиляди японци.

Свещеникът обяснява, че богослуженията се провеждат по принцип на японски език. Богослужебните текстове са превеждани от гръцки и старославянски от Николай Японски. Има и превод на Библията. Православният превод е направен също от Николай Японски, има и католически, и протестантски преводи. Йеромонахът служи и на църковнославянски.

В момента отец Николай живее и служи в Москва.

Йеромонахът е за втори път в България: "Много ми харесва. Впечатлен съм от вашите църкви, храмове, манастири, от центъра на София и църквите в столицата", каза той.

Японският свещеник каза, че България е прекрасна страна, с прекрасни хора.

"Нека българите бъдат посрещани по света така, както аз бях посрещнат тук, у вас - топло, задушевно, приятелски, гостоприемно. Нека Божията благодат винаги бъде с България и нейния народ", пожела йеромонах Николай.
 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.