Чиновническа България: Тук не е информация!?

Администрацията събира ненужни такси и изисква купища документи
13 авг 2018 07:10,
88
Чиновническа България: Тук не е информация!?
Снимка: архив, Булфото

Забрана МВР да събира незаконно и ненужно лични данни при издаването на документи за самоличност предвижда модел за трансформация на административното обслужване, който предлага вицепремиерът Томислав Дончев.

Изследване в 3700 пункта за предоставяне на услуги от чиновници установило, че има 1701 проблема, с които се осъществява чиновнически тормоз - излишни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекалено бавна работа и пр.

Една от най-проблемните администрации е в МВР, където са установени прекалено много практики, които затрудняват обслужването, разказва пред "24 часа" експерт, участвал в изследването и подготовката на промените.

Въпреки че не е предвидено в закона при издаване на лични документи, МВР изисква от гражданите да предоставят информация като имена и ЕГН на съпруга си и имена и дата на раждане на родителите. Реално тази информация е напълно ненужна, а освен това МВР може да си я набави по служебен път през националната система “Население”, пише в предложенията на Томислав Дончев. Заради това вътрешното министерство трябва да промени заявленията за издаване на лични документи, предвижда пакетът от мерки на вицепремиера.

Подновяването на документи да не отнема повече от 7 дни за шофьорска книжка и повече от 3 дни за лична карта или паспорт, е друга от препоръките към вътрешното министерство. Така при повторно издаване на документи МВР няма да може да събира такса за бърза или експресна услуга, която е в пъти по-голяма от редовната.

При подновяване на шофьорска книжка заради сменена лична карта при граждански брак жените да не заплащат такса за книжката, е трета от препоръките към МВР.

Освен това вътрешното министерство трябва да направи възможно заявленията за издаване на шофьорска книжка да се подават във всяко поделение на "Пътна полиция" или чрез пощенски куриери, а не както е в момента само в поделението по адресна регистрация.

"Местата за подаване на заявленията са ограничени по постоянен адрес, без да има пречка да се подават във всяко звено, доколкото заявленията се разпечатват от единна система", пише в мотивите към предложението за тази промяна.

Почти всяка администрация в България може да облекчи гражданите, като въведе възможността заявяването на услугите ѝ да става устно или по пощата, става ясно още от предложенията на вицепремиера Дончев.

Освен това трябва да отпадне и изискването за предоставянето на номер на лична карта за ползването на почти всяка услуга в страната.

174 удостоверителни услуги пък трябва да станат вътрешни. Това означава, че чиновниците от различните ведомства ще си предоставят информацията един на друг, а няма да карат искащите услуга граждани да разнасят документи на хартия от едно гише на друго.

Издаването на съобщение за смърт, когато човек е починал в болница например, вече ще е вътрешна услуга. Това означава, че близките ще ходят само до съответната общинска администрация, за да получат смъртния акт. В момента те първо трябва да вземат съобщението за смърт на хартия, да го занесат до общината, а след това да се наредят за трети път на опашка, за да получат смъртния акт.

Вътрешна услуга става и издаването на бележка, че конкретен човек не се води на психиатричен отчет. Такава се изисква за редица неща - от записване в университет до получаване на разрешително за оръжие, и се издава от психодиспансер.

Според хората на Дончев психиатричният отчет ще стане електронен, а чиновниците, на които им трябва тази информация, ще си я изтеглят служебно.

Общините също ще трябва да се откажат от редица незаконни режими и услуги, които са въвели. Сред тях са например издаване на разрешително за търговия с цигари и алкохол, каквото в момента издава Каварна. Или пък възможността общините да разрешават или не на фирмите да удължават работното си време.

София пък ще трябва да се откаже да издава разрешение за извършване на таксиметрови превози, защото нямала законово основание за това.

Обслужването на едно гише не работи!

Въпреки че съществува от години и е задължителна, системата за обслужване на едно гише реално не работи, установила проверката на екипа на вицепремиера Томислав Дончев.

Като пример е посочено отново МВР, където принципът на обслужването на едно гише формално е въведен. Гражданите обаче трябва на няколко пъти да се редят пред него, тъй като постоянно чиновниците им изискват плащането на такси, което става на друго гише.

Това водело до загуба на реда, който е даден с номерче от системата за управление на опашките, и повторно редене на опашка, за да бъде обслужен човек.

“При изтегляне на номер и стартиране на обслужването заявителят се изпраща на друго гише или да заплати такса. При продължаване на процеса по обслужване редът му е загубен, тъй като е дошъл ред на следващ номер”, е записано като констатация в предложенията на вицепремиера.

Оказало се и че гишетата, които обслужват граждани по време на обедните почивки, са недостатъчни. Обикновено тогава са най-големите опашки, тъй като хората могат да излязат от работа, за да посетят ведомствата.

Министерският съвет трябва да организира редовно проверки по администрациите на принципа "таен клиент", за да проследява изпълнението на правителствените решения за намаляване на административната тежест, препоръчва още Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fesbuk e palno s takviz vulgarski pisma...
80
9
 
2
 
! Отговори
qna преди 5 години
министър Т. Дончев да заповяда на работното ми място за 8 часа да поработи с мен и с гражданите и тогава да даде прсктическо мнение.
79
0
 
15
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Браво на правителството,ако го направят ще стигнем ниво Зимбабве-африканска страна с най голямата инфлация в човешката история,но има електронно правителство!3.Лелки които да се зъбят,са безполезни!Сменете ги всичките 300 000 с един *** сървър и една електронна система! Само от заплати първата година държавата ще е напред с милиони!4. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА ИМАМЕ ЗАКОН ЗА ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВНАТА ***!5. 99% от нещата които изискват,са ненужни,а само за да управдаят назнаването им!
78
0
 
22
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
1. С един компютър и 3 маймуни може да замениш 90% от цялата ни административна ***,почти всичко което искат могат да си го вземат от колегите им ако някой от двете страни на телефона не го домързи да си размърда туловището!2.Защо трябва да се редим на опашки? 21 век,а администрацията ни е на ниво първобитно общинен строй лични документи се издават от държавата и са с данни които са издадени от същата държава,съответно те могат сами да си ги попълнят и само да ти ги пратят с наложено плащане
77
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ МВР СЕ ИЗХРАНВАТ 60000 ***- 30000 ПОЛИЦАИ И 30000 ЧАНТАДЖИИ
76
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
брех, имало в тая държава някой , който да помисли за малко по-работеща система. Дано и на този министър не му подложат крак заради нечии лични интереси. Звучат добре идеите за промени, дано ги доживеем.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пост 74 е написан от типичен ЧИНОВНИК.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 74Върни се и прочети поста ми. Преди да реагираш просташки. Или се върни в първи клас.
73
0
 
9
 
! Отговори
До Факт преди 5 години
"ненужна информация" е тази която не се изисква от закона, а чиновниците са измислили, под предлог "процедура", че им трябва. Даже когато я имат на компютъра пред очите си, пак я искат! Главният чиновник е спуснал "процедурата" и дребния те гони с нея. Това е беззаконие. По-лесно е за бежанец да стане гражданин отколкото за роден в България етнически българин, дошъл от чужбина, да си извади лична карта; нищо че, по Конституция всеки роден на територията на България е българин... Процедурите противоречат на закона и то по начин който не е в полза на етническите българи!
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системите на МВР, а и не само на МВР, са направени сякаш всички български граждани живеят само в България и на практика не си сменят адреса. Излезе ли българина в чужбина, няма смислен начин, по който това да се отрази в системите на общините, на МВР и НАП например.
71
9
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
Не знаех, че на опашка да ги бият чакали хиляди дипломирани с нужната специалност ...Ти направи ме хвърли в тъча.
70
1
 
15
 
! Отговори
down the drain преди 5 години
Ситуацията за българите в чужбина е следната: те НЕ могат да се яват с акта си за раждане в МВР и да получат лична карта! Отказват им под предлог че не са регистрирани. Това е абсолютно незаконно и неконституционно затова не е споменато в сайта но е факт. Въртят ги на шиш между мвр, община и мистерство на правосъдието с цел да получат пълната информация за роднините им, егн, адреси в чужбина и т.н. Това взима месеци до година.Затова румънските емигранти протестират. Знаят си правата, а българите прекланят глава и правят каквото им се каже. Браво на Дончев!
69
6
 
1
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Очевидно не става дума за ненужна информация, която били искали чиновниците, а за информация, която вече я имат от друго или същото място. Щом искат някаква информация, значи е нужна за нещо, а ние може да си мислим, че е ненужна. В момента чиновниците на най-ниско ниво са вкарани в някакви автоматизирани системи и нищо не могат да направят, ако в системата има грешка или пропуск. Тук става дума за връзка между системи, което едва ли ще намали броя на чиновниците, както си мислят някои.
68
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 5 години
Точно при сегашната система чиновниците искат всякаква ненужна информация. Автоматизираната система, както е по света ги вкарва в рамки и те само обслужват.Колкото до кражбите от обществени поръчки - вероятно е така както казваш, с уговорката че, личните карти и книжки са друга система и доколкото разбирам за нея става дума.
67
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67Да напуска! Няма да плачем за някой чиновник, щото бил напуснал. Незаменими чиновници няма. На опашка чакат хиляди дипломирани с нужната специалност.
66
2
 
21
 
! Отговори
чистка преди 5 години
До 57Колкото и пари да струва автоматизацията, тя ТРЯБВА а бъде направена. Неизбежно е. В 21. век сме. Колкото отлагаме за напред във времето, толкова повече ще се оскъпява. 50% от вас чиновниците трябва да ви освободят от работа и да ви пренасочат към частния сектор, който изпитва глад за кадри.ПРЕКАЛЕНО МНОГОБРОЙНА Е АДМИНИСТРАЦИЯТА В БГ.
65
2
 
6
 
! Отговори
До 66 БПФ преди 5 години
Ти ако почнеш да ги биеш, чиновниците наистина ще започнат да се гаврят с теб и то напълно заслужено. Май идея си нямаш за какво пишеш.
64
8
 
6
 
! Отговори
До 66 БПФ преди 5 години
И какво ще постигнеш? Ще напуснат - за какво срещу 600-700 лева заплата някакви като теб да ги бият?! После ти първи ще ги молиш да се върнат на работа, ама не срещу 600-700 лева, а срещу 3000-4000 лева поне и със защита от такива биячи като теб.
63
6
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Чиновниците няма да спрат да се гаврят с нас, докато ние не започнем да ги бием.
62
3
 
3
 
! Отговори
пари има в момента преди 5 години
В момента държавата да угоди на псевдопатриотите се кани да даде около 5милиарда за въоръжение общо ,аз съм против смятам ,че с тези пари може да се проведе и *** реформа и образователна и здравна и ще има още много...много средства ..гледах едно предаване с покоиния Бож. Димитров в него тои обясняваше за процента комисионна при всяка сделка за днешно време ; че не е по малко от 25--30 % предаването всеки може да го намери та се съмнявам ,че зора е точно за пари и нищо друго.