Да си купиш дом: Какво се търси в големите градове и в селата?

Динамиката на пазара е различна във всички части на страната
13 авг 2018 14:15,
83
Да си купиш дом: Какво се търси в големите градове и в селата?
Снимка: архив Булфото

Устойчивият пазар на имоти в момента се движи основно от български купувачи. Техните предпочитания все още са насочени предимно към големите градове и в по-голяма степен към централните райони. Какъв е профилът на купувача в София, Пловдив, Шумен и в селата според експерти в бранша вижте в анкетата на imoti.net от тази седмица.

Елена Николаева – Инвестиционно-строителна борса

Пазарът на селски имоти на фона на оживлението в големите градове продължава да бъде със слаба динамика, с нарастващо предлагане и свиващо се търсене. Част от причините са свързани със запазващата се тенденция на миграция на населението от малките населени места към големите градове и към чужбина. Сделки се правят главно със селски имоти, които са разположени на петдесетина километра от столицата и големите градове, за да може, ако хората са работещи да пътуват до града, а ако са пенсионери  да живеят близо до семейството си. Селските къщи са предпочитан тип имот за отдих през почивните дни или дори за постоянно живеене, когато са в близост до големия град. Ориентацията на купувачите е основно към екологично чистите и лесно достъпни райони в близост до големите градове, до известните курорти и до населените места с минерални извори. Интресът на чужденците към българските селки имоти е в пъти по-малък в сравнение с търсенето  преди десет години. Забелязва се засилване на търсенето от страна на български емигранти, които може да  разделим на такива, които по носталгични причини искат да си купят имот по родните си места. Другата група са, тези които искат да се върнат и да се установят за постоянно живеене в българската провинция. Първата група са основно хора в трудоспособна възраст, а втората са основно пенсионери. Един много разпространен проблем с имотите в провинцията е, че почти навсякъде има неизрядни документи с много собственици и по тази причина много колеги избягват да работят с евтини селки имоти. За „Инвестиционно строителна борса“ това не е проблем, тъй като фирмата предлага услуги и като строителен надзор. Друг проблем с предлаганите на пазара имоти в провинцията е тяхното качество. Много от тях са в много лошо състояние и се нуждаят от основен ремонт или напълно разрушаване и построяване на нов имот. Много често сумата на ремонта, който трябва да направи новия собственик, надвишава покупната цена на имота. Предлагането на качествени имоти е сравнително по-малко, а за тях има търсене. Може да се каже, че като цяло цените на тези имоти не са надценени. Малко са покупките на селки имоти с цел бизнес – за развитие на селски туризъм и/или еко земеделие. Друг вид инвестиция е покупката на ваканционен имот в селските райони. Хората, които са решили жилищните си проблеми мислят за инвестиция в селата на гръцкото море.  Ваканционните имоти в гръцките села като цяло са по-качествени и някои са на цени по-изгодни в сравнение с подобен клас имоти в България. Но и покупката на имоти в Гърция е добре да бъде направена чрез агенция, която има натрупан повече практически опит в този бизнес.

Кристин Илиев – КА5 имоти

Въпреки че определянето на профила на купувача във един огромен и динамичен пазар е почти невъзможно, можем да разделим купувачите на два основни типа -  хора, които купуват жилище за задоволяване на личните си потребности и купувачи, които купуват имоти с инвестиционна цел, най-вече за отдаване под наем по един или друг начин. Двата типа купувачи имат ясно изразени различия в изискванията си към недвижимия имот, както към вида на имота, така и към местоположението му.  Инвеститорите в по-голямата си част търсят сравнително малки жилища, основно тип дневна с кухненски бокс плюс една спалня, на комуникативно място с бърз достъп до основни транспортни коридори – метро, автогара, аерогара, железопътна гара  или близост до основни потребители на наемни услуги като големи университети, бизнес паркове и т.н. Този тип купувачи се характеризира с това, че не се набляга на определени райони на  София, а се търси комбинация от ниски продажни цени с близост на изброените по-горе свойства. Вторият основен тип купувачи са хората търсещи имот за лични нужди. Най-често срещаното търсене на този тип клиенти е имот с поне две спални, по възможност ново строителство, в повечето случаи наличието на гараж е важно предимство. Тези клиенти се ориентират основно към южните и югоизточните райони на града – Манастирски Ливади, Витоша, Младост, Кръстова Вада. Като цена на имота, обикновено този тип търсения варират в рамките на 80 до 120 000 евро.

Ваня Рангелова – Шанс Билдинг - Пловдив

В момента много млади семейства в Пловдив предпочитат да закупят собствено жилище, като за тази цел ползват ипотечни кредити, вместо да живеят в жилища под наем, тъй като кредитът има своята възвращаемост в дългосрочен план. Българите, работещи и живеещи в чужбина, купуват имоти в Пловдив с цел инвестиция на средства и отдаването им под наем. Относно предпочитаните райони - темата е много обширна.При покупката на имот с цел инвестиция, предпочитаните райони са централната градска част, в близост до университети, училища и големи предприятия. Хората, които купуват имот за живеене, предпочитат локация към периферията на града, с по- малко трафик, важно за тях е удобното паркиране, детски заведения в близост, паркове за отдих и големи химермаркети. Имотите по периферията и извън града стават все по-предпочитани, като профила на купувача е разнороден. Интерес имат, както семейства за целогодишно живеене - търсещи къща с всички удобства, както и такива, които да ги ползват в почивните дни - вилен тип. Привличат ги със спокойствието си и близостта до голям град.

Хари Томов – Томов имоти – Шумен

През последните две години профилът на купувача в Шумен и региона се промени и разнообрази. Много от българите в чужбина започнаха да се връщат в родните си градове и съответно със събрани средства да закупуват жилище. Винаги най-предпочитаните райони са централните, но има и немалко купувачи, които предпочитат в точно определен периферен район, защото са израснали там или за да са по-близо до свои роднини и приятели. Прави ни впечатление, че все повече млади хора купуват жилища в региона, които са на стойност над средната за пазара. Това е един от знаците, че има възможности за развитие в по-малките градове и хората намират мотивация да живеят в тях. Тенденцията с изселването от Шумен към по-големите градове, което беше характерно в последните 10 години, драстично е намаляла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
36
 
! Отговори
haha преди 5 години
И кой купува?България е страната в света с най-бързо намаляващо и най-бързо изчезващо население. На всеки 7 минути страната намалява с по един човек и това продължава повече от 25 години.За 27 години сме загубили 2 млн. души, няма друг случай, в който държава да е загубила 1/3 от населението си без война, без катаклизъм.А се строи като че се увеличаваме с по 2 млн. на година.Нямам друго обяснение освен пране на пари.Да не говорим как с БГ заплати се купуват жилища по 100 хил. евро.
16
16
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Всъщност лесно става да намериш 80-100 хиляди евро. Продаваш наследствени имоти и с тях купуваш апартамент за 80-100 хиляди евро. Ако не достигнат взимаш кредит. Друг вариант - не си с 800 лева заплата, а с повече и теглиш кредит 100 хиляди евро при 550 евро месечна вноска и 4% лихва за 25 години. Обикновено хората са събрали предварително някакви пари и за останалото теглят кредит. Примерно кредит от 50 хиляди евро за 25 години и 4% лихва е с 260 евро месечна вноска.
15
10
 
25
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Имоти купуват само разни мутри или чужденци! Обикновения работещ българин няма пари за хляб. Особено в провинцията хората живеят от заплата до заплата и всичките са затънали във заеми към банки. Аз не съм чул някой нормален човек/познат да е купил жилище последните 10 години. Чувам само за хора които са продали и са избягали на запад.
14
7
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Оказа се, че в София всичко се продава още на много зелено и след акт 16, рядко има някой непродаден апартамент и то само ако е лош и няма да го купиш, ако можеш да избираш. Аз самият дълго време не моежх да намеря апартамент, защото исках да има акт 16, но така не става в София.
13
6
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
В София, всичко веднага се продава, стига да не се иска някаква много по-висока от на останалите цена. Казвам го от собствен опит - наскоро си продадох апартамент и си купих друг. Като тръгнах да продавам исках да се ориентирам как вървят цените и с изненада установих, че апартаменти като моя за продан няма (обикновен двустаен панелен) и моя веднага се продаде.
12
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От къде имат пари за имоти? Нали 99% от хората едвам свързват двата края.Какви да са тия суми 80-100хил. евро бе??? Те даже и милионерите в Бг. повечето не могат да си позволят да отделят такива пари защото са затънали във дългове.А какво оства за обикновени хора.КАК СЕ СПЕСТЯВАТ 100 хил. евро? Ако са кредит, КАК СЕ ИЗПЛАЩАТ със заплата 800 лева.
11
7
 
43
 
! Отговори
Купувач преди 5 години
Моите впечатление от пазара са, че има доста непродадени апартаменти в София и ако имахме работещо пазарно стопанство в България цените на имотите щяха да падат. Логиката диктува, че правителството с помощта на платените медии създава фалшив дефицит и необходимост за закупуване на жилище. В момента с това излишно строителство се поддържа един изкуствен балон с цел някакъв илюзорен икономически растеж. Кой ще ползва тези жилища при положение, че нацията или умира или емигрира?
10
19
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
По мое мнение цените няма да паднат, а ще се вдигат. Е, може да има малко колебание, както стана през 2009 година, но ще се вдигат. Къща на село едва ли е добър вариант за хора работещи в голям град, примерно в София. Цените на имотите около София са такива, че само дворът ще ти излезе 2-3 пъти колкото един двустаен апартамент. Цените са между 100 и 150 евро за квадратен метър двор, отделно къщата. Качеството на новото строителство е по-лошо от качеството на 40 годишните панелки.
9
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента нищо не се търси! Брокерите се надяват на някоя сделчица и дават на появилите се желаещи по две три седмици за размисъл, белким склонят да купят. Уловката за обособеният бокс в дневната пък в върхът на наглостта. Що не добавите и тоалетната към жилищните помещения?
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DiscoveryЩе паднат . Няма къде да идат.Във Варна вече в затворени комплекси са по 600 е и ако вземеш 100 кв. парко място подземно и едно вънка бадава.И в Софето ще стане ама тряба да устискате малко да изцедите далавераджиите предприемачи -тарикати.А иначе реалната цена спрямо строителни материали в момента е 430 лв. кв.м.Останалото е местоположение и длавера.
7
0
 
24
 
! Отговори
Lina преди 5 години
Предлагат си услугите хората, само телефончетата на споменатите фирми не сте публикували. Да бяхте се постарали с повече и по -качествена информация поне. А сега сериозно - вече започнаха фалитите на малките "строителни фирми", лошо е, че прибират пари "на зелено", фалират и хората остават без пари и с мечтата за жилище.
6
6
 
36
 
! Отговори
До Дискавъри преди 5 години
Повярвай ми човече, изобщо не ти трябва да ставаш панелен таласъм! Няма да мине много време за да разбереш каква огромна грешка си направил, но нещата назад няма да можеш (или няма да е лесно) да върнеш! Аз лично вървя по обратния път - от панелно таласъмство към живот в малко населено място в къща.
5
1
 
39
 
! Отговори
диванни войски преди 5 години
Защо не предупреждавате , че статията е рекламна ?!
4
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно умишлено са завишени цените двойно и тройно. Реалната цена на имотите е около 25-45 хил. евра. но след разни там актове 14, 16 и какви ли не стават двойни - над 80 хил. , което си абсолютно престъпно поведение на целия бранш. Но, държавата го позволява това...
3
0
 
19
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Но пък в момента си глася къщата на село, та ако там стане ок, ще се позамисля за апартамент
2
3
 
23
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Скъпички са си жилищата да го ***... принципно аз лично изчаквам надявайки се да паднат цените в София на нещо от сорта на 500-700евра/м2 в нормалните квартали.
1
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, какво са 80-120 хил. евра за българина. Нещо стана прекалено алчно и арогантно, пошло и престъпно.