Обезлюдена българска земя: Преди магазин, сега – некролози!

"Това с празните къщи си е истинска национална катастрофа"
Обновена: 17 авг 2018 08:57 | 16 авг 2018 19:30, Елка Василева
273
Обезлюдена българска земя: Преди магазин, сега – некролози!
Снимка: архив, Булфото

"Това с празните къщи си е истинска национална катастрофа", се казва в репортаж на "Дойчландфунк" от България, публикуван онлайн под заглавие "Обезлюдената земя".

В началото авторът Клаус Мартин Хьофер обобщава: "След края на комунизма младите поколения в България напускат провинцията. Тегли ги към града или към чужбина. Селата западат, населението застарява. Но ниските цени на недвижимите имоти привличат купувачи".

В обширния репортаж с много добронамереност се разказва за всекидневието в село Бракница, близо до Попово, пише Дойче веле. Авторът ни запознава с неколцина тамошни пенсионери, включително с бившия военен Петър Иванов. Той си вари ракия, отглежда зеленчуци и картофи, дори раздава или разменя част от продукцията си. Дъщеря му живее в Италия, където вече си е купила жилище, тъй че едва ли някога ще се засели в Бракница.

Георги Георгиев е наместник на управата в Попово, нещо като кмет на селото. Пред репортера той разказва: "Навремето в Бракница живееха 800 души в 150 къщи. Имаше две фабрики, където хората работеха. След комунизма повечето заминаха. Сега задачата на кмета е да се погрижи селото да не умре съвсем.(…) Повечето са стари хора тук. Имат нужда от вода, ток, лекарства и транспорт до болницата, когато се наложи. Пътищата трябва да се поддържат. Три пъти седмично ни карат хранителни продукти и лекарства - каквото сме си поръчали".

Селото обезлюдяло, но интернет работи

В центъра на селото репортерът открива следи от някогашните по-добри години: поща, автобусна спирка, магазин. Но всичко това е минало, сега край автобусната спирка висят само некролози. Хората измират, а къщите опустяват, констатира авторът и дава думата на германеца Бен, който се е заселил в Бракница заедно със съпругата и с 12-годишния си син.

Бен му разказва, че дошли в Бракница, защото можели да си купят евтино къща с голям парцел. Обичали животните, гледали кози, кучета и котки. Жена му Лена говорела руски, а с този език в едно българско село човек се оправял по-добре, отколкото с немски или английски.

"В Бракница двамата продължават да работят за германски фирми, пишат бюлетини, чертаят графики и оформят интернет сайтове. Инфраструктурата в селото може да се е разпаднала, но интернетът функционира", пише авторът.

По-нататък в обширния репортаж на "Дойчландфунк" става дума и за други чужденци, заселили се в околността, включително и англичани, за празнуването на Великден, за опустялата селска черква. Георги Георгиев и други негови съселяни се надяват някой ден Бракница отново да се съживи.

Георгиев казва: "Това с празните къщи – това си е национална катастрофа. И все пак: тук имаме вода, имаме ток, хората могат да се върнат. Младите обаче не се връщат. Дано пък да дойдат хора от съседни страни – от Молдавия, от Русия. Те политиците го обмислят, но такава перспектива още няма. Моята мечта е да дойдат повече млади хора. Нека ЕС да се погрижи".

Преселниците от Запад са "добре дошли"

Жена му обаче смята, че тези надежди са утопични, твърди авторът. Според него и повечето възрастни хора в селото вече са отписали всякакви надежди и приемат Бракница такава, каквато е. В заключение репортерът обяснява:

"С обикновено оскъдните си пенсии те горе-долу се оправят. Другаде сигурно щеше да им е доста по-трудно с тези малко пари. Ето защо хората са принудени да преглъщат лошата инфраструктура и различните други неудобства. Кметът Георгиев смята за нещо добро факта, че напоследък тук се заселват чужденци от Германия и от Великобритания: „Те получават повече пари от хората тук, за тях тукашните къщи са евтини. Всички чужденци, които дойдоха тук, са свестни хора, без значение дали са германци или англичани. Стига да поддържат всичко както трябва, нещата са наред, независимо от коя държава идват".

А местните хора ги посрещат с гостоприемство – като нови съседи. (…) Макар че особено през зимата в Бракница не е толкова уютно. И човек трябва да проявява повече творческа мисъл – като бившият военен Иванов, който казва: "Имам достатъчно дърва, имам и ракия – животът е хубав".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
8
 
10
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Никой не задава въпроса - защо селата в Турция и Гърция са живи, пълни с хора и деца-много деца.Дори и в Бивша Югославия положението е много по-добро от нашето.А в България и Румъния повечето села са мъртви.Дали пък няма да е заради ужасния руски тип социализъм, когато беше унищожен средния български селянин, основата на нашето общество през вековете.В селата останаха само старците и аутсайдерите, после и аутсайдерите остаряха и край...
201
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи нещастници! Чужденци обясняват на българите българското състояние на немски език! Засрамете се бе де.би.ли!
200
10
 
9
 
! Отговори
Циник до 241 преди 5 години
Седи си у дупката - мушмурок...и лъскай портрета на Тато!
199
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е к'во толкова ? Нали затова скачахте по площадите ? Поне сега има банани целогодишно.
198
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DiscoveryМит е,че много чужденци искали да живеят в България.Тук климатът е неподходящ за възрастни хора-горещи лета и студени зими.Не случайно избират Португалия и Испания ,където зимата е мека.Иначе нямам против такива хора да се заселват тук,но си е една утопия да стане масово.
197
3
 
7
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Швейцарците са го измислисли като всички богаташи си наливат париците там, ами защо ние да не "източваме" пенсионите фонтове на чуждите страни, предлагайки спокойни старини на по-старите, а покрай тях ще се върнат и младите... в България ще се наливат свежи пари, а и с по-голямо желание тея хора ще заобичат родината ни повече от самите нас... имаме възможности, ама незнайно защо никога не се възползваме умело от тях....
196
4
 
4
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Честно казано е много жалко, че България не може да се възползва от факта, че много чужденци най-вече пенсионери искат да живеят по БГ селата, ще питате защо? Или, че не ни трябват... Ами не точно. Тея хора получават пенсии, а по-младите и заплатите си от чужбина както в случая и парите от чуждите държави директно се наливат в БГ. За да им предположи по нормален живот БГ е нужно само да покаже желание, че иска да им помогне... безплатни курсове по български... запознаване с история и т.н...
195
2
 
13
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
в България се живее прекрасно :)
194
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на запад няма села с ниви , има кооперации с огромни масиви от ниви . и има работа дори и за българските сезонни работници .
193
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 234 - Емигрантите нищо не са направили. Моето село наброяваше 5700 души, но по време на ранната демокрация 1500 тръгнаха по големите градове, защото работа нямаше. После още 1000 хукнаха след тях. До 2002-3 от 5700 души, 1200 се бяха установили в Пловдив, Варна, София и Стара Загора, а 2500 души живеят в чужбина. Сега сме 1800 парчета на кръст, като само 300 души са под 45 годишна възраст. Да не ти казвам, че има точно 12 деца, живеещи там. Другите с апро роднини, защото и училище нямаме.
192
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е,алчните и безродни емигранти унищожиха България.
191
7
 
11
 
! Отговори
TTT преди 5 години
Влизам тук и какво виждам - тимуровската дружинка под строй и прилежно се е втурнала да изпълнява заръките. Добри сте в това - признавам, но много глупости бе хора. Разберете - НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВИ ВЯРВА. Жалки драскачи !
190
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 212България не е територия, а народа. МОже да сме на всякаква територия и пак да сме България, стига да си завладеем тази територия. Време е, да се върнем на мисленето, което направи дедите ни велики. ТОва новото ... меко и безплодно не става. Не го ли нпаравим ИЗЧЕЗВАМЕ, ХОРА !!!! КРАЙ, ТОВА ЩЕ НИ Е ! НЕ СЕ ЛИ БОРИМ ...
189
3
 
11
 
! Отговори
;( преди 5 години
И ако някой е с мен - Братя, грабвайте каквото имате и нека се борим за страната и правата си ! Нека направим тази страна, да бъде силна и прекрасна. Нека вдигнем зпалати, нека унищожим корупция и накрая, когато станем достатъчно силни, ще си решим и наболелия "въпрос", дето спряхме да го говорим вече, ще станахме много "PC", което значело на компютър ами "политико-коректни". КРАЙ НА ТОВА!
188
3
 
9
 
! Отговори
;( преди 5 години
И да ! Криза е. Криза е от както съм се родил, верочтно и от преди това. И ако не направим нещо СЕГА, ВЕДНАГА, НА МОМЕНТА, БЪРЗО, какво ще стане? Останали сме с по-малко хора, отколкото на война. Трябва да направим нещо, каквото и да ни струва, за да се отървем от тиранията и пролемите си. Иначе ... до 50 години, какво ще стане? Мутро-политици, който държат по 500 000 дк. зема и по цели квартали, а всички им слугуват, защото държат армият и частни охранителни фирми ...
187
2
 
18
 
! Отговори
do 141 преди 5 години
Каква "Велика Украйна"????? например те гони тебе????? недей да ръсиш глупости във форума. Украйна е откъснато парче от Руската Империя, създадена от Ленин след Октомврийската Революция като автономия в СССР, никога не e била самостоятелна, измислена като Македония, откъснато парче от БГ земя с БГ население.Всички живэщи там дотогава били руснаци сега стават украинци.Каква украйна каква албания,а Бангладеш !!!! ъъъъъъ нямам думи.Чети бе човек, ей ти интеренет, чети.
186
2
 
4
 
! Отговори
;( преди 5 години
До До ;(Спокойно бе ... "човеко". Сега искаш да ми кажеш, че аз съм виновен, на 23 години, за обезлюдяването на българските села и съм предал някого, защото .... не знам защо ? Просто казвам, че начина, по който хората се отнасят към всичко, определено не е устойив модел на повечедние и ако продължава така, един ден няма да остане нищо ... И какво ? Не съм ли прав, да се страхувам за оцеляването на страната ни ? Да не ми пука ли ? Че именно това поведенеи ни доведе, до сегашната криза ...
185
1
 
1
 
! Отговори
do 162 преди 5 години
ха ха, хареса ми 162, много добре го каза, ама тамън на място как си е, браво.Абе мани, какво знаят за БГ-то, ама ще научат, още малко им трябва ще разберат къде са.
184
4
 
11
 
! Отговори
xmmm преди 5 години
не разбирам защо след 30г "демокрация" когато половин БГ е навън в БГ продължават да се разказват басни за заминалите в чужбина българи, как били последни дупка на кавала там, как са чистачи, миячи, гледачи за жълти стотинки, как са предатели и родоотстъпници. То плюене, плюене, плюене....Абе хора, спрете се, погледнете се, вижте как сами сте се докарали до под кривата круша, а спрете да гледате кой да ви спасява и кой ви е виновен, а вижте себе си първом, защото другите не са ви виновни за дереджето, всеки където е си има проблемите и ги решава само вие ги решавате наобратно защото сте самона
183
3
 
18
 
! Отговори
do 212 преди 5 години
"Безродниците рано или късно си плащат за предателството спрямо Родината".Ам ти не си добре да говориш така за българите които живеят в чужбина. Нали точно такива наведени душички като тебе са ги изгонили които крепят мутрите които пред очите ви продадоха БГ, населиха я с чужди и подложиха на геноцид 2 млн пенсионери само защото гласуват за бсп, а не за тях.Ако се върнем ще започнем с такива предатели като вас защото герб са на власт заради м'ърши като вас и ще търсиме отговорност не от тоя дет яде баницата а от тоя дет му я поднася,вие сте виновни хората сега да са в чижбина и вие ще си отгов