Доматите и прасковите – по-скъпи, захарта и олиото евтини

Този август потребителската кошница е с 3 лв. отгоре
18 авг 2018 21:07,
6
Доматите и прасковите – по-скъпи, захарта и олиото евтини
Снимка: архив "Булфото"

Плодовете и зеленчуците поскъпват за разлика от някои други продукти.

Този август доматите и прасковите са по-скъпи, а се забелязва поевтиняване в цените на захарта и олиото.

Потребителската кошница , която обхваща 28 основни храни,плодове и зеленчуци тази година се е увеличила в сравнение с миналата с 3 лева, което означава, че няма особенно поскъпване, съобщи БНТ.

Обилните дъждове и градушките обаче повлияха на реколтата от домати в началото на сезона. В резултат на това сега има по-малко и по-скъпи български домати. В сравнение с август миналата година оранжерийните са поскъпнали с 32 ст., а килограм от доматите, отглеждани на полето, с 40 ст.

Годината не беше добра и за кайсиите и прасковите след мартенските студове и летните дъждове и градушки. Сега прасковите са с 30 ст. по-скъпи в сравнение с миналата година.

На пазара все още няма и много българско грозде, което чакаме през септември. Тазгодишната реколта като цяло е по-слаба.

"Това може да доведе по нататък и до по-високи цени на виното и ракията. Надявам се да имаме хубав септември и октомври, и да няма голямо повишение", каза Дарин Ангелов от Комисия по стоковите борси и тържищата.

От основните храни по-голямо поскъпване има при кравето масло. Поевтинели са обаче захарта и олиото, което се обяснява с по-ниските им цени на световните пазари, а и добрата слънчогледова реколта миналата година
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас в Испания доматите - 0, 30 евро най-хубавите.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА КРАСТАВИЦИТЕ НИЩО НЕ ПИШЕ
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Климатът тази година, не беше особено благоприятен за домати и краставици, така че го ползваме като извинение, да надуем цените с по 20-30%.
3
3
 
10
 
! Отговори
777 преди 5 години
При нас в Германия домати 0,99-1,20 ?.Плодовете обаче са скъпички ,2-3,50 ?
2
1
 
19
 
! Отговори
бай х преди 5 години
каква е тая измислена статистика ?сравнение с миналата година захарта е по евтина на кг с - 0,20 ста доматите са по скъпи на кг с +1,50 / цена на пазара в младост Сф 2,5- 3,50 лв
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"а килограм от доматите, отглеждани на полето, с 40 ст." - ами миналата година от полето се купуваха за 30ст. "Сега прасковите са с 30 ст. по-скъпи в сравнение с миналата година." - а в овощните градини цените са пак същите "На пазара все още няма и много българско грозде" - грозде има, но го бутат в хладилницимай трябва да търсите причина за поскъпването не при производителите а при продавачите