Идея: Чиновниците с пари за почивки, та станциите на властта да "дръпнат"

Предлагат я от Световната банка на Министерския съвет
77
Идея: Чиновниците с пари за почивки, та станциите на властта да "дръпнат"
Снимка: архив, БулФото

Чиновниците да получават допълнително пари, за да могат да си платят за почивка в страната или чужбина, вместо да ползват ведомствени станции. Това е едно от предложенията, които ще обсъждат министрите при изготвянето на стратегия за управление на държавните почивни бази и резиденциите, пише "24 часа".

Предложението е включено в доклада на Световната банка до вицепремиера Томислав Дончев, който бе направен като част от проекта за реформиране на административните услуги по Оперативна програма “Добро управление”.

Още по темата

В момента служителите в администрацията могат да закупуват карти за почивка във ведомствените си бази на нереално ниски цени - например 5 лв. за нощувка, от което обаче станциите са постоянно на загуба. Тази практика е остатък от комунизма, когато чиновниците не са можели да пътуват. В момента е по-добре те да получават допълнително пари към заплатите си и сами да решават дали ще отидат на ваканция в страната или чужбина, препоръчва докладът на Световната банка.

Тази практика носи и по-голяма яснота какви са разходите на бюджета за администрацията, подчертават експертите в документа. Той e предоставен на "24 часа" от Министерския съвет, който е негов възложител.

В момента по-голямата част от разходите за предоставяне на социална услуга на чиновниците остава скрита, защото се отчитат само оперативните разходи на станциите, но не и амортизация, осигуряването на бюджети за поддръжка и пропуснатите ползи. Всички тези разходи в момента се покриват от бюджетите на министерствата, установила проверката на експертите от Световната банка.

Дори и при тези отчети се оказва, че почивните станции и резиденциите носят годишна загуба от 22 млн. лв., които реално се покриват от бюджета на държавата.

Ведомствата в България разполагат със 172 почивни и представителни бази, като общият брой на леглата в тях е над 10 хил. Цените за нощувка са изключително ниски и варират от 5-7,50 лв. на нощ в станции на МВР до 180 лв., колкото струва наемът на малък апартамент в двореца “Евксиноград”. Средната цена във всички бази е 20 лв. на нощ. Дори и при тези цени обаче почивните станции и резиденциите са празни, установила проверката на експертите на Световната банка.

Не помагало и това, че за външни гости цените са двойни, а понякога надхвърлят и 120% от субсидираната цена за нощувка. Но дори и тогава много от обектите предлагали стаите си на цени, които са по-ниски от тази за шезлонг и чадър на плажа в същия курорт. Заради това Световната банка предлага на Министерския съвет да помисли за увеличаването на цените. Идеята е те да останат по-ниски от тези в частните хотели от същата категория.

Не е посочено обаче до какви нива трябва да бъдат вдигнати тарифите на държавните почивни станции.

Експертите направили проучване сред чиновниците и то показало, че биха приели повишаване на цените средно с 15 лв. на нощувка, което би означавало вдигане на цените на базите на МВР например между 75 и 200%.

Станциите и резиденциите се управляват от чиновници, които нямат никакъв опит в туристическия бранш и тяхното възнаграждение не зависи от постигнатите финансови резултати. Напротив, всички приходи от почивните станции отиват директно в бюджета и в тях не остават дори средства за елементарни поддръжка и ремонт. Допълнително почивните станции на властта стоят празни - средната заетост според доклада не надхвърля 50 процента, а в много от тях пада дори до 10 на сто от леглата.

Причина за това е и липсата на маркетинг на почивните бази, за да привличат граждани, които не са част от администрацията. Една-единствена почивна станция опитва да продава своите услуги чрез световни туристически портали като booking.com, установили от Световната банка. Това е управляваната от Министерството на външните работи станция “АДИС-Холидей инн” в морския курорт Златни пясъци. Тази станция обаче е и единствената с професионално управление, се твърди в доклада. От една страна, е част от дружеството за управление на дипломатическите имоти към Външно, от друга, има договор със световен хотелиерски оператор.

Базата на АДИС е двузвездна и реално хотелът е с най-ниска категория в Златни пясъци. Цените за нощувка са 48 лв. на вечер за служители на Външно и 62 лв. за външни гости. Това реално са вторите най-високи цени в ценоразписа на всички държавни станции и резиденции, бие ги само тарифата на “Евксиноград”, където през август почиват само министри и депутати.

Именно намирането на начини за партньорство с големите хотелски вериги е друга от препоръките в доклада за развитие. Така щял да се осигури професионален мениджмънт, който да развива базите.

Първата стъпка за ефективно управление на почивните бази и станциите трябва да е създаването на централизирано управление, препоръчват експертите от Световната банка. Това можело да е специална агенция, която се занимава само с управлението на държавни имоти, подобни на АДИС, която се занимава с дипломатическите, препоръчва докладът.

В момента почивните станции са разхвърляни между отделните ведомства и остават затворени за голяма част от държавните служители, които иначе биха били потенциални клиенти.

Такива агенции или държавни фирми за управление на имотите има в страни като Холандия, Финландия и Германия, посочват като примери в доклада си от Световната банка.

След като имотите бъдат събрани под една шапка, трябва да бъде определен централизиран бюджет за поддръжка. А правителството да намери как да се отърве от ненужните му станции.

Академията на МВР и резиденция “Бояна” генерират най-големите загуби сред обектите на властта, установила проверката от Световната банка.

800 хил. лв. е оперативната загуба само на обектите, които се стопанисват от вътрешното министерство според данните от 2016 г. Резиденция “Евксиноград”, на която летните си отпуски карат министрите, а често се ползва и от премиера Бойко Борисов, прави загуби в размер на 700 хил. лв., почивната база на МВР “Лазур” пък е с 600 хил. лв. загуби на година.

При МВР загубите могат да се обяснят главно с изключително ниските цени, на които почиват в тях служителите. При резиденциите, които се ползват само от високите етажи на властта, обаче причината е голямата разлика между разходите за поддръжката им и генерираните приходи. Често пъти министерствата не плащали за ползването на резиденциите, а тези средства веднага се отчитали като оперативни разходи, установила проверката на Световната банка.

Общото между всички губещи обекти обаче е затрудненият достъп на външни посетители. Заради това в списъка на трупащите големи загуби влизат още и резиденция “Лозенец” в София, която е на военното министерство. Тя обаче не генерира приходи от правителствени събития.

За сравнение е посочен хотел “Флагман” в курорта “Св. Константин и Елена” на военните, който работи целогодишно, отворен е за всякакви гости и съответно има печалби от по 250 хил. лв. на година.

Допълнително утежнение за правителството било и лошото състояние на почивните бази и резиденциите. Почти всички са за основен ремонт или в доста лошо състояние, установили експертите, когато ги посетили.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Комунизмът си отиде . Привилегиите и комунистите останаха.
76
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 5 месеца
Държавата е като зло куче вързано за джанка. Нито яде от джанката, нито дава на някой друг да яде. Ако искате качествена почивка не ходете в мизерни държавни недоразумения.
75
3
 
5
 
! Отговори
ПТ преди 5 месеца
Айде стига сте им яли краката на чиновниците... Не може винаги и само те да бъдат използвани за отдушник на всички за всичко.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ходил съм в почивни станции в Германия, Австрия. Гърция,...на техни чиновници.
Там са нормални държави и го приемат нормално.
73
1
 
5
 
! Отговори
До дрее преди 5 месеца
Смешник. Какъв геноцид те гони, а и някаква дискриминация? По цял свят големите частни и държавни фирми и държавни структури имат такива почивни станции.
72
3
 
7
 
! Отговори
д-р Дрее преди 5 месеца
ДЪРЖАВНИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖБИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ А СЛУЖИТЕЛЯ ДА СИ ОТДЕЛЯ ПАРИ ЗА ПОЧИВКА. ТАЗИ ПОШЛА ДИСКРИМИНАЦИЯ ТОЛЕРИРАЩА ДЪРЖАВНАТА МАФИЯ И ПОСТАВЯЩА ОСТАНАЛИТЕ РАБОТЕЩИ В ГЕНОЦИД И ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На това му се вика подготовка на поредната кражба. Доста апетитни са тези станции за мафията.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Повечето от чиновниците ги спукват от работа срещу мизерна заплата. Интересното е, че в частните фирми се работи 2-3 пъти по-малко и имат по-високи заплати, но там си твърдят, че само в частните се работело. Имам поглед и от двете страни, работя и с двете страни - частни фирми и чиновници.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Повечето от чиновниците ги спукват от работа срещу мизерна заплата. Интересното е, че в частните фирми се работи 2-3 пъти по-малко и имат по-високи заплати, но там си твърдят, че само в частните се работело. Имам поглед и от двете страни, работя и с двете страни - частни фирми и чиновници.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те това му се вика да преливащ от пусто в празно.Гениален икономически ход .Хахахаха
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ползването на тези "евтини" почивни станции излиза най-евтино на държавата. Така държавата залъгва чиновниците, че получават още нещо към мизерната им заплата. Реално чиновниците плащат не по-малко, отколкото трябва за такива мизерни условия, каквито има в почти всички почивни станции.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма държава в света с толкова чиновници ма глава от населението като България! Всяка калинка е поставен на хранилка. Долна пасмина. Без тези калинки всичко ще е много по-ефективно. Явно по цял ден им вменяват колко са незаменими и всичко зависи от тях. В частна фирма всяка една калинка би била изгонена на втория ден поради некомпетентност.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма държава без чиновници, но в България доста хора си въобразяват, че може.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Външно лице съм и ходя една ведомствена станция, стаите са по-големи, тихо и спокойно е, все едно пазителят на шума е вътре. И да вдигнат цените пак ще ходя там. Ходих в един хотел преди време стаите тесни, ако искаш по-широка ни препоръчаха апартамент и защо Световната банка не си гледа Гърция или експертите да си кажат мнението за американските централи, ами опряха до почивни бази у нас.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък предлагам половината чиновници да отидат мигновено на трудовата борса, а на останалите калинки да се даде символична заплата според реалните способности, а не духовни... или други
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак ни водят за носа и стадото блее в захлас. Много позната история как мафията ще присвои поредната обществена собственост.
61
0
 
9
 
! Отговори
Идея преди 5 месеца
Идея. Да премахнем чиновниците и послв да направим филм как extremist на колене ги моли да се върнат срещу 20 пъти по-големи заплати, а те не искат.
60
2
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
ИДЕЯ: Световната банка ДА СЕ УНИЩОЖИ КАКТО СЕ ПРАВИ СЪС ВСЕКИ ПАРА*ЗИТ
59
1
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
Идея: станциите на властта ДА СЕ ЗАТВОРЯТ НАРЕД, И ТЪЙ НАР. ВЛАСТ ДА СИ ПЛАЩА ЗА ПОЧИВКИТЕ КАКТО ВСИЧКИ ДРУГИ
58
2
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
Идея: Чиновниците ДА ГИ УВОЛНИМ НАРЕД