Борбата с ХИВ: Все повече болни, как да се предпазим?

Колко е важно здравното и сексуалното образование?
Обновена: 21 авг 2018 21:47 | 21 авг 2018 21:24, Екип на Bulgaria On Air
21

3442 гледания   |  Още видео
Тревожно преброяване показа, че мъжете, заразени с ХИВ, са 6 пъти повече от жените, а статистиката твърди, че най-рискова е възрастта на хората между 20 и 40 години. Заболяването основно се предава по полов път, но защо случаите на заболели се увеличават все повече? Колко са хората, които не знаят, че носят вируса - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на живо от д-р Радосвета Стаменкова и Юлия Андонова от фондация "П.У.Л.С".

"България продължава да е страна с ниско разпространение на ХИВ. Това обаче, продължава да е и страната, в която не наричаме нещата с истинските им имена и не отдаваме истинско значение на здравните послания, които би трябвало да предаваме. Младият човек трябва да получи здравна инфромация преди да му се случи нещо, а не след. Хората трябва да знаят какво означава отговорно сексуално поведение, преди да им се случи нещо неприятно.", сподели д-р Радосвета Стаменкова.

През последните 10 години благодарение на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария екипи в цялата страна имаха възможност да реализират превантивни дейности с рискови групи. След оттегляне на фонда, обаче, тези хора също се оттеглят.

"Очаква ни съдба като Румъния и Гърция, където възникнаха епидемии. Ако държавата не приеме сексуалното и здравното образование като свой приоритет, тенднденциите ще стават все по-страшни и не ни очаква нищо добро", алармира в студиото Юлия Андонова.

И още в предаването: Какво е развитието по дебатирания въпрос с Истанбулската конвенция?


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Мене преди 4 месеца
На българинът все някой друг му е виновен. Ако не са политиците, то ще са катаджиите или гейовете. Ганьоооо, Ганьо... Загубен народ, майка му стара. Няма бъдеще за младите сред дърти комунисти и закоравели консерви!
13
0
 
1
 
! Отговори
олимпий преди 4 месеца
Преди още 18 години имаше бум,и епидемия в България на ХИВ.И докторите само се споглеждаха и си мълчаха,защото така им бяха казали.Майка ми работеше санитарка,преди да се пенсионира,и от нея знам.Когато се окаже положителна пробата,всички доктори и сестри хуквали да се мият,и да гълтат витамини.То половината държава работи навън по чъжбина,и все най мръсната работа.Как няма да има.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблема със сексуалното образование не е, че ще ги учат как да се предпазват от СПИН, а че ще им обясняват че е ОК да си хомо. Сапиенс, имам впредвид. Никакви сексистки намеци в поста ми ;)))
11
3
 
1
 
! Отговори
Отчето преди 4 месеца
Благодаря на Господ за това наказание за юродивите!!!
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бягайте надалеч от рускините, в русия има епидемия.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СПИН- Американска измама за милиарди долари печалба!!!!!
8
0
 
11
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 месеца
Спин може да се хване и от орална това исках да кажа преди евроатлантическия алгоритъм да цензурира с*вирка!
7
4
 
6
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 месеца
днескашните жени са тотални урви ,докато стигне една жена до вас знайте ,че е минала през минимум няколко десетки ***,тотални развъдници на болести ,внимавайте много мъже никога на голо с българка НИКОГА!Мислете с голямата глава не с малката!Имайте и предвид ,че дори и с презерватив пак можете да хванете минимум хепрс и разни други !
6
2
 
11
 
! Отговори
Оффф! преди 4 месеца
Наричайте нещата с истинските им имена! НПО активистите не искат часове по сексуално образовани (и в момента в часовете по биология в гимназиите се учи анатомия и хигиена на различните системи, СПИН, ХИВ, ППБ). Те искат джендър обучение в училищата.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лекарство за хив има навсякъде около нас. Даже в самите нас, но не е изгодно на производителите на кондоми да го приложат. Защо да се лекува евтино, като може да се дават десетки хиляди евро.
4
8
 
3
 
! Отговори
ибрикчия преди 4 месеца
Аз шкуркам ибрика и нямам опасения, че ще се заразя!
Заразите идват от хомосексуалистите!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е възможно да сме необразовани както казвате и в същото време да сме една от страните със слабо разпространение на болестта много дълги години. Някой някъде лъже или се разпространява изкуствено както има съмнения(както има съмнения и за разни регулярни епидемии и невероятни болести несъществували преди в такива размери). Проучете въпроса и ни обадете пак какво всъщност е положението.
2
0
 
0
 
! Отговори
Амми преди 4 месеца
Нне знамм
1
1
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 месеца
Като наблегнем на ножките