Борисов зове в НС да работят заедно по промени срещу е-кризи

Данните в Търговския регистър са възстановени до 17 юли
Обновена: 21 авг 2018 17:19 | 21 авг 2018 17:00, Камелия Цветанова
49

Снимкa: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов пое вината за срива на Търговския регистър, но и призова депутатите да помислят какво може да се направи в законодателството, така че да не се допускат подобни инциденти в бъдеще.
Още по темата

И макар че социалистите използваха и този случай, за да разкритикуват властта, той поиска да работят заедно за нормативните промени.

"До края на седмица може да имаме напълно работещ Търговски регистър, вече са възстановени данните до 17 юли", посочи Бойко Борисов пред депутатите.

Борисов уточни, че още в първите 24 часа след дефекта на дисковете проблемът е бил ясен и фирмата за поддръжка не е спирала работа.

"За ден последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е обявена фирмата, отговорна за поддръжката – фирма "Лирекс". Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни ИТ експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановено", обясни още той.

Борисов призова да не се оказва сериозен натиск на екипите, които работят по отстраняването на проблема, а да бъдат оставени на спокойствие ден – два, за да си свършат работата.

"На този етап може да се каже, че кризата е преодоляна. И до края на седмица може и да имаме напълно работещ Търговски регистър", каза още той.

Според него поддържането на най-високо ниво занапред е приоритет, но то изисква и допълнителни ресурси. Така че до края на август администрацията има за задача да изработи процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри.

Отделно се работило и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
> но и призова депутатите да помислят какво може да се направи в законодателството, така че да не се допускат подобни инциденти в бъдещеВсе едно депутатите на сън програмират RAID и SATA контролери :-) А за дипломна работа може би са писали разпределена база данни.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
глупости, що не си признаете че дискове са подменени по всяка вероятност от криминални структури
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарите си изгориха архивите в партийния дом,защо да не си заличат и данните!? Имат опит!
19
13
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
Слава на г-н Борисов -той е нашия спасител!!! Господ е българин!!!
18
1
 
13
 
! Отговори
ОСТАВКА ВЕДНАГА преди 5 години
Борисов и Патриотите да си прибират Консулите от Германия които за нищо не стават , освен че не вдигат умишлено Тел. дадени от Консулската служба ами не са и обучени да работят с необходимите Док. изисквани от Геманските власти
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БорисовДори да е така това не дава право на кратуните да крадат като за последно.
16
14
 
4
 
! Отговори
Борисов преди 5 години
За откраднати милиарди, за фалити, за куфарчета, за приватизация под масата... - се обръщайте към колежката Нинова...
15
1
 
15
 
! Отговори
някой преди 5 години
да вземе и назначи на всички постове ЦЦ, нали бе в америка да събира мозък.А Лилето да избира твърд диск!! Много твърд.КОгато някой се назначава,значи някой е гарант за този.Издъни ли се протежето значи гори и гаранта и всички по веригата.Но при нас няма ,,гепиха нови милиарди,изтриха инфо от регистъра..е казва извинете и всичко пито платено.АмиТОЙ ърябва всеки ден да се извинява,защото глупостите им са са всеки ден.Човек без съвест и лице, срам за държавата
14
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 5 години
Проблема не е в дисковете, а в липсата на резервни копия. Едно време търговския регистър работеше на две места, една продуктивна и една резервна система. Баце да каже ако смее защо резервната вече не бачка?
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете.____Потресаващо ! незнам как да коментирам това " успешно действие "
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и все пак
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кой ли път схемата на гербаджиите не минава, а те се правят на ни лук яли ни лук мирисали.
10
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 5 години
ТОЙ защо не вземе да обясни,как смяната на една дама с друга ще реши проблема или ще предотврати такива за в бъдеще. Назначава поредната Калинка. Защо поне един път не вземе някъде за нещо да направи конкурс. Тази Калинка от квотата на Атака ?? Ми утре същата да я сложи начело на Козлодуй или на Пирогов.Правейки конкурс Винету е безпомощен в разговор с експерти.Ето сега ще сложим здрави железни дискове,и няма как да казва построих ви ,,сторидж или че Станишев виновен за полупроводниците
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това във всяка нормална държава би било предостатъчно цялото правителство да си ходи.Но тук е Тикволандия все пак.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я по-добре кажете къде отидоха новите откраднати 20 Милиарда.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов никога не е виновенНякой друг му управлява държавата Той работи към Пътното - реже ленти
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, щом и специалист от Япония сте довели, значи всичко е наред. Дайте сега да видим, какви парички могат да се усвоят, покрай тая работа.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колективната отговорност води до безотговорност .
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да забранят със закон падането на сървъри.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха