В Париж почина именитият ни художник Никола Манев. Поклон!

Покоси го мозъчен инсулт пред болницата
Обновена: 26 авг 2018 09:07 | 26 авг 2018 07:45, Камелия Цветанова
24
В Париж почина именитият ни художник Никола Манев. Поклон!
Снимка: Булфото, архив

Именитият български художник Никола Манев почина днес в Париж след боледуване, съобщи за БТА синът му Александър Манев.

В четвъртък художникът не се почувствал добре и тръгнал без придружител към болницата.

На входа на болницата той припаднал пред лекарите с мозъчен инсулт, поясни синът му Александър.

По думите му смъртта е настъпила в 22,15 ч. (бълг. време).

Никола Манев ще бъде погребан в България, съобщиха от семейството му.

На 28 август творецът трябваше да навърши 78 години.

Никола Манев е роден на 28 август 1940 г. в Пазарджик. Учи в Художествената академия в София. Първата си изложба прави в Смолян през 1961 г. През 1962 г. заминава за Франция, където е приет в Академията за изящни изкуства в Париж и завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Установява се в Париж и работи в ателието си в Ил Сен Луи.

Любовта към рисуването дължи на своя баща арх. Стефан Манев и на неговия приятел - живописеца Васил Стоилов.

Има над 160 самостоятелни изложби в цял свят и участие в много групови изложби и биеналета. Автор е на над 5000 творби, голяма част от които са притежание на музеи, обществени и частни колекции в над 30 държави. През април 2018 г. Никола Манев и колегите му Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков правят обща изложба в Българския културен институт в Париж, където са представени и три биографични книги за тях.

Манев живее и твори повече от 50 години в Париж, но остава завинаги свързан с България. През 2000 г. купува Тянковата къща - старинна възрожденска къща в Чирпан, която дарява на общината и по негово настояване е реставрирана и превърната в галерия. При откриването й дарява свои творби, с което поставя началото на нейния фонд. Галерията носи неговото име и от септември 2003 г. заедно с общината всяка година организира Есенни дни на културата в Чирпан, по време на които различни творци са удостоявани с награда.

Художникът е правил дарения със свои творби и на други български градове - Ловеч, Троян, Пазарджик, Полски Тръмбеш, на Икономическия университет във Варна.

Никола Манев е член на Управителния съвет на Есенния салон на изкуствата в Париж. Носител е на наградата на френското правителство за чуждестранни художници-стипендианти (1966), на златен медал от конкурса "Шенавар" във Франция и на наградата за демокрация на къщата "Форд" в Париж (1968).

Почетен гражданин е на Чирпан (2003), Варна (2012) и Пазарджик (2013). Носител е на наградата "Златен век" - звезда, на българското Министерство на културата (май 2013). През октомври 2016 г., по време на Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България, Никола Манев е обявен за "Общински дарител на годината за средни общини".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
ба Добри преди 5 години
До Анонименсамо дет трябваше задграничен паспорт, който се даваше само на заслужилите комунисти!
18
0
 
1
 
! Отговори
ба Добри преди 5 години
До Мир и светлинаТова за за парцелите е абсолютна истина, почин за самозадоволяване, но само за заслужили!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Признавам си, че днес за първи път имам възможността да разгледам част от творчеството му. Забележително! Имам чувството, че се пренасям в друг свят и реалност.Лека му пръст.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1962 г. всеки българин можеше да отиде свободно и да се разходи до Франция. Отиваше и си купуваше билет я за ТАБСО, я за БДЖ и готово.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше изключително позитивна личност. Мир на праха му!
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече 30 години няма диктаторски режим. Ако не е един, друг ви е виновен. То не беше Сорос, то не беше конспирации на ционисти и там не знам какви си. Все някой в е на.с.рал гащите..
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-изветрели мозъци от българските. Само БКП-та и ДС-та бълнуват. Абе що не се вземете в ръце и да направите нещо в тази красива земя, ами само в *** се самозаривате.
12
5
 
3
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 5 години
До Анонимен 11Със сигурност е по-стойностен от тебе.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този наследник на баш БКПейци е първи десидент анти комунист и антибългарин,които са му дали занаята и хляба,хахаха!Такива да ги ринеш с лопата!
10
3
 
11
 
! Отговори
Бкп преди 5 години
Партията помни своите хора и постоянно ще напомня на простолюдието за тях,като,че ли те са нещо повече от него,а те просто продадоха душите си за шепа жълтици. Времето рано или късно ще ги изпрати там където им е мястото-на бунището.
9
3
 
13
 
! Отговори
Мир и светлина преди 5 години
на душата на Н.Манев.+Гледала съм изложбите му( в България.)По-възрастна съм, свидетел съм на ВСИЧКО след 9.09.1944.Как е заминал през 1962г.СВОБОДНО да следва в Париж.Съобщава се, като че е НОРМално да ходим СВОБОДНО на ЗАПАД 1944-1990г.Не можеше без гаранти от ДС. или "препоръка. НЕ БИВА да се ИЗМЕНЯ и ПОДМЕНЯ соцкомунистическата действителност.( както вчера някой БЕЛчо Белчев пише в Стандарт,че БКП раздавало вилни места на хората безплатно през соцгодини..ЛЪЖИ.( само на Активни Борци( АБФК
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Париж почина един предател..
7
3
 
9
 
! Отговори
Всеки знае себе си преди 5 години
Може да е имал всякакви лични причини и покойният художник, и брат му - почти неизвестният актьор Добромир Манев, за да мрънкат вечно срещу социализма.Но след всички сторени им благодеяния и толериране преди 1990,тези двамата и супер наглата трета жена на Добромир (вече и с нея разведен), би трябвало да са поне по-сдържани, докато хулят социализма. Ако България не беше станала социалистическа, тези трима човека щяха да си изкарват хляба, с мотика в ръка. Земляците на бащите им помнят доста неща.
6
1
 
13
 
! Отговори
И се похвали, че преди 5 години
през 1968 г. Людмила Живкова лично му урежда да остане за постоянно да живее в Париж и пак тя урежда разрешението на брат му да го посещава там,с думите "Това са наши момчета".Без коментар.Как се урежда закупуването на картини от името на разни фондации знаят някои. Какво всъщност върши човекът там, та е толкова ценен за някои, те си знаят.Журналистка го пита тъгува ли за Родината.Той отговаря, че дори само едно минаване по мост над Сена или чаша вино в парижка кръчма не би заменил за родината
5
3
 
13
 
! Отговори
Бог да го прости преди 5 години
Но фактите не бива да се изопачават.Никола заминава за Франция, след като баща му заявява "Ще ти подаря една година в Париж!" - това са думи на самия Никола, в интервю. Кой можеше да направи такъв подарък на 20-годишния си син в началото на 60-те години на 20-и век?Как се урежда приемането в Академията за изящни изкуства в Париж и издръжката там, никога няма да разберем.В интервю по ТV в началото на 90-те години Никола се яви заедно с брат си и се похвали, че Людмила Живкова лично му урежда
4
1
 
52
 
! Отговори
Тъжно преди 5 години
Това ли е начина успелите българи в чужбина да се заврърнат в България ? Жалко .Мир на душата му и поклон !
3
31
 
19
 
! Отговори
AZ преди 5 години
И как така френските лекари не са го спасили.
2
0
 
62
 
! Отговори
дълбок поклон! преди 5 години
Беше харизматична, магическа Личност! Покой на необикновената му душа!
1
2
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледал съм му няколко интервюта по телевизията. Беше емоционален, информиран но смирен човек. Думите му излъчваха една горчива мъдрост. Впечатли ме! После понякога поглеждах негови картини в нета, ама не е ли на живо - не си е работа. Накратко - един качествен човек по-малко. Мир на душата му, на този необикновен индивид.