Симеон II без още една "родна стряха": Из потайностите на "Врана"

Каква е историята на двореца...
1 сеп 2018 13:50, Екип на Dnes.bg
44
Симеон II без още една "родна стряха": Из потайностите на "Врана"
Снимка: архив, Булфото

На Симеон Втори му взеха още една родна стряха. След "Кричим", "Ситняково", "Саръгьол", "Царска бистрица" държавата си прибира и двореца "Врана". Остана му само така наречената Царска къща в градчето Баня.
От всички тези палати най-интересна е историята на "Врана". Крие потайности като "Потайностите на принц Карл". Класическо четиво, което вълнува любителите на книжнината от Възраждането до днес, пише "24 часа".

По време игото землището е чилфик на Осман паша, управител на Софийския санджак. Казвал се "Чардаклия", заради конаците с широки чардаци. През Руско-турската освободителна война са опожарени. Тукашният първенец хаджи Боне Петров купува пепелището от наследниците на пашата. Хаджията брои 500 златни лири за "Чардаклия". Вдига къща с пристройки за ратаите и животните, пуска воденица. Сади овошки, копае зеленчуци, оре ниви, коси ливади. Стопанинът е баща на Георги Хаджибонев и дядо на Бончо Хаджибонев - писатели.
"Чакардлия" ще се запомни като първия "литературен салон" у нас.

В мемоарите си Бончо Хаджибонев свидетелства, че всяка събота под чардаците се събирали тогавашните живи класици - Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Михайловски, Михалаки Георгиев, Пенчо Славейков, д-р Кръстьо Кръстев. Имало и дами - кандидатки за Парнас.

"Чакардлия" е явление край младата столица, на която апетитът на княз Фердинанд не може да устои. Монархът почва да купува земи около чифлика и стъпка по стъпка стяга капана. "През 1890-1894 г. хаджи Боне Петров на два пъти е канен от Фердинанда в двореца, за да го склони да му продаде имота си", отбелязва внукът Хаджибонев. Покровителят на писателското братство умира през 1895 г. Наследниците му влизат в дългове и ипотекират "Чардаклия". На 18 ноември 898 г. имението отива на публичен търг. Състезават се Народна банка, двама еврейски банкери и Никола Странски. Той е придворен аптекар на фердинанд, вади 56 500 златни лева и смазва конкуренцията. След това го "препродава" на княза.

Ловен дворец е построен през 1904 г. по проект на австрийски архитект. През 1909 г. е направена първата копка на цитаделата, завършена през 1912 г. Тя е шедьовър на европейската архитектура. Резбовани тавани, позлатена ламперия и керамика красят интериора. Асансьорът още работи. На тържеството по освещаването ято врани кацат на покрива. Фердинанд вижда в птиците знамение и нарича дворцовият комплекс "Врана". Така черното ляга върху тази точка на родината.

Стоян Михайловски например тръгва по мъките заради статията "Потайностите на българския дворец". Два пъти е уволняван от съдийски служба. Изхвърлят го от Висшето училище, сегашния университет. Като депутат е подведен под съдебна отговорност. Народното събрание му отказва пенсия.

След абдикацията на Фердинан през 1918 г. "Врана" минава въ владение на цар Борис III. Един ден неговата съпруга Йоанна влиза в стаята, в която никой не е стъпвал. Стефан Груев, първият биограф на царското семейство, пише: "Тежки черни пердета спираха светлината, а въздухът миришеше на мухъл. Гипсови и восъчни маски на умрели роднини бяха изложени в тази стая, която Фердинанд наричаше "погребалната стая", едно зловещо място, където мистично склонният, суеверен цар можеше да се отдаде на размишления за задгробния живот".

На 9 юни 1923 г. преврат сваля правителството на Александър Стамболийски. Димо Казасов е в делегацията, която песащава цар Борис във "Врана". След смъртта на Борис царското семейство се мести във "Врана". На 24 март 1944 г. дворецът е бомбардиран от англо-американците. На другия ден отиват да огледат пораженията регентите проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов.

"Иpгорял е съвсем вторият етаж на новата сграда и дясното крило на първия етаж. Партерът и лявото крило на 1 етаж са запазени, но станали необитаеми", отбелязва в дневника си Филов.

На 8 септември 1946 г. е насрочен референдум за република или монархия. Резултатът е предварително ясен. Месец по-рано царицата е посетена от политкомисар. Уговарят я да напусне страната със самолет.

В условията на народната демокрация дворецът "Врана" последователно е обитаван от Георги Димитров, Васил Коларов и Вълко Червенков.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 месеца
БРАТЯ , ДАЙТЕ С СМЕТКА , ЧЕ МОЖЕШЕ ДА СМЕ " НАГАСАКИ-СОФИЯ " ИЛИ "ХИРОШИМА-ПЛОВДИВ " !!!!!!!!!!!!!!!
38
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
завалията симеончо нема пари да си вземе стая в хотел и все чека на държавата да го приютява
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БРАВО! Този път ми хареса заглавието: Симеон втори-без титлата цар! Защото той никога на е бил такъв.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Де да беше Симеон втори ,като Симеон първи....
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Цветанов до Царя

Не им знам задкулисните игри,но Ако Цветанов се точи за този комплекс и парк,хиляда пъти по-добре да го вземе царя.
34
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Срамни работи. Целият свят си уважава и тачи монарсите само бай ганьо няма уважение към никой и нищо. За това сме на това положение и 500 години роби.
Този човек ни вкара в ЕС и сега преди да свърши го влачат по съдилища за неща, които така или иначе са само мозеи. Жалка картина от жалки хора. За това никога няма да смв големи и винагие бъдем дребни.
33
1
 
8
 
! Отговори
Цветанов до Царя преди 4 месеца
Имам си 9 апартамента, сега искам и един замък, гаджето ми Бойко си има остров. Сега ще си го купя,нали вече е на тъъърг???
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако го вземе някой олигарх,ще го ос.ре и застрои със сигурност и хората няма да имат достъп до Врана,знаем ги какви са,ако го вземе Симеон,ще го пропилее,знаем какъв е.
Най-добре да остане държавен ЗАВИНАГИ и обществен.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фердинанд вижда в птиците знамение и нарича дворцовият комплекс "Врана".

Хахаха,какви опашати лъжи!Че името Врана съществува и преди това,имаме дори река Врана.
А що се отнася до комплекс Врана,трябва да остане изцяло държавна собственост и да нямат право други да притежават този имот!Ще късат билетчета вход,ще направят ресторант и др.,за да има пари да го поддържат.
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека да разрешат на царя да остане във Врана...като атракция за туристите.
29
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТАЗИ ДИНАСТИЯ Е УВИСНАЛА НА ВРАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЕЧЕ 130 ГОДИНИ И НИ Е ДОНЕСЛА ОГРОМНИ НЕЩАСТИЯ.
28
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този изнудвач Симеон,да се маха от България,достатъчно окраде и изсече горите!Наглец!
Вън!Той няма да спре да изнудва и смучи кръвта на българина,докато някой не се сети да го разкара!
27
13
 
11
 
! Отговори
сам преди 4 месеца
Не знам на кого е двореца, но 100 % съм сигурен че ако държавата е собственик няма да може да се грижи за него...
26
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички имоти дето ги предписват на Кобургите са собственост на Интенданството т.е. на Държавата.Така,че мадридският просяк не притежава нищо!
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
"Или публикацията е намек, че имотът е на Симеон и "неправилно" му го отнемат?"
---
Ми, то днесКА нали е Симеоновден? Да зарадват малко Св. Симеон Пътник. :)
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
"И сега кой ще е собственик?"
---
Подозирам, че някой ще продаде един остров и ще си купи един дворец. :)
23
2
 
28
 
! Отговори
Жив... преди 4 месеца
...да го ожалиш, човечеца !
Ей, Симеоне, ако нема къде да спиш - ела дома, че ти турим некъде !
22
13
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 месеца
Долу алчните...герберски ръце от царския дворец.Тук прозира герберска...интрига да се одържави двореца и след това поради липса на...средства за подръжка,да го продадат на...половин цена на герберски олигарх.Поне 5-6 парчета точат...зъби,но за сега няма да издаваме...фаворита.
21
2
 
5
 
! Отговори
до №17 преди 4 месеца
"Боже колко невежество има по този свят!"Юпи няма нищо общо с "мутра"-- Аиде верно ли?
Ами ти явно си от тънките крадци с бели якички.
Нали знаеш - Няколко може да са хитри, но не повече от всички.
Невежия в случая си ти ,другарю тарикат.
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата изобщо не е прибрала Врана, заглавието е фалшиво. Мина делото само на 1-ва инстанция. Може да се обжалва още 2 пъти. Т.е. ще минат години.Освен това държавата трябва първо да върне милиони, които Симеон твърди че е вложил за ремонт на двореца и които съдът услужливо му призна. И накроя не забравяйте че неговия охранител сега е премиер и се готвеше да сключи споразумение със Симеон за имотите. Може да се досещаме в каква посока щеше да е. Вдигна се шум и той се отметна, както винаги.