Смяната на министри решава ли проблеми?

Според социолози оставките са "тържество на популизма"
3 сеп 2018 22:10, Екип на Bulgaria On Air
20

Премиерът Бойко Борисов събра на среща управляващата коалиция. ГЕРБ и лидерите на "Обединените патриоти" обсъждат трите министерски оставки, които министър-председателят поиска и които предизвикаха напрежение в мнозинството.

След инцидента край Своге, при който загинаха 17 души, Бойко Борисов поиска оставките на трима министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков.
 
На този фон президентът Румен Радев настоя оставките да не бъдат начин за решаване на проблемите. Според държавния глава трябва да се поеме истинска отговорност за инцидента край Своге и управляващите, както и опозицията да се насочат към решаването на реалните проблеми и налагането на реални алтернативи.

Социологът Юлий Павлов и политологът доц. Стойчо Стойчев също се съгласиха, че с оставки проблеми не се решават.

"Специално трагедията в Своге показа по какъв начин функционира системата за управление на обществените процеси в България, въобще как се управлява", каза в студиото на "Денят ON AIR" политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той обаче беше категоричен, че това не е система на управлението само на ГЕРБ, а тя е валидна за всички партии и коалиции, които са били на власт в последните 30 години. Политологът добави още, че решаването на подобни системни проблеми като пътната безопасност с персонални промени, няма да доведат до нищо.

Социологът Юлий Павлов също се съгласи с мнението, че смяната на министри няма да помогне за справянето с определени проблеми. Той дори нарече тези действия "тържество на популизма" и сподели мнението си, че Радев, Нанков и Московски нямат никаква вина за инцидента край Своге или за този с бащата на президента Румен Радев. Павлов каза също, че виновен си е водачът на автобуса, който падна в пропаст край Своге.

"И ако има наистина нарушения в асфалта, трабва да се търсят първите виновници. Тази комисия, която е приела проекта, а това е част от АПИ. Всички други си подават оставката, само АПИ не", подчерта социологът пред Bulgaria ON AIR.

Двамата гости говориха и за бъдещето на управлението на кабинета. Според тях БСП не предлагат алтернатива, а само персонална замяна и според тях няма кой да събори това правителство, защото няма сила нито в парламента или извън него, която да е способна на това.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
:)))) преди 5 години
Най-точният коментар е на номер 10 - зрител.
14
1
 
3
 
! Отговори
Dino преди 5 години
Valery Simeonov pak izleze prav,
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, сега само ни трябва да открият телефон за SMS-и ЗА/ПРОТИВ заявените оставки и ще си решим проблемите. ВЩе има и полезен ефект, както финансов, така и социологически.
12
1
 
2
 
! Отговори
читател преди 5 години
Освен Швеция има и други скандинавски страни и те определено не споделят Шведския модел. Те обаче определено се справят по-добре в икономическата сфера.
11
2
 
6
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Оставките определено няма да решат проблема, но БСП постоянно иска оставки и хората си подадоха оставките. Аз лично очаквам кога Нинова ще си подаде оставката, защото изтеклата година премина в искане на оставки и отклоняваше вниманието на провителството от градивна дейност.Същото и за добилия печална слава уж български президент.
10
5
 
2
 
! Отговори
гатанка преди 5 години
Нищо не решава.Пътищата си остават същите.Хората ще се самоубиват а може би това е била целта - различни начини за да ни премахнат .
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ме прощавате, ама опитите за отхвърляне оставката на Нанков си е жив цинизъм! Нямал бил вина за трагедията в Своге! Че той ако има вина ще му се търси наказателна отговорност, а не политическа! Тогава ЧИЯ ще е политическата? Или пак ще заметем под килима ОТГОВОРНОСТТА, като при Цецка за ТР?
8
3
 
9
 
! Отговори
23 преди 5 години
Този е най-тъпият въпрос,който се задава напоследък.Учудващо е,че и т.нар. политолози отговарят,че не решавали оставките нищо.Ами ,че сложете едно магаре да управлявя тогава!То и без това не липсват горе такива.Субектите на управлението са най-важният компонент на системата,ако я има!Да не настъпел хаос!?Че това сегашното какво е,ако не хаос?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората искат да гледат как щракат белезници по ръцете на политици.
6
4
 
16
 
! Отговори
Социализмът преди 5 години
Не работил? Кажете го пак, когато въведат безусловен базов доход в скандинавските страни. Не работи, защото при него едрите риби не могат да лапат за сметка на обикновените, ето затова американците го преследват като чу ***. Ето затова умря Кадафи. А вие дъвчете дъвките на богатите и живейте в мизерия.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само извънземни, от дупката в цяла пица, могат да решат проблема!
4
13
 
8
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 3. Ти сериозно ли? Затова ли не прокопса нито една държава със социализЪма? Даже и от съвременния социалист Николас Мадуро взеха да бягат венецуелците. И те така.
3
9
 
20
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Както и да беше при социализъма връзвахме двата края. Гонеха се, издигаха се, това обикновения човек не го интересуваше. Винаги си плащаше и ток и парно и вода, и даже оставаше да иде на курорт с жената и децата.Бай ви Тошо беше специалист.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Барби и двама клоуна, обясняват как се управлява държава. Е това е популизъм!
1
11
 
18
 
! Отговори
Бре бре преди 5 години
Тържество на популизма ли?А през социализЪма как беше? Другарят Еди-кой-си "е снет от поста си и преместен на нова, по-отговорна работа!" Та народецът да е наясно, че БКП е "права, когато съгреши дори!"И ако някой виден другар съвсем оплеска нещата, единственото, което може да му се случи, е да го издигнат на още по-висш пост!