И родните комари разпространяват западнонилска треска!?

Проф. Тодор Кантарджиев: Резервоар на вируса са прелетни птици
5 сеп 2018 10:45, Анисия Иванова
12
И родните комари разпространяват западнонилска треска!?
Архив: Булфото

Западнонилската треска е заболяване, което се среща често в съседните ни страни на Балканите, като има доста случаи, особено в Сърбия и Гърция. Това коментира пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

През 2015 г. за първи път у нас е доказан случай при дете, който за щастие е с благоприятен изход. На 3 септември е доказан западнонилски вирус в материали от 55-годишен мъж.

Още по темата

Вчера стана ясно, че 55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече от тестовете диагноза - западнонилска треска. След тежко прекоматозно състояние пациентът се подобрява, съобщиха от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни заболявания.

"Ако 200 души бъдат ухапани от заразен комар, заболява един, който може да развие възпаление на централния мозък от 100 души с такова възпаление, може 15-20 да загинат, в зависимост от степента на възпаление", обясни проф. Кантарджиев.

Опасният вирус се разпространява от нашите комари, които хапят вечер и през нощта, а резервоар на вируса са прелетните птици.

"Носилите категорично не са тигрови комари, това е заблуда", обясни експертът. Вирусът може да бъде пренесен чрез заразена кръв, потвърди проф. Кантарджиев.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
tman преди 5 месеца
до 9 Х, то и морския орел се казва морски, ама не живее в морето, а египетския лешояд не живее в Египет, а испанското врабче не е само в Испания, птичия грип не е само по птиците, свинската тения не е само по ***, кучешката не е само по кучетата и ла*на не излизат само от тоя гз
9
3
 
8
 
! Отговори
Х преди 5 месеца
Пуснаха хиляди мигранти от Африка и сега се чудят кой да изкарат виновен, за африканска ч.ма по селско стопанските животни и треската по хората.А това според названието им идва от Африка.
8
1
 
6
 
! Отговори
НЕ ентомолог преди 5 месеца
Само не знам защо има снимка на цикада, вместо комар. Трябва да си значително глупав, дори да не проучиш нопознатата матеря.
7
3
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 месеца
Абе появиха се едни черно бели комари като врабчета и много хапят (и викат ГЕРБ ПОБЕДА)...
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми не ква нилска треска ви гони? Те нашите комари налЕ са имунизирани и ваксинирани, ни треска ги лови, ни шарка, ни дявол
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вчера, пак не сте си направили труда да сложите малко препинателни знаци, че да разберем мисълта на професора относно статистиката.
4
2
 
3
 
! Отговори
komardjiq преди 5 месеца
Забелязал съм че при висока концентрация на алкохол в кръвта, комара умира още преди да е боднал хобота :)
3
1
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 5 месеца
ОоооХапа ме двукрак женски комар...да пиша ли завещание или вече е късно?
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички прелетни птици да се евтаназират. И да не си помисли някой че тия зарази не могат да се донесат от новата арийска раса - това е невъзможно!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Новодошлите лекари и инженери са причината