Най-голямата концертна зала в Пловдив - в разруха. "Свирят" само капките...

Това се случва в една бъдеща Европейска столица на културата, каза Мариана Чолакова
6 сеп 2018 17:35,
15

Най-голямата концертна зала в Пловдив тъне в разруха. Освен това Пловдивската опера е принудена да обикаля чужди сцени, само и само, за да има къде артистите да репетират и да показват своето творчество.

Концертната зала е в окаяно състояние. Покривът тече от всички страни, а в кофи се събира водата, която се стича от тавана на залата. Мазилката пада, къртят се дървените плоскости, а миризмата в залата е ужасяваща.

"От много време сградата е оставена да се руши. И това се случва в една бъдеща Европейска столица на културата, в която концертната зала е в ужасяващо състояние. Няма резултат от многократните жалби, подавани до различни институции. Операта няма къде да репетира и да изнася своите концерти", разказа пред Bulgaria ON AIR Мариана Чолакова - член на фондация "Дом за Пловдивската опера".

По думите ѝ ако операта иска да изнесе концерт, то намира зала доста трудно.

"Използваме възможностите на Дома на културата. Там обаче сме с много други наематели. Залата се ползва и от други театри и други култрни институции. Това не е място за висококачествени концерти. През лятото се възползвахме от Античния театър", обясни още тя.

Инж. Любозар Фратев, който е председател на фондацията "Дом за Пловдивската опера", подчерта, че неколкократно са писани писма до Министерството на културата, а преди няколко месеца е била проведена и среща с министър Банов, която е завършила с обещание за ремонт, но до ден днешен залата тъне в разруха.

"Проведени са 2 конкурса и повече от 3 месеца не е определен проектант. Чуват се оправдания, има едно бавене и една пълна незаинтересованост", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
И без да искам , на ум ми идва мисълта, на един колега по форум, която той пуска тук от време на време-за бананите и тоалетната хартия едно време, и сега.Защо ви е концертна зала? Чалгаджиите пеят по стадионите , не им трябва, а повечето млади хора не са стъпвали даже на театър, да не говорим на опера...За какво им е? Смартфона е в джоба им, може да си я свалят от нета, а и няма "далавера" , да се ходи на опера...
13
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
То, държавата е в разруха, а вие се учудвате за една зала....Даже и да я ремонтират, резултатът ще е същия, както плочките пред НДК, както асфалтът на Трейс.Прав ще излезе Бай Тошо, че това, което е построил, сега не можем само да го боядисаме...
12
0
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
""""Най-голямата концертна зала в Пловдив - в разруха."""Може да е в разруха ,ама това е прогресивна, демократичка ,евро-гейска -неолиберална разруха.Ами виновни са комунистите, ако не е бяха построили ,сега нямаше да има разруха ,нали.На демократичния народ не му трябват някакви си симфонични концерти ,на него му дай чалга,чесън ракия и хвърляне на салфетки
11
3
 
16
 
! Отговори
we преди 5 години
Пародия на културна столица
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Залата освен за концерти може да се пригоди и за баскетболТака е навсякъде по светаЕдна зала се използва за много неща Важното е да се събират приходи от наемането на залата
9
0
 
19
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Да се върнат крадените пари от държавата и народа за 30 г назад и пари ще има за всичко.Крадците , мутрите, мафиотите и палачите на народа в тухларните!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да гизнат в таз мизерна дyпкa да идат да поднесат цветя пред паметника на нашия велик баща и духовен учител Махатма Ганди.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Пловдив има ли хора ощв ?:)
6
1
 
10
 
! Отговори
Кой ще... преди 5 години
До АнонименКакъв нов Мерцедес, бе пич? Колата му я струва, я не пет бона.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си ремонтират покрива сами днешните времена изискват човек да има 3-4 професии всички на курс за зидаромазачи и тенекиджии, който не се развива и не върви напред гизне във вода. Що за опера, кога са строени и как не са изкарали пари за един нов покрив.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Га строиха МОЛ-ове ни риваха
3
0
 
23
 
! Отговори
Ek преди 5 години
Имам гениална идея: иззетите пари около 10 млн. Лв. от Маринела и Ветко Арабаджиеви /които така и така няма да им се върнат/, след като били и незаконни да се използват за ремонт на операта. Бизнесмените са пловдивчани - да направят нещо за културата, освен това са и радетели за нея.
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Веждито дс обяснява колко лош е Орешаарски? 10 години ГРОБ на власт - 10 ходони мизерия
1
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че на Радев баща му кара чисто нов мерцедес, с който гази инвалиди с ТРОТОНЕДКИ!