НИМХ: Развод ми дай! БАН: Да, но частичен!

Акад. Ревалски: Нещата стигнаха до крайност, няма връщане
10 сеп 2018 13:15, Анисия Иванова
42
НИМХ: Развод ми дай! БАН: Да, но частичен!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Общото събрание на БАН се съгласи с искането на правителството НИМХ да бъде изведен от структурата на Академията, но реши това да е частично.

Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

"Отчитайки декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет", е определението, с което се решава промяната.

НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност, заяви акад. Юлиан Ревалски.

На въпрос как от БАН се съгласиха на такова историческо решение за излизане на част от НИМХ от Академията, акад. Ревалски коментира, че "нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно".

Според него решението за НИМХ вероятно ще се отрази върху имиджа на БАН, защото НИМХ винаги се свързва с БАН.

"За други институти на БАН днешното решение съм убеден, че няма да повлече крак, защото НИМХ е изключително специфичен институт, тъй като учените в него са на щат около една седма от целия му състав", коментира акад. Ревалски.

Попитан какво ще се случи с материалните активи след излизането на част от НИМХ от БАН, акад. Ревалски каза, че Общото събрание решава, но на първо време ще им бъде предоставена сегашната собственост, за да могат да работят. След това се предвижда да се създаде смесена работна група, която ще изработи правила за приемането от ОС на БАН.

Като брой на учените и работещите, НИМХ е най-големият институт на БАН, тъй като има филиали в цялата страна и стопанисва имущество, предоставено му от МОСВ за хидроложката дейност, обясни акад. Ревалски. Той отново отбеляза, че учените в НИМХ са малко.

Решението на Общото събрание на БАН "нищо не е и нищо не прави, защото в предложението няма текст за частичното изваждане с активите и пасивите с името на НИМХ", заяви бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов след решението.

Не можем да фукционираме без инфраструктурата, която е създадена и това се пунктовете, сградите и комуникациите, които Националната хидрометеорологична служба поддържа, заяви проф. Брънзов.

НИМХ вече 12 дни е без всякакво ръководство и няма кой да подпише никакъв документ, включително финансови задължения и плащания, и хората ще останат без аванс и заплата, заяви проф. Брънзов. Неговият първи мандат беше прекратен предсрочно от Управителния съвет на БАН.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
Прав си преди 5 месеца
До Вътрешни особености

Но за да се реши този проблем трябва конкуренция. Без млади и нахъсани за научна дейност (а не кариеристи) хора, няма как да се случи. Когато заплатата е 600 лева, то никакъв свесттен кадър не можеш да задържиш. Тук отговорността се пада на държавата. Тя е тази, която не може или не иска (или и двете) да организира научната дейност в България. Същото е и в университетите. Тук-таме има по някой и друг свестен кадър, останал поради лични причини тук. Собственикът е виновен
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето ви една проста схема - Минстерство на земеделието взима НИМХ. прави нова структура. Уволнява всички 1200 души. После назнача 200 души - от тях 50 души калинки. 1000 души са съкратени. Вече не могат да се върнат в БАН - бюджета на БАН е съкратен. И в новото звено няма работа за тях. А Министерство на земеделието прилапав имотите.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
1200 души няма кой да ги вземе. Нека Министерство на земеделието направи една агенция от 150 човека, а другите да ги уволни. Сами ще се върнат в БАН.
19
0
 
7
 
! Отговори
До 12 и 14 преди 5 месеца
Нали точно за това пиша - имотите на БАН са с различен произход. Това, което е дарено от частни лица, е придружено от нещо, което се назовава "воля на дарителя". Ако сме правова държава, тази воля не бива да се нарушава.
Но с онова, което е купено или строено с бюджетни пари следва да се постъпи така, както ще бъде най-изгодно за държавата като цяло. Чак след това са ведомствените или съсловни интереси.
18
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Този цирк ми заприлича като на отделянето на Втория синод на БПЦ.
Евала на цярят / май единственото добро от него/, че имаше задник и рече: Като искате втори синод излизате от имотите на Българската Православна Църква и правите си втори, трети или който искате синод, но имотите са си на Българската Православна Църква.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НИМХ нека кажат защото не пуснаха одиторите, с което те се изправиха директно срещу Закона. Не срещу УСтава на БАн - Срещу ЗАКОНА. Те нямат право да отказват одит.
16
0
 
7
 
! Отговори
Учени извън БАН преди 5 месеца
До Всеки учен може

Има учени в СУ, Техническия, НБУ и на много други места. НИМХ към кой университет иска да отиде? Кой университет иска да ги вземе? Колко научни института има извън БАН, университетите? На това трябва да си отговорят колегите от НИМХ. В кое министерство има институт, който провежда научна дейност? Има научен съвет, докторанти, научни проекти и т.н. Аз не знам такива, но може и да има. Има и частни звена, които се занимават с научна дейност.
15
2
 
5
 
! Отговори
Вътрешни особености преди 5 месеца
на БАН:
Цедката и изнудването не са, само за да допуснат някого до научна длъжност с научна степен.
Друго е по-важното - да го допуснат до позиции, позволяващи да печели от още няколко източника или само да си мързелува на щат, особено ако е жена от заможно семейство.
Защото има не един и двама асистенти или обикновени висшисти от научно-помощния персонал, които през целия си трудов стаж се пребиват от работа за чужд интерес,
с надеждата да получат по-изгодна позиция. Но това никога не става.
14
1
 
6
 
! Отговори
Драги ми смехурко преди 5 месеца
До ЧАСТИЧНО ?!?!?!?!
Нали точно това ще се обсъжда с този, който ще пожелае НИМХ. Както тези неща не са на БАН, те не са и на НИМХ. И може да се окаже, че Министерството на земеделието ще ги вземе, без повечето служители и няма сила, която да спре този процес, след като НИМХ напусне БАН. Да не би НИМХ да командва парада? Много се заблуждава. Лесно да се вика на БАН, но ще е много трудно на министерския съвет.
13
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Защо никой не се сеща за Академик Вежди с пожизнената пенсия от 2500 лв.
Веждичката стана ли академик или изчаква?
Колко познавате с официална пенсия от 2500 лв.?
12
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
КОЙ иска имотите на БАН, при Дянков не мина номера да приберем имотите на куп и сега ще късаме парче по парче.
11
8
 
5
 
! Отговори
Всеки учен може преди 5 месеца
да осъществява изследователската си дейност не само в БАН.
Защо феодалните старци вбесяват българина и нагло придърпват под шапката на БАН ПРАВОТО да бъдеш учен?! Искат шуробаджанашките им шайки да спекулират с научните степени и звания и да доят кандидатите за научна работа, като ги използват като роби и като ниско платени слуги, като източник на подаръци и услуги, а както се знае за някои "корифеи" - нямат нищо против и подаръците кеш! За да те допуснат до докторат и научна длъжност!
10
7
 
7
 
! Отговори
ЧАСТИЧНО ?!?!?!?! преди 5 месеца
Не ви ли е ясно, че ръководството на БАН иска да запази някаква структура, носеща названието НИМХ, за да може и за нея да иска бюджетни пари?
Цялата дандания е за пари!

На какво отгоре Общото събрание на БАН ще решава съдбата на собствеността, чрез която НИМХ изпълнява функциите си? Има логика да се произнасят, ако става въпрос за дарения, направени на БАН преди 1947 г. Но какви права имат феодалните старци върху онова, което е купувано или строено с бюджетни пари и на общинска земя?
9
1
 
6
 
! Отговори
данъкоплатец преди 5 месеца
Да ги преместят най-накрая щом толкова ревът, но състава да се редуцира минимум с 50-60%. Те да не си мислят, че ще е като сега. Каквото е било до сега в БАН никъде няма да намерят. Ще се молят да се върнат. Както има една поговорка - Не може туй в онуй и душата в рая.
8
3
 
9
 
! Отговори
Некромонгъри преди 5 месеца
До Некромонгъри: Наистина, според мен НИМХ трябва да се премести към Минстерството на земеделието, т.к. то зависи най-много от прогнозите за времето. Да се инвестира в автоматизирана измервателна техника и да се съкратят хората между 60 и 80 %. Няма да има докторанти, проекти и други такива. Само прогнози.
7
3
 
10
 
! Отговори
Некромонгъри преди 5 месеца
Пак кьорфишеци. Развод не е възможен, т.к. тук се прехвърля булката от един жених на друг. Не може без приемащ жених. Такъв засега няма. Т.е. НИМХ искат да отидат в един по-добър свят, където новият жених ще ги носи на ръце, но той може да се окаже гърбав и недолюбащ науката. Например, те си мислят, че МОН ще ги прегърне и ще им дава толкова пари, колкото на целия БАН. Но е по-разумно НИМХ да се премести към Минстерството на земеделието, а там ще им намалят състава на половина и без наука.
6
6
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 5 месеца
А дали определените от теб като мърди не са някъде другаде, а не в НИМХ?

За един приятел питам. Щото не знам колко Общото събрание е резнало от поредно участие в разните му международни срещи, конференции и други на всичкия си изнаучен кадър, въпреки спорния принос на мероприятия като цяло за напредъка на даден сектор, но съм пряк свидетел на неколкократните ликвидации и закривания на наблюдателни пунктове и станции от мрежата през годините. За безкрайното почуда на посещаващите ни чужди специа
5
9
 
7
 
! Отговори
annybody преди 5 месеца
БАН ни виси на шията още от основаването си, но след назначаването на сатрапа-"акад." Тодор Павлов (1947г.) бюджетът им се увеличава многократно; на НИМХ са отпускани толкова, колкото на "великите патриарси" на българската "нАука" им хрумне.
НИМХ са едни от малкото, които все пак вършат нещо, а от всичките десетки институти на БАН какво сме видели досега - приложна, фундаментална наука или голословие и жален плач?
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БАН = ДС, а ДС не пуска лесно, особено когато има финансова полза. Гледам, троловете на ДС са силно активни, нищо чудно.
3
12
 
14
 
! Отговори
Рашко преди 5 месеца
Как така, ще се цепят от БАН! Че те ако всички работещи институти вземат та се отцепят, как ще оправдаят съществуването си хилядите нефелни хрантутници в БАН?!! Къде ще се пенсионират хора като ст.н.с. Владимир Живков, син на правешкия овчар, уЧен в областта на на амонячните пари и торовите смеси?! Ами другите парашутисти, отрочета на червените фашаги?!! Може ли такова нещо?! Засрамете се!