Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва

От бранша искат диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%
20 сеп 2018 07:11, Анисия Иванова
255
Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва
Архив: Булфото

Цената на хляба се вдига поне с 15 на сто, заяви Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.

10 процента идват от покачването на цената на брашното, заради по-скъпата пшеница тази година, а останалите 5% се дължат на повишението на газа, тока и дизеловото гориво, обясни той пред "Труд".

Така най-масовият хляб от 700 грама, който досега се продаваше по левче, вече струва 1,10-1,15 лева в магазина. Преди купувахме брашното по 480 лева за тон, а сега цената е 580 лева за тон, посочи Людиев. По думите му качеството на пшеницата, а от там и на брашното, е добро тази година.

Още по темата

Има покачване на цената на хляба, но то е различно за различните видове и по райони, коментира и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. По думите й поскъпването не е драстично и от него не трябва да се прави политика.

Тенденцията е да продължат да се покачват цените на всички компоненти, които участват във формиране на цената на хляба като енергоносителите, пшеницата, както и стремежът за по-високи доходи у нас.

Единственият начин стойността на хляба да се задържи, е да се въведе диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%, категорична беше тя. По думите й ползите от това ще са изсветляване на сивия сектор в бранша, стимулиране на свободната конкуренция и повече в постъпления в пенсионната и здравната система у нас.

"Практиката досега големите вериги да слагат 45% надценка е твърде луксозен пакет, който не може да бъде прилаган", заяви още Кукушева по повод идеята на земеделския министър Румен Порожанов да води разговори с хипермаркетите да слагат надценка за хляба само толкова, колкото да покрива брака и разходите им. По думите й обаче не винаги разговорите водят до конкретни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
13
 
! Отговори
Антибоко преди 5 години
Слава на Боко и помнете ние го избираме....Слава, слава , слава..........
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Себестойноста на хляб от хлебозавод е 30 стотинки.При частни фурни и други такива не знам.
13
3
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
А-а, не "гербави". Причината "трябва да се търси" в "комунистическото минало-о-о, наследниците на комунистите и т. н. и т. н." Това макар и майтап е тъжно. От мен само "благословии" за режима.
12
2
 
14
 
! Отговори
Cucurbita преди 5 години
Вий какво искате бе, няма само заплати и пенсии да се повишават?
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при ГРОБ!
10
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При положение, че пушите цигари за 5 лв/дн, няма да ви съжалявам, че давате 10 ст повече за хляб. Ще пушите 1/2 цигара по-малко. Голям прас!
9
5
 
6
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО. преди 5 години
Левът е стабилен. Ама цените се повишават. Как може да е стабилен? Или е манипулиран? Отговор от бълг. ( попълни сам):"Цените се повишават, точно защото левът е стабилен. Следват сравнения с 3000лв за долар и растящ БВП и каквото можете да си помислите и измислите като причина.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Виготура Тогава взимай си го направо от завода. Ако големите вериги са с надценка 50%, какво остава за малките, които са още 50% отгоре
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така крадливите ни политици се грижат за хората.Всичко се вдига,заплатите все същите.
6
6
 
26
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
50% от цената на хляба е надценката на търговеца. Това е истината. Дистрибуторите и веригите лапат на гърба на бачкащите и купуващите
5
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видими гербави резултати...
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Коментара ти е доказателство, че "сития не вярва на гладния".
3
5
 
19
 
! Отговори
GERBer преди 5 години
само 15? смешки. поне 70% трябва.
2
45
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко хляб яде човек дневно, че за 15 ст го правим на въпрос. Сутрешното ми кафе струва кажи-речи два хляба, а кутия цигари - 5.
1
7
 
29
 
! Отговори
Оптимист преди 5 години
Тъкмо без хляб ще се храним по-здравословно.