Ток, горива, зърно, брашно… хлябът подскочи с 20%

Зърнопроизводители признават, че новата реколта е с нова цена
17 сеп 2018 07:40,
38
Ток, горива, зърно, брашно… хлябът подскочи с 20%
Снимка: Reuters

Хлябът поскъпна в няколко града на страната, включително и в София.

За повишението предупредиха преди дни браншови структури и министърът на земеделието и храните. В Пловдив цената скочи с 20 процента, а в Пазарджик увеличението на хлебните изделия е с 30 стотинки.

В столицата малките фурни вдигнаха цените още преди няколко дни. Повечето с 10%, но има и такива, които искат и по 20% над досегашната цена. Те обаче предлагат специални видове хляб, които и преди това струваха доста над обикновения.

Още по темата

Големите заводи-хлебопроизводители засега държат цени, но и при тях поскъпването на природен газ, зърно и брашно няма как да не се отрази.

Големите зърнопроизводители признават, че новата реколта е с нова цена. Ако на борсите до преди два месеца тон пшеница е струвала 300 лева, сега  тя се търгува за 350.

"Вследствие на аномалии в различни региони на Европа и света имаме по-малко производство, световните борси реагираха. Пшеницата е борсова стока. И сега се продава на по-високи нива, съответно и в България се изкупува на по-високи нива", коментира пред Нова тв председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Хората споделят, че при 200 лева пенсия всяка стотинка е ценна, а точно пенсионерите са тези, които разчитат на по-евтин хляб, за да преживеят. Опасенията на потребителите са, че след поскъпването на хляба, ще скочат и цените на останалите храни и продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако скокне народа, що ще чините вие господа?
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само левът е стабилен, а и Борисов е стабилен. А можеме и без леб.Сега ще се ръкува и с Тръмп, за което ще му платим разходката със самолет от нашите джобове.Направо в рая си живеем.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е па вие всичко се вдигнало с 20 %. Нали по важното е че един с филия мас каза че сте стабилни. За толко дребни проценти ли ще се праите на умрела риба. Че щели да ви бръкнат по надълбоко и се уплашихте. Вас не ви беше страх кога ви го укараа дебелио с котешката глава без вазелин та сега ли че щели да улезнат още 20 сантима. Ного издребнявате бе.
22
9
 
4
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
Може със заплатата да си купувам все по-малко хлябове, но за сметка на това си купувам все толкова евра. Това е защото левът е стабилен.
21
4
 
3
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
Какво ви дреме за цената на хляба? Може един хляб да е станал лев и 20, но важното е, че левът е стабилен. Едно евро си е все лев и 95. Я вижте турците, хляба им е 20 стотинки (1 лира)ама еврото стана 10 лири. Като тях ли искате да станем?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За преклонената сабя е така това е мислене на роб, а всеки риб бързо си намира, даже и още да няма, господар, тоест мръсен диктаторски ***, който заслужава един откос в главата, не говоря за Бойко а принципно, такава е съдбата на всички народи с такова мислене, ако ще сочим хора бих мислил примерно за комунистите те са точно робовладелци.А за цените, на въздуха и светлината, цената скочи ли.
19
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
на нас потребителите каква ни е ползата от евросубсидиите щом цените секачват спираите субсидиите те отиват някьде другаде или спрете износа
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата не е направил нито едно работно място за десет години , но изравни безработицата с тази на Станишев 2008 г , като изгони , прокуди 1 000 000 млади хора и деца !Само за тази година бяха закрити 10 % от училищните паралелки . Още догодина ще бъдем ПЕТ МИЛИОНА !!!
17
2
 
28
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Няма друг народ,който да има поговорка:''Преклонена глава сабя не я сече!''Насадено ни е от османците и като вдигат цени никой не скача за да не пострада.Два милиона избягаха от БГ с надеждата да си намерят по-добро място,докато тук се оправят нещата,но те нещата няма как да се оправят сами.Писането в нета няма да пречупи управляващите.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко, дето го купуваме всеки ден, скача с 10-20%... А иначе инфлацията е 0.х%, вервай, народе....
15
0
 
17
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Да поздравим майките на нашите ръководители !!!
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре, другата неделя ще взимам рентите от 100-те декара, 20тона зърно, това са 1000 кинта горница.
13
3
 
31
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
В Гарция един истински хляб, печен във селска фурна струва 1 евро, но е 1.5-2кг хоне според външния му вид. Освен това няма грам консерванти и набухватели (който си е купувал - знае). А тук уж субсидии, уж евтина работна ръка, уж големи хлебозаводи, уж големи зърнари и накрая цената му е двойна за нас потребителите. Да не казвам колко са в сивия сектор с този хляб и тези купони по селата. И накрая скъпотия!!!
12
19
 
3
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
До 18: Я вземи обясни тука, щото гледам, че си от умните, как според теб бойко тиквата влияе на борсовата цена на пшеницата?Миналото лято бензините като падаха защо не приписа заслуга на омразната ти партия? Или само, когато борсовите цени растат за това е виновен лично омразния ти бойко?
11
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Гарантирано от ГРОБ и Бойко Тиквата - мутрата от СИК !
10
17
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
В хранителния бранш са предимно фирми от лидерите на БКП/БСП, - а те винаги мислят за светлото бъдеще на народа...
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво се дават тия евросубсидии на зърнопроизводителите ? За да е скъпа пшеницата и хляба ?
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно заради цената на петрола. Винаги има някакво обяснение при вдигане на цените. Интересно ако някога паднат, и то не след прекомерно надуване, какво ли ще е обяснението: )
7
13
 
2
 
! Отговори
Fakt fakt преди 5 години
Fake news.
6
1
 
24
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Абе всичко опира до простата,некадърна ТИКВА....защото ТОЙ прави всичко...оставка ТИКВО!