Болногледачка в чужбина: На Запад е трудно, но у нас се задушавам

"Европа е пълна с българи висшисти, а големият губещ пак е България"
Обновена: 22 сеп 2018 07:56 | 21 сеп 2018 18:30, Елка Василева
344
Болногледачка в чужбина: На Запад е трудно, но у нас се задушавам
Снимка: Дойче веле / В. Барямова

От пет години Снежана Митова е болногледачка в чужбина. "Много е тежко. Но въпреки трудностите, ще продължа да работя навън. В България се задушавам", признава тя. Пред Дойче веле тя разказва за работата си в Германия и Австрия.

От 2014 година насам Снежана Митова е болногледачка в чужбина. Намерила работата чрез българския офис на една полска фирма, наемаща болногледачи за Западна Европа. Преди да замине, 57-годишната жена изкарала курс по немски език.

През първите две седмици в Германия тя обгрижвала една неподвижна възрастна германка в село до Улм. След това била изпратена в Аугсбург, където се грижела за собственик на хотел, който бил в инвалидна количка. Спомените на Снежана от времето, прекарано в Аугсбург, не са особено хубави. Два пъти била удряна и блъскана от мъжа без причина - в присъствието на неговата съпруга, която пък незабавно поискала нова гледачка. "От фирмата ме посъветваха да пусна жалба заради насилието. Направих го, но и до днес не съм получила отговор", разказва тя.

Третата ѝ спирка в Германия била Льовенщайн в провинция Баден-Вюртемберг. Там в продължение на четири седмици обгрижвала онкоболна жена - помагала ѝ да се придвижва от количката на леглото и обратно.

Така минали първите два месеца в Германия, след които Снежана се върнала у дома в софийското село Лозен. Зачакала фирмата да я потърси за нов ангажимент.

Когато човек издъхне в ръцете ти

Позвънили ѝ обаче едва седем месеца по-късно - през април 2015. Казали ѝ, че още на следващата сутрин трябва да тръгне отново за Германия. "Този път имах късмет. Грижех се за един възрастен мъж. Семейството му беше много добро и пожела да остана по-дълго", разказва 57-годишната жена. "Работих там една година, разкошни хора бяха", спомня си тя.

По-късно Снежана намерила друга фирма, набираща подобни кадри. Тя обаче предлагала работа в Австрия и условията били доста по-различни. Договорите били за по два месеца, след които болногледачът трябвало да се прибира в родината си и да чака ново позвъняване. Когато отишла за трети път в Австрия, болният човек, за когото се грижела, починал в ръцете ѝ. Преживяла тежък стрес. Събрала куфара и пак се прибрала у дома. Снежана още няколко пъти заминавала и се връщала в България. "Болногледачът е смазан от стреса, страшно е да гледаш умиращия в очите и да не можеш да помогнеш", казва 57-годишната жена.

През март тази година се наложило да обгрижва възрастна жена в Инсбрук с много напреднала деменция. Обяснили ѝ, че при всяко излизане задължително трябва да изключва бушоните, за да не стане беля, ако на бабата ѝ хрумне да включи тока. "Замисляли ли сте се колко в България могат да си позволят да плащат за денонощна грижа за родител с това заболяване? В нашата страна това е голям проблем", коментира Снежана.

Болногледачката е работила и в дома на българка. Въпросната жена била 4-годишна, когато родителите ѝ избягали на Запад, сега е на около 82. "Да не попадаш при българи! Мъжът ѝ също е българин, а синът им беше получил инсулт. Тя се държеше ужасно с мен, непрекъснато вдигаше скандали, искаше да съм денонощно чистачка, перачка, гладачка и да съм постоянно около сина ѝ", разказва Снежана.

Там била принуждавана да мие прозорците и пода всеки ден. И редовно била обвинявана, че нищо не прави. Болногледачката не издържала и поискала фирмата да я освободи от ангажимента. Отново се прибрала у дома за месец и пак се върнала в Инсбрук, този път да обгрижва старец.

За безизходицата в България

"Какво ли не съм работила в България - всичко! Когато дойде демокрацията, работех в предприятието "Книгоразпространение" в София. Бях управител на склад за учебници за техникумите. Но складовете се разпродадоха през 1992 и ме съкратиха", разказва Снежана. Продавала дини на пазара, после няколко месеца работила в едно кафене, след което и на вестникарска сергия.

"По време на целия безкраен преход към демокрация съм работила какво ли не, хващах се и на смени. Добре, че родителите ми навремето ми помагаха с децата", разказва тя. Често получавала откази заради това, че има и деца.

Накрая научила за професията на болногледачка, заела се да учи немски език. "Бях готова да сменям памперси, да чистя къщите, но в замяна на това да получавам свестни пари, с които да помагам на семейството си. По договор ние нямаме задължението да хигиенизираме целия дом на болника, а само помещението, където се намира той, но от всички семействата изискват това - плюс пране, готвене, гладене", уточнява тя.

През октомври Снежана пак поема към Инсбрук. Няма намерение да се отказва от прелитанията натам и насам. "Въпреки всички трудности, навън се чувствам много по-добре, отколкото в България", признава тя. Сега за нея най-важното е да се намери добра работа за 20-годишния ѝ син, който е назначен на минимална заплата в един магазин. "Заради него тръгнах да гледам чуждите старци в Европа - знаеш ли какво е момчето ти да е на 14 години и да не можеш да му дадеш левче да излезе с приятели? Стоеше си сам у дома като затворник, това една майка не може да го понесе", горчиво отбелязва тя.

Дъщеря ѝ завършила Музикалната академия в Пловдив, но днес работи като фризьорка. "И какъв е смисълът да имаш висше образование в България? Европа е пълна с българи висшисти, а големият губещ пак е България", казва Снежана.

"Въпреки всички трудности в чужбина там дишам. В България безизходицата ме задушава", признава с болка 57-годишната болногледачка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Само 200Българин от България с мозък - русенско варено с лук и моркови!
186
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 203Знаем ги ний джаргоните още от по татовото! Ама ги не пишеаа у Разбойническото да си мислят небесугите че ги немаа. Все чуждите *** гледаме а нашите не видим!
185
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията ви изгони от страната ви и от домовте ви, да ходите да робувате на някои си. Това нормално ли е???? Не!
184
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 199"аман от мрънкалници чуждопоклонници"аман, аман ама с празен бустан! Смеем се на Брексит но сме пълен Клексит! аман аман иде паплачта керван. И ви газят и ви ритат и не ще ви жалят а преплитат. Файлетони сипят се кат фараони. *** червени се целуват и със връзки завоюват!
183
8
 
5
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Това което пише за минималната заплата в един магазин са пълни глупости !В България има така наречените прагове на които осигуряват работника а в хранителните стоки те не са на минималната заплата така че не може да бъде назначен на нея освен ако просто си измисля или лъже!
182
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,,,А пък моят син Снежано от село Лозен на 10км от центъра на София сега си сменя работата за двойна заплата а е само на 19 години и му предстои да е студент и то тук в СОфия прЕдстави си.Ще получава чисто два пъти минималната заплата + бонуси ако се справя добре и след около година има право да иска повишение на заплатата.Не знам как синът ти на двайсет години работи за минимална заплата в магазин.Най добре ще направиш наистина и шерката ти да вземеш,аман от мрънкалници чуждопоклонници.
181
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
197, и родния гласпапир е твърд, едър и здрав, ама за който иска - може! А и вечер ще се видиш с приятели па ще се посмеете. В Германия в най-добрия случай - през уикенда разходка в парка, и то ако си в по-голям град.
180
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иван 195То с ръчното "шлайфане" се понасяше но иде механизация плюс зимата! Родната шкурка нима е по мека! :))))))
179
8
 
15
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Когато си объркан без род и Родина и сновеш безцелно между немските и австийски дърти ***, това е резутата - хвалебствена статия в Дойч веле
178
5
 
6
 
! Отговори
Скоро ислямските преди 5 години
Мигранти чраз заселване и особено чрез размножаване-запомнете го добре, ще са мнозинство в Германистан и това безродно емигрантско създание-болногледач, ще страда много
177
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От бежанците никой в DE не се е хванал на работа, и няма да се хване.
176
1
 
13
 
! Отговори
Поредната преди 5 години
Манипулация и заблуда на дойчо-веле,скрита реклама на робския труд в Германистан. е сега си имат милиони ислямски мигранти и заселници от тях да си наемат болногледачи
175
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дааам... През юли бях в Дрезден! Собствениците на апартамента през това време си бяха в тук в Бг. Това видях, това пиша. Па който иска да иде и да види лично :) С по-малко от 1000-1500 евро да не тръгва! И то ако има квартира.
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 182Викаш не е куче като куче или малкия Дзвяр от Странджа планина! Що ни редиш рибарски муабети!:)))))))
173
8
 
6
 
! Отговори
Когато си загърбил преди 5 години
и предал Родината си, ония го усещат и се отнасят с теб като куче, слуга, безроден роб продал се за пари, така и и с тази слугиня в Германистан
172
1
 
5
 
! Отговори
44 преди 5 години
До 61 Нещо сте объркали няма такава заплата за доктор с една нула по става - и понеже съм в системата то и санитарите не вземат толкова...Не пишете неподготвени...
171
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрезден и Лайпциг са градове от бившата ГДР и там пак се диша. Но във Франфурт, за да идеш на кръчма трябва да теглиш заем, или супер гъзap с порше панамера да те е поканил!!! А на излизане от кръчмата може арабин да ти резне зелката! Абе екстра е!
170
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 176Ох пак файлетони прехвърчат от български майстор на късия разказ! Абре тези у Джунгахория ептем са Клекснали! :))))))))) Чудомир да беше щеше да се сопре!:)))))))
169
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същия Дрезден за нормална уж вечеря, пак за 4-***, сметката беше над 400 евро!!!!! Тогава разни заплати по 5-6 хил евро започнаха да ми малеят, а това са редки заплати в Германия! Масовката от обслужването я вземе две хил, я не. А пенсионерите масово са на 900-1100 евро. За кръчма не си и помислят!
168
0
 
5
 
! Отговори
робовладелец преди 5 години
Набирам миачи на *** ! Започване и тръгване веднага. По релация Дупница-Сливница !