Независимост, Освобождение, Съединение... Кой трябва да е Националният празник?

Денят на Независимостта е отричан дълги години, а има и много скрити факти
21 сеп 2018 20:06,
61

Историците казват, че Независимостта на България е един нов-стар празник, други пък спорят, че това е национален празник на страната ни, а за трети това е просто един почивен ден.

Кой е националният празник на страната ни и къде е истината в дебатът на историците – в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира историкът доц. Валери Колев.

"Тези неща са регламентирани в законодателството. Може би 90% от държавите по имат един ден, който е обявен за Национален празник. Останалите са просто официални празници – неработни дни. В този смисъл при нас е съвсем ясно, че 3 март е Националният празник", заяви в студиото историкът.

В много държави, обаче, именно Денят на независимостта е обявен за Национален празник. Трябва ли страната ни да мисли в тази посока или 3 март твърдо остава датата, която е по-правилна от историческа и политическа гледна точка?

"Тези, които са се освободили, наблягат на Независимост и Освобождение, както е в нашия случай. При монархиите обикновено Националният празник е свързан с рождения ден на държавния глава", коментира още доц. Колев.

Когато говорим за Деня на независимостта в България, обаче, нещата придобиват малко по-различен аспект. Много хора са на мнението, че тази дата не е особено важна за страната ни от историческа гледна точка. Как историците коментират историческата дата?

"Независимостта за страната е както свободата при обикновения човек. Когато една държава е независима, тя става пълноправен член на световното семейство. Когато България е станала независима в доста далечната 1908 г. може би 2/3 от държавите в света не са били независими – по-голямата част от тях са били колонии", сподели още историкът.

Около българският Ден на независимостта има много факти, които голяма част от народа не знае. Освен това, празникът е и отричан поради една или друга политическа или идеологическа причина още от 1944 г. до 1998 г.

Каква част от историческите факти познаваме и колко голяма част от тях са били пренебрегвани в този период? Можем ли днес в 21 век да се наречем изцяло независима държава? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Анонимен;От 23.12.1877 г. до 22.01.1878 г. Се проведе Цариградската конференция на която ни гласуваха АВТОНОМИЯ и 175000 кв. км. ТЕРИТОРИЯ. Русия провали конференцията защото искаше да води война с Турция за да си възвърне статута от преди КРИМСКАТА ВОЙНА. Целта на Русия са ПРОЛИВИТЕ.Русия ни раздаде ЗЕМИТЕ заедно с Австрия.Те подписаха РАЙХЩАДСКОТО И БУДАПЕЩЕНСКО споразумение.Русия и Англия ни разделиха ;Споразумение ШУВАЛОВ --СОЛСБЪРИ.
31
17
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До -29;На *** оная работа е колония. Колония бяхме на СССР.Комунистите бяха колониалната администрация.Правата които имахме бяха ;Право на труд и жилище.Преминаването на границата ставаше с ИСТРЕЛ в ГЪРБА. Ако беше свободно нямаше да остане 1 в комунистическия "рай".Сега пътуваш където си искаш. Работа няма само за НЕКАДЪРНИЦИ и МЪРЗЕЛИ. Има недостиг на работ. ръка. Виж колко Туристи има ! Шосетата са задръстени.Като не ти харесва марш в Русия.
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гръмнем Бойко, ще обявим деня за национален празник.
29
9
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
Трети март изобщо не е удачен. Какво да викаме на турците - честит празник? Или ние да почиваме, а те да работят. След десети ноември *** се изхвърлиха да се подмажат пред Же/льо Жабата, защото и той беше роден на 3 март. Искаха тайно да го изкарат монарх.
28
4
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Рождения ден на Б--я е 13 Юли 1878 г. Тогава е подписан протокола в Берлин и тя съществува като юридически субект.
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупава статия.Каква независимост, какво Съединение, ако не сме били освободени?Ако трябваше сами да го направим дали щяхме да успеем сами? И каква щеше да е цената?
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква независимост? България сега е колония на евросъюза, не виждате ли, че отново сте поробени?
25
9
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Анонимен--19.Ана теб казвал ли ти е някой колко си глупав.Русия изобщо не дойде да ни освобождава.Русия и свобода са несъвместими неща. Свобода дава свободен народ. Тогава бяхме по свободни от руснаците.Чети Достоевски.Прочети писмата на Татишчев до Александър 3и На Александър 3 до Ген. Обручев.На Цариградската конференция ни гласуваха АВТОНОМИЯ И 175000 кв.км. територия. Граф Игнатиев я ПРОВАЛИ. Русия ,Австрия и русофилите бяха против СЪЕДИНЕНИЕТО. Русия насъска Сърбия да ни нападне.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съединиението - България се увеличава два пъти, бием Сърбия а имаме само капитани, пък те имат генерали.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам бг филм озаглавен деня на независимоста и да е с Асен Блатечки.
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Псевдоисторици са се заели да доказват, че друг трябва да е националния празник, а не освобождението. Целият проблем в настоящия национален празник е, че той е свързан по някакъв начин с Русия и всеки път около този ден българите си спомнят на кого дължат свободата. За да може да се внушава омраза към Русия е необходим друг национален празник - зад всичко това стоят пропагандните механизми, използвани от служби, които ще ни употребят в антируските си кампании.
21
11
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
3 март 1918г. Денят на победата на България над БолшевишкаРусияТози договор е тежък за Русия, която губи 1 милион кв. км територия и 60милиона население, задължава се да изплати 6 млн. марки и контрибуции в натура,част от които получава и България. Благодарение на това развитие ПОЛУЧАВАТСВОБОДАТА ОТ РУСКО ИГО Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландияизлизат от Руската империя и възстановяват своята държавност. Турция получаватеритории в района на Батуми и Източен Анадол.
20
3
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Така наречения Ден на независимостта за мен е абсурден празник, защото днес България е по-зависима от всякога.Властта се опитва да внуши, че сме самостоятелна и суверенна държава, но всички знаем, че това не е така.Трима американски сенатори дойдоха преди 2 години и спряха 3 грандиозни печеливши за България проекта - "Южен поток", АЕЦ Белене и "Бургас - Александруполис".За каква независимост говорим тогава ?!
19
2
 
6
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Как кой?!!!! 13 юни-рожденият ден на другаря Бойко !!!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Те някои не могат да разберат откъде Вазов го е измислил това иго в "Под игото". Според разни продажници никакво иго не е имало. Продажници винаги е имало тогава са се продавали на турците, сега - на американците.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние българите имаме мноог национални празници. Нямам против да съществуват и 10 такива.
16
1
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Разбира се, че националния празник на България трябва да е денят на нейното освобождение от 5 вековно робство.Без освобождение нямаше да има нито ден на независимостта, нито съединение.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Само немога да разбера откъде го измисли това американско робство
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Денят, в който се освободим от американско робство, трябва да бъде обявен за национален празник.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Ам ти като къв си се пръкнал бе чешит ? Да не си родом от Римската империя пряк наследник на Александър Македонски ?