Почти 2 млн. българи напуснали България за последните 30 г.

Политици говорят за дори 15 милиона българи по света
Обновена: 23 сеп 2018 07:29 | 22 сеп 2018 20:08, Елка Василева
522
Почти 2 млн. българи напуснали България за последните 30 г.
Снимка: архив, Reuters

Според правилата на Евростат в една и съща година /2021 г./ във всяка страна членка се провежда преброяване на населението и жилищния фонд.

Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е задължителен, това е един от шансовете да се разбере колко точно българи живеят в чужбина в момента.

Когато се говори за българите в чужбина, в публичното пространство се споменават най-различни числа, които рядко почиват на официални данни.

Чуждите статистики например показват, че за последните 30 години постоянно пребиваващите в чужбина българи са около 1,1 милиона, пише "24 часа".

Но първо – става въпрос само за хората, които са българи по националност. Потомците на българите, заселили се в чужбина сега, едва ли ще имат отметка “българин” в личните си документи, както не се водят българи и потомците на хора, емигрирали преди десетилетия.

И второ – тези данни са само за ЕС. Резултатите от преброяванията в държави от други континенти рядко достигат до България. Затова някои политици си позволяват да говорят за 11, дори за 15 милиона българи по света, но няма кой да ги опровергае с достоверни данни.

Според НСИ например за същите тези 30 години – между 1984 и 2016 г., България е напусната от 1,85 млн. български граждани.

И според изчисленията излиза, че 52% от намалението на населението на страната през този период се дължи на отрицателния естествен прираст, а другите 48% - на нетната емиграция.

Нетна емиграция е броят на хората, който се получава, като от напускащите страната се изваждат тези, които се завръщат в нея. Според последния годишник на НСИ, който е за 2017 г., броят на напусналите България през тази година е бил 35 хил. души, а броят на завръщащите се – 25 хил. души. Т.е. нетната емиграция е била само 10 хил. души.

През последните години тя непрекъснато намалява и според много специалисти скоро ще се стигне до момента, в който ще стане нула.

“Въпрос на хипотези е, но ако говоря като експерт, а не като председател на НСИ, очаквам в близките години този баланс да стане положителен. Т.е. колкото човека напускат България, толкова и да се връщат. Може би ще стане в рамките на около 5 години”, каза пред “24 часа” председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Това е реално да се случи според него, защото зависи изцяло от мерки, които политиците могат да вземат, например да направят страната по-привлекателна за живеене и това да продължи достатъчно дълго време.

Много по-трудно е според Цветарски да се управлява раждаемостта, която си е лично решение на човека и никой не може да оказва влияние върху нея.

Колкото до самата раждаемост, около нея също има много митове. По-ниска от сегашната раждаемост в България според данните е имало през 1997 г.

Тогава е достигнато дъното на кризата и българите по всяка вероятност са реагирали с временното отлагане на тези лични планове.

След 2000 г. раждаемостта започна да се повишава и от 1,2 промила през 1997 г. сега вече е 1,6 промила. Но въпреки всичко естественият прираст продължава да е отрицателен, тъй като смъртността е по-висока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
8
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 5 години
От кога пък вие родени след 1995г. почнахте да мислите. Ако изкарваш МНООГО голяма заплата, както пишеш, няма да се налага да живееш при родителите и да пазаруваш когато има намаление. Ама вие няма да изкарвате големи заплати щото имате акъл само за фейсбук и за чалга. За това ще ходите на запад да бършите дирници та да взимате многото пари. Успех.
341
5
 
8
 
! Отговори
До 360 преди 5 години
Сега аз да те светна за какво става въпрос.Много емигранти мизерстват в чужбина и спестяват пари,с които купуват жилище в България,от което нямат нужда.Не става въпрос за купуване на жилище за живеене в него.Аз не съм спестил и един лев,ама никога не съм мизерствал или съм се лишавал от нещо .Каква полза на 70 години да имам няколко жилища,ако съм живял най-хубавите си години в мизерия?
340
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Почти 2 млн. българи напуснали България за последните 30 г."---Нищо ... Факултето и Столипиново работят за компенсиране на тези 2 милиона ...
339
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 360Не мисял, че има някой роден след 1985, който да е на твоето мнение, че можеш да "спестиш" пари за жилище. Да, можеш, ако живееш при родителите си 7-8 години, икзарваш МНОГО висока заплата и пазаруваш само и единствеоно, ако има намаление.
338
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 358Не съм "мало.умника", ама да те светна- жилище се купува със спестяване и ограничаване на разходите, за разлика от обичайната практика в Бг- теглене на непосилни заеми, които изплащаш цял живот. В чужбина могат да си позволят да спестят пари за жилище за няколко години, докато в Бг изплащат заеми цял живот и живеят в мизерия, на ръба на оцеляването. И купуването на жилище за някои хора е инвестиция в имот, вместо да стоят в банка, без да им носят лихви, щото в Бг и лихви за влог няма.
337
7
 
1
 
! Отговори
До 357 преди 5 години
Жалко за теб.Аз лошо не съм видял от близък човек.Даже повече са ми давали и правели добрини, отколкото аз на тях.Не че аз не правя добро-просто не са имали ситуация,в която да се налага помощта ми.Но винаги могат да разчитат на мен.
336
9
 
2
 
! Отговори
До 356 преди 5 години
М.алоумнико-имам предвид,че емигрантите мизерстват и спестяват пари,с които купуват жилище,в което не живеят.А си влагат спестените пари.Не го купуват да живеят в него.
335
1
 
4
 
! Отговори
до 352 преди 5 години
Не търся съжаление, просто написах това,което съм видял и съм се сблъскал.
334
2
 
0
 
! Отговори
До 353 преди 5 години
Може да се разбере точният брой емигранти.Общ брой работещи според НСИ са 3,150 милиона.150 хиляди безработни.2 милиона пенсионери.730 хиляди ученици,230 хиляди студенти.400 хиляди деца до 7 годишна възраст.Станаха 6,7 милиона.От тях 100 хиляди студенти работят.Остават 6,6 милиона плюс 200 хиляди нерегистрирани безработни-основно роми.От отрицателен естествен прираст сме намалели с 1,1 милиона.1989г бяхме 9 милиона.Значи емигранти са 1,1 милиона.От тях 400 хиляди турци и 200-300 хиляди роми.
333
10
 
5
 
! Отговори
???? преди 5 години
Най-хубавото на България днес е, че всеки има избор къде и как да живее, учи, работи. По тези земи (българските) са живели и ще живеят хора. На мен ми харесва тук и въпреки трудностите към момента няма да ходя никъде.Държавата е такава, каквато сме ние. И не може вечно да се управдаваме, че една шепа хора (мафия, олигарси, политици, мутри...) са ни вечно виновни.
332
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 347Нспълсат само такива, които имат пари и и е скучно. И ходят в Южна Америка, защото със спестени заплата за два месеца, живеят там по две години... Ама като нас не правят.
331
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами точната цифра никога няма да се разбере. Причината е че тук в арабските държави околко Бахрейн като Дубай Катар Кувейт и Иран никой не води статистика. В Бахрейн познавам над 1000 Българи работеши В Гълф Еър като стюардеси и пилоти. Има и в хотел Риц където са около 100 човека. За другите персииски държави нямам точни сведения но и там бройката не е по малка. В дубай познавам към 10 българи в Катар са над 20 души. Българи има в цял свят заминали веднага след като ни внесоха демоникрацията
330
8
 
2
 
! Отговори
До 349 преди 5 години
Наистина си за съжаление.Аз лошо от роднина и приятел не съм видял.Само добрини.
329
4
 
12
 
! Отговори
Тошко преди 5 години
Русофилите защо не "мигрират" в Россия, а все в Западна Европа и САЩ? Нинова и тя пратила сина й в САЩ!?!?!? ... А защо карат западни коли? Нали "в Россия очень хорошо"?
328
14
 
3
 
! Отговори
До 348 преди 5 години
Колкото повече заминете,толкова по-добре.Прав ви път,няма да ни липсвате.
327
2
 
24
 
! Отговори
до 337 преди 5 години
Много се мрази в България, прав си. Хора,които съм смятал за приятели са ми забивали нож в гърба,а съм им правил само добрини, други които съм уважавал като видят,че нямат интерес се правят,че не ме познават, в това число и близки роднини. Така,че предпочитам след всичко,което съм видял, с НИКОГО да не комуникирам като съм в България,изключение правят родителите ми.Щом след като си добър и възпитан в България те смятат за глупа*к, предпочитам да НЯМАМ приятели и НЕ мога да простя на злите хора.
326
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още ще емигрират. Последните години Австрия ги прилапва като топъл хляб. Заминаха мои съседи, приятели, бивши колеги- подписвали договори със заводи, спазвало се работно време, почивки, почивни дни, заплати, давали им безплатни жилища, докато работят към завода, безплатни здравни услуги, имало евтини полети от Варна, не делели хората от Бг по етническа принадлежност. Вземали българи, турци, мъже, жени, всякакви.
325
2
 
18
 
! Отговори
емигрант преди 5 години
E.... И какво? Колко скандинавци са напуснали Сев. Европа? Колко ирландци са избягали от Великобритания? Колко французи живеят в Канада? Колко германци са в Лат. Америка след 1945г.?Колко югославяни са в Германия, Австрия и др. държави? Колко испанци пък бачкат в Австралия, Африка,САЩ? Колко латино са в Европа? Колко турци са по -света? Аман от ,,преброители"-вещаещи края на България.
324
11
 
3
 
! Отговори
До Работодателя преди 5 години
В България правя това, което ми харесва .Никога не съм се ограничавал за каквото и да е било.Близо съм до роднини и приятели.А повечето емигранти се лишават от много неща,за да спестят пари.С които купуват апартамент в България.Голям живот,голямо чудо.Ето и сега пиша от плажа,пък ти си мисли колко зле живея.Пълни смешници сте.
323
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател значи си от котилото на Миню или на Гела.Плащай си редовно вноските в касичката, че да не те навестят органите.Ако изобщо си работодател.И да ти пошушна на ушенце- моли се, да не се върнат ония от емиграция, щото ще те отвеят от пазара. Успял си, щото тях ги няма. Ако изобщо си успял, де. :)Айде, със здраве! Много време ти отделих.