Захариева горда: Първи сме в ЕС по жени в IT сектора

Хората са доволни от жените в родната политика, похвали се тя в Канада
23 сеп 2018 13:00, Красимир Ангелов
161
Захариева горда: Първи сме в ЕС по жени в IT сектора
Снимка: БТА

България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в IT сектора, похвали се вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

У нас 30 процента от специалистите в бранша са жени, при среден процент за ЕС от 16 на сто, отчете родния дипломат №1. С този пример Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите, които в България се предоставят на жените дори в традиционно мъжки сектори, съобщава пресцентърът на МВнР.

Първата по рода си среща на жените външни министри се провежда в Монреал, Канада. По време на нея Захариева посочи още, че политици, като председателя на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени, и хората са доволни от работата им, "въпреки че все още 55 на сто от съгражданите ни искат президентът да е мъж".

Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.

Според нея "когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло.

Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарасне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно, отчете Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
8
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Аз пък съм жена програмист, но не мога да карам кола. Да знаете, че една жена не може и 2-те. Или ще става за шофьорка или за програмист. 2 мъжки работи в едно не може. D)
21
2
 
33
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Държава без производствена икономика ,а само насочена в сферата на услугите ,няма как да е богата , стига сте се залъгвали ,че 30-на хиляди ИТ с високи заплати ,ще направят държавата много богата ;) !!!
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 89та в България, още през 70те във всеки по голям град имаше изчислителен център, още преди да се появят персоналните компютри, с големи машини, тогава произвеждахме mainframe компютри - само три страни в света - Япония, САЩ и България. Там в тези изчислителни центрове работеха много хора, и много голям процент беше жени.
19
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма ИТ сектор, това което има е аутсорсинг на западни проекти на големи западни фирми - доработка на проекти, тестване, документация, при това заплащат няколко пъти по ниски заплати отколкото на западните ИТ специалисти, докато тук тези заплати изглеждат няколко пъти по високи от нормалнта заплата в България.
18
6
 
30
 
! Отговори
'Се 1 ме нема преди 5 години
В повечето случаи ги взимат да красят офисите и да се точат на тях! Не вършат повече работа както се опитва да внуши статията. Пък и друго си е да се друсат IT цомби наоколо..
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато назначаваш някого само заради квота (независимо, дали мъж или жена) резултатът най-често е плачевен.
16
8
 
25
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
То е като шофирането! Както като видиш една кола как седи на пътя и ти става ясно, че шофьора е жена... същото е и при IT- тките.. Само като вида кода, или въобще крайния резултат.. вече нямам съмнения...
15
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая празноглава калинка пропуска да отбележи, че сме на последна място по всичко в ЕС е с изключение на изчезването ни като нация.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТО ТЕ ГЛЕДАМ ТЕБЕ-ПОВЕЧЕ ОТ УБЕДЕН СЪМ !
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, свещена простота!Обаче нникой не казва, че сигурно над 90% от работещите НАВЪН IT са мъже! Просто в България са останали да работят повече жени отколкото жени-IT специалисти в други страни от свещения им ЕС.
12
2
 
14
 
! Отговори
мак преди 5 години
За жените като цяло това може и да е добре, но дали това е най-важното?
11
5
 
20
 
! Отговори
Лило преди 5 години
Първият програмист в света е бил жена Ето защо езиците за програмиране са толкова сложни.
10
1
 
22
 
! Отговори
- преди 5 години
Тази става само за едно- и то не е министър на външните работи.Има едни други работи където е фурия.
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази за туй ли е летяла до Канада да каже това, що за гьонсуратлък.
8
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи да очакваме скоро и ит сектора да потъне?
7
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това повод за гордост ли е,че жените правят кариера,вместо да гледат деца?Не случайно сме на първо място в света по намаляване на населението.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си мислех, че за свършването на определена работа се избира най-кадърния за целта независимо от пола пък според описанията се оказва, че не е така. Тоест може да изберат най-неспособния, най-некадърния, но да изпълнява определени странни изисквания. То и затова дълбаем дъното де...
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първи сме по смъртност , първи по корупция, първи по емиграция , Е и олигарсите ни са първи по ограбване - такова богатеене няма никъде по Света !а на стадото пак ще му вдигнат парното,тока,данъците,абе стискане до дупка ,па след тях и потоп......
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази разбира от материята като свинк я от кладенчова вода.
3
3
 
13
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
какво изобщо означава това???